Ook geen zin in het plannen van je vakantie? Of om avonden achter elkaar op het computerscherm de ene na de andere vakantie voorbij te zien komen? Maar wil je avontuur en rust? Neem een paar dagen vrij, ga op reis en ervaar de beste vrije dagen van je leven!

Ik hou niet van plannen, niet van vakanties zoeken op TripAdvisor, niet van alle reviews lezen en alle tijd die het kost om maar tot iets te komen. Ik weet het: een puur luxeprobleem in een tijd waar je van tevoren zelfs de menukaart al kunt bekijken van dat ene leuke restaurant, vlakbij jouw hippe TripAdvisor hotel. Ik verlang naar gewoon gáán, avontuur en verrassing. Hoe doe je dat dan op vakantie? Ik kwam daar afgelopen maand achter: ga op pad zonder plan en laat je iPhone thuis.

Niks boven de analoge camera

Eerst even m’n teckeltje wegbrengen. Een huisdier is te gek. Vooral Belle, mijn trouwe viervoeter die nooit luistert en altijd blij is. Ik kan me geen leven meer zonder haar voorstellen, maar tegelijk is het soms best lastig. Gelukkig wil mijn moeder deze keer oppassen en dus rijden we naar mijn geboortestadje Elburg.

We lunchen daar en vertrekken net iets te laat om nog de grens over te gaan. M’n keel doet zeer en ik denk: ‘Neeee, niet nu?!?’ Ondertussen hadden we eigenlijk allang in de auto moeten zitten, onderweg naar een prachtige zuidelijke en onbekende bestemming. Mijn vriend zegt: “Een vakantie is pas een vakantie als je alles kan doen zonder moeten en waar ruimte is voor alles, toch?” Ja, hij heeft helemaal gelijk. Fijn zo’n man die hetzelfde in het leven staat! We rijden eerst naar het huis waar ik ben opgegroeid en waar ik ben geworden wie ik nu ben. Hij pakt het analoge fototoestel van zijn opa uit de kofferbak en ik poseer voor de boerderij waar ik vroeger met klompen liep en het ontroert me: alsof vroeger en de toekomst elkaar kruisen in puur geluk.

Toerist in eigen streek

Met het gevoel van puur geluk en de tijd die tikt (waarom gaat de tijd altijd zo snel op vrije dagen?) maak ik me ietwat zorgen om de eerste vakantiebestemming. Het is net te laat om nog op de bonnefooi in zuidelijke richting te rijden op zoek naar een hotel. Ik verbaas me ondertussen over hoe mooi mijn geboortestreek eigenlijk is zo zonder doel of tijdstip. En vraag me af of me dit ooit eerder is opgevallen. Opeens zegt mijn vriend: “Wat nu als we mijn ouders verrassen?” Zonder hen op te bellen en ze voor te bereiden op onze komst, komen we aan. Ze onthalen ons lief, we bestellen Chinees en ik bedenk in bad hoe geweldig de eerste vakantiedag is.

Van het warme bad op naar het zuiden. Ik voel me stukken beter en mijn vriend krijgt wat oude landkaarten mee van zijn moeder, die ze trots uit haar kasten vist. Ik bedenk me ondertussen dat ik ook vaker iets zou moeten bewaren, met mijn weggooidrift. We nemen afscheid en rijden naar Normandië, waar we in kleine dorpjes aan zee belanden.

Op de bonnefooi

Het is al laat en ik loop in het donker over een strand ergens in Normandië, waarvan we beiden niet meer weten hoe dit plaatsje precies heet. Mijn vriend speelt een mooi liedje op zijn mondharmonica terwijl ik vrolijk steentjes uit mijn wandelschoenen vis. Achter hem lantaarns die het Normandië-decor verlichten, hij in het midden als een prachtig, filmisch tafereel. Het geluid van de fluisterende mondharmonica gaat op in woeste golfgeluiden en ik kan mijn geluk niet op: dit is vakantie!

Een paar dagen ervoor besloten we te gaan rijden zonder een echt plan, maar wel met het idee om zonder internet op pad te gaan: alle moderne apparatuur laten we thuis. Enkel een oude Nokia 3310 die ons in geval van ‘nood’ kan redden. We nemen wat noodzakelijke kleding mee, samen met muziekinstrumenten en oude cd’s. Want wat is er nu leuker dan ouderwets cd’tjes luisteren in de auto?

Dineren op bed

Ondertussen zijn we niet bereikbaar en dat is iets heerlijks. Het brengt me even terug naar het kindse leven op de boerderij. Waar ik als Pipi Langkous speelde in de buitenlucht. Zonder bereikbaar te moeten zijn of iets te moeten posten op social media. Alsof ik weer even terugga naar mijn kern, met mijn tekeningen en schrijfsels op zak.

Het Pipi Langkous leven anno 2017 doet ons goed. We slapen elke nacht in een ander schattig hotelletje. Mijn vriend speelt gitaar terwijl ik de zee teken vanuit de hotelkamer. We halen lekkere hapjes en serveren dit uit op bed met gevonden bestek en glazen. Ik haal een plank uit de badkamer en zet hier de Franse kaasjes op. Even zijn we samen losgekoppeld van de wereld. We vinden het geluk in niets en rust in alles. Met de vrijheid van de wereld in ons verliefde zijn. Dit is mijn mooiste vakantie ooit!

Heb je binnenkort ook vakantie? Stop met zoeken en ga! Ik deel graag de 10 tofste tips voor de beste vakantie ooit:

1. Laat je mobiel thuis!
2. Ga op pad met landkaarten en weet opeens waar je bent: hoe leuk is dat?
3. Plan niets.
4. Ga met de auto. Heb je geen auto? Er staat altijd wel een auto van vrienden of familie ergens stil die je mag lenen.
5. Neem een muziekinstrument mee.
6. Kaarsjes zijn sfeervol: dus neem mee!
7. Pluk onderweg bloemen en zet ze neer in je hotelkamer.
8. Neem je dagboek mee en schrijf.
9. Vind je eigen souvenirtjes: stenen, schelpen, dierskeletjes, gedroogde bloemen.
10. Haal lokaal eten en ga picknicken.

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.