Uren zit je naar je laptop te staren. Je wilt schrijven, maar de woorden komen er gewoon niet uit. Je bent volledig geblokkeerd: Schrijversblok. Hoe kom je hier vanaf? Door creatief te schrijven!

Schrijversblok overkomt de besten onder ons

Geen paniek! Schrijversblok overkomt de besten onder ons. En misschien is het niet eens schrijversblok. Misschien ben je pas begonnen met schrijven en vind je het moeilijk onderwerpen te verzinnen. Of misschien heb je het onderwerp wel maar weet je niet hoe je je tekst moet beginnen. Hoe dan ook, het niet kunnen schrijven kan toch even een moment van paniek creëren, waardoor je als het ware verstijft. Creatief schrijven kan je hiermee helpen. Ik heb hieronder een aantal handige tips voor je, die je zo van je schrijversblok af helpen.

1. Leer creatief te denken 

Schrijversblok kan ook betekenen dat je even iets anders moet gaan doen. Zet even je verstand op nul en kom dan weer terug. Leer creatief denken. Ga lekker sporten, winkelen, het gras maaien een ijsje eten.. iets! Iets wat je in ieder geval even niet aan je verhaal doet denken. Iets wat er compleet los van staat. Misschien is een uurtje voldoende. Het kan ook zijn dat je iets langer dan een uurtje nodig hebt om even tot jezelf te komen. Dat zou misschien een dag of twee kunnen zijn. Neem de tijd en probeer te ontspannen, zodat je hoofd alle creatieve inspiratie weer toe kan laten.

Tip: Mindfullness leert je te leven in het hier en nu. Het maakt je bewuster van het moment waarin je leeft, waardoor je ruimte kan maken om creatief te denken.

2. Creatief schrijven is inspiratie vinden in alles wat je leuk vindt

Waar schrijf je het liefst over? Ik kan de vraag beter anders stellen: Wat doe je het liefst? Schrijf daarover. Schrijversblok kan namelijk ook het gevolg zijn van continu op de automatische piloot werken, waardoor je niet creatief kan denken. Ben je graag met je kinderen? Ben je gek op dieren? Of ben je vegetarisch of heb je een gekke hobby? Het is altijd makkelijker te schrijven over iets dat je leuk vindt. Zoek uit wat je leuk vindt, of kijk om je heen en beschrijf wat je ziet. Ik durf te wedden dat je zo een boek vol schrijft.

Tip: Vertrouw op jezelf. Het is één ding om te schrijven over datgene wat je leuk vindt, het is een tweede om jezelf hierin te vertrouwen. Niets is fout, alles is goed. Dat is het fijne van creatief zijn.

3. Schrijversblok weg? Oefen door veel te schrijven

De kunst is om te blijven oefenen met schrijven, zodat het makkelijker wordt en je minder te maken krijgt met schrijversblok. Hoe vaker je schrijft, hoe makkelijker je jezelf uit kan drukken en des te makkelijker het voor je wordt om onderwerpen te vinden waar je over kan schrijven. Zorg ook dat je nieuwe informatie vindt, zodat je daarover kan schrijven. Lezen helpt, maar nieuwe ervaringen opdoen, zorgt altijd voor boeiende verhalen. En het leuke is dat je er gepassioneerd over kan vertellen. Zorg dat je er plezier in hebt. Op deze manier kun je oneindig je creatieve schrijfvaardigheden beoefenen.

Tip: Ga naar het park (met je notitieboek en pen). Zoek een bankje uit, ga zitten en beschrijf wat je ziet. Beschrijf de details. Hoe meer details, hoe beter. Wees creatief.

Ik hoop dat deze tips je een beetje op weg helpen. Veel succes!

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.