‘Van ruilen komt huilen’. Zo’n uitspraak die mijn ideeën over ruilen, delen en uitwisselen precies tegenspreekt. Ik zal iedereen willen uitdagen of vragen om het juist te doen!

We leven in een maatschappij waar alles wordt geconsumeerd, heb je iets nodig: ‘dan koop je het’. Grote winkelketens worden uit de grond gestampt, mensen met grote plastic tassen lopen zaterdags door de stad en ik denk dan: ‘Moet dat nu?’

Kleding met een verhaal

Ik probeer zoveel mogelijk tweedehands spullen te kopen of vind prachtige dingen op straat. Bijna alles wat in mijn huis staat, of in mijn kledingkast hangt, is gevonden, gekregen of gehaald in mijn favoriete kringloopwinkel: de Waarde in Utrecht. Kleding koop ik zo min mogelijk nieuw. Ik vermaak kleding, ga naar kledingruilfeestjes en ben nog nooit zo blij geweest met m’n kledingkast als vandaag. Het hangt vol met unieke stukken die ik met trots draag. Alsof ik de kleding dankbaarder ben geworden: ze hebben ooit al een functie gehad bij iemand anders. Soms fantaseer ik wie dat was: een oud lief omaatje of was het iemand die een mega miskoop deed? Kleding met een verhaal, die een soort van duurzaamheid met zich meedraagt. De duurzaamheid van één euro per kledingstuk. Drie euro goedkoper dan een nieuw kinderarbeid shirtje van de Primark. “Mensen ga alsjeblieft niet meer naar de Primark! En als je dat toch doet: wees je bewust van de achtergrond. “

Leen je auto uit

Soms gun ik mezelf wel iets nieuws, zoals mijn laatste grote aankoop: een oude Peugeot 205, die ik via een vriend over kon nemen voor 500 euro. Beetje decadent rij ik in een oude scheurbak rond samen met m’n teckeltje op de bijzitstoel. Ik moet bekennen, ik voel me dan het rijkste meisje ter wereld. Ik in mijn bakkie, mijn teckeltje en de een oude cd speler. Eigenlijk onzin een auto in de binnenstad van Utrecht. De auto kan ik uiteraard niet voor mijn deur parkeren, het duurt minstens tien minuten voordat ik überhaupt de stad uit ben en de benzine is duur. Maar ik miste de vrijheid om, met m’n teckeltje Belle, naar het bos te gaan. Of om even snel naar familie te kunnen zonder honderd keer over te stappen, met een teckel onder mijn arm en een koffer in mijn hand. Dus bedacht ik een oplossing: ik koop een autootje en leen de auto uit aan iedereen die er één nodig heeft. Ik zeg er altijd bij: ‘Heb je de auto vaker nodig, maak de autosleutel maar bij’. Er kan toch al weinig kapot aan gaan en vasthouden aan materialistische zaken is totaal zinloos.

Bel aan bij je buren!

Een deelmaatschappij: ik ben voor. Nieuwe initiatieven zoals ‘Peerby‘, ‘Huren Van Buren‘, ‘Spullen Delen‘ worden steeds groter. Super goede initiatieven al vraag ik mezelf wel eens af: wat is er mis om gewoon bij je buren aan te bellen voor een boormachine? Waarom is daar een platform voor nodig en moeten we hier geld voor vragen? Nederland is overbevolkt met mensen mét te veel spullen. Dus bel ouderwets aan bij je buren, of vraag het je vrienden, en deel. Bak een taartje als bedankje of begin gewoon met elkaar te leren kennen.

Wijze oma

Het gaat niet alleen om spullen maar ook om kennis. Zo maak ik mijn passie waar door voor Urban Chicks te schrijven. Mijn passie om over mijn passies te schrijven, zoals over dit onderwerp. Ik neem mijn schrijfboekje overal mee naartoe. Genoeg om over te schrijven, al blijft mijn taalvaardigheid soms wat achter dus bedacht ik daar wat op: mijn oma! Zij die me vroeger voor het eerst kennis liet maken met een typemachine én docente Nederlands was. Helaas spreek ik haar niet zo vaak maar door het bloggen is daar verandering in gekomen. Tegenwoordig leest ze mijn schrijfsels voordat ik ze publiceer en verbetert ze. Zo weet zij wat mij bezig houdt en leer ik van haar. Zij die zoveel wijsheid en levenservaring heeft en mij nu helpt met bloggen: ‘hoe leuk is dat?!’

Delen en ruilen doe je zo!

Hoe kun je vandaag nog beginnen met delen? Kom erachter dat ruilen geen huilen betekent. Speciaal voor jou een inspiratielijstje, omdat ik het leuk vind om dát te delen.

 1. Leen je auto uit! Of leen er één, er zijn zoveel auto’s op deze wereld.
 2. Heb je een hondje? Er zijn altijd mensen die overdag thuis zijn en een stukje willen wandelen.
 3. Te veel gekookt? Bel aan bij je buren of geef een dakloze eten.
 4. Geen gereedschap? Bel aan bij je buren.
 5. Nieuwe meubels nodig? Maak ze zelf, ga naar de kringloop of kijk bij het grofvuil!
 6. Kleding nodig? Ga naar kledingruilfeestjes of organiseer er zelf één. Super gezellig en je komt met de mooiste stukken thuis.
 7. Wil je een cursus volgen? Misschien heb je wel mensen om je heen die Spaans spreken, Photoshop snappen of goed kunnen koken.
 8. Deel je een huis? Schaf samen een wasmachine of stofzuiger aan.
 9. Spullen nodig? Vraag via social media of iemand iets over heeft. Er zijn altijd mensen met zolders of schuren waar heel veel staat.
 10. Stek je plantjes en geef dit als cadeautje.
 11. Zoek verbinding met mensen die je niet zo snel of vaak spreekt, zoals ik en m’n oma die nu samen hebben gewerkt aan deze blog (bedankt oma)       DEEL!

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.