Gezond leven is het goede voornemen van veel mensen. Maar de hectiek van het dagelijks leven gooit al gauw roet in het eten.

Zo zorgt dit er ook bij mij voor dat ik niet elke dag gezonde driegangenmaaltijden sta te bereiden en dat ik de sportschool minder vaak vanbinnen zie dan ik graag zou willen. Hoewel het dus altijd beter kan, zijn er een aantal gewoontes, waarmee je je gezondheid een boost kunt geven. Als je deze gewoontes integreert in je dagelijks leven, ben je zonder al te veel moeite toch een stuk meer bezig met je gezondheid. En als je alert bent op deze health boosters, ga je er automatisch zorgvuldiger mee om.

Water drinken

Allereerst een belangrijk feit: water is gezond. Dat weet bijna iedereen. Toch zijn er veel mensen, waaronder ikzelf, die regelmatig te weinig drinken. Water drinken is een snelle, eenvoudige methode om je gezondheid op te krikken. Genoeg water drinken zorgt voor een betere spijsvertering, houdt je huid mooi en geeft je meer energie. Ook verwarren veel mensen een hongergevoel met dorst. Een flink glas water kan je dus tegenhouden om te gaan snacken. Bonus!

BPA

Het helpt mij om altijd een 0.5 liter flesje bij me te hebben, zodat ik overal water in de buurt heb. Ik gebruik een flesje van Dopper of Tupperware, maar er zijn nog veel meer verkopers van duurzame waterflessen. Zo’n aangeschafte plastic fles heeft wel de voorkeur boven een flesje uit de supermarkt dat je hergebruikt, omdat in deze supermarktflesjes vaak de stof BPA verwerkt zit. Dit kan in grote hoeveelheden schadelijk zijn voor je gezondheid. BPA-vrije flessen zijn tegenwoordig redelijk makkelijk verkrijgbaar. Naast een goede investering in je gezondheid, kun je er ook gelijk een leuk accessoire van maken.

Kruidenthee

Kruidenthee is mijn tweede onderdeel van een gezondere levensstijl. Kruiden kunnen, bij allerhande kwaaltjes en klachten, zo veel voor je gezondheid doen. De kruiden die ik het meest gebruik, zijn:

  • Guldenroede: Ik heb vaak last van mijn blaas en bijbehorende blaasontstekingen. Omdat ik liever niet te veel antibiotica slik, ben ik op zoek gegaan naar een alternatief. Guldenroede is ontstekingsremmend en ontgiftend. Daarnaast zorgt het ervoor dat je afvalstoffen sneller kwijtraakt via de urine, waardoor bacteriën minder kans maken.
  • Valeriaan: Valeriaan werkt rustgevend en, voor veel mensen, slaapverwekkend. Wil jij dus beter slapen en lekker rustig inslapen? Drink dan een half uur voor het slapen gaan een kop valeriaanthee. Zorg wel dat je ruim daarvoor al je 2 liter water op die dag hebt gedronken, zodat je niet alsnog de halve nacht wakker ligt omdat je jouw blaas moest legen.
  • Gember: Gember bevat veel antioxidanten, waardoor dit veel positieve effecten heeft op de gezondheid. Gedroogde gember werkt beter dan verse gember, omdat tijdens het droogproces alleen de werkende bestanddelen overblijven. Ikzelf vind verse gember echter lekkerder. Snijd een centimeter gemberwortel in kleine stukjes, doe dit met een schijfje citroen in een klein pannetje water en kook het een aantal minuten door. Gemberthee werkt overigens ook heerlijk verwarmend op winterdagen.

De gedroogde kruiden kun je kopen in toko’s en natuurvoedingswinkels. Gember is in de supermarkt ook vers te koop. Als je groene vingers hebt, kun je natuurlijk ook aan de slag met het kweken van de plantjes.

200 gram groente per dag

Het is een bekend motto van het Voedingscentrum: 2 ons groente en 2 stuks fruit per dag. Die twee stuks fruit lukt vaak nog wel, maar 200 gram groente is erg veel. Zelf merk ik dat ik met mijn normale avondmaaltijd zelden aan 200 gram groente kom. Daarom heb ik als derde lyfestyle-change het roer omgegooid. In plaats van Liga’s, rijstwafels en ontbijtkoek, neem ik tegenwoordig rauwkost mee naar werk. In stukjes gesneden komkommer, worteltjes, kleine tomaatjes of reepjes paprika zorgen voor heerlijke snacks. Zelf eet ik het vrij gedachteloos tijdens het werken, op dezelfde manier waarop ik vroeger een zak drop wegwerkte.

Salade als lunch

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een salade mee te nemen als lunch, maar zelf word ik daar nooit erg enthousiast van. Bovendien bevatten veel kant-en-klare dressings zoveel suiker, dat de salade gelijk een stuk ongezonder wordt dan de klassieke boterham met kaas. Natuurlijk kun je er wel voor kiezen om zelf een gezonde dressing te maken voor bij je salade. Pas dan vooral op met het toevoegen van (te) veel suiker en zout. Zorg er ook voor dat er niet te veel koolhydraten en wel veel groenten in je salade belanden.

Stappenteller

Mijn vierde gouden tip is het gebruik van een stappensteller. Weet jij hoeveel stappen je op een dag zet? De kans is groot dat je daar geen idee van hebt. Terwijl het bijhouden hiervan er bij mij voor heeft gezorgd dat ik soms nog even dat blokje om loop, op mijn doel te halen. Momenteel is mijn doel om 8.000 stappen per dag te maken, en binnenkort wil ik naar 10.000. Er zijn onwijs veel apps beschikbaar om je stappen te tellen. Samsung heeft in de toestellen al de eigen ‘Samsung Health’ of ’S Health’ app, maar ook in de app store zijn er genoeg alternatieven. Voor mensen met een iPhone is er de Stappenteller by StepsApp en voor Android fans is er een Stappenteller app. Je hebt dus geen apart apparaat nodig, je hebt je telefoon immers vaak al bij je.

Activity tracker

Mocht je je telefoon regelmatig laten slingeren, zijn er de activity trackers. Ik heb zelf een Fitbit Charge HR, die ik dag en nacht draag. Fitbit heeft veel soorten stappentellers, maar er zijn ook genoeg andere merken op de markt. Activity trackers draag je meestal om je pols, als een horloge. Vaak zit er ook een horlogefunctie in, zodat je horloge ook gelijk de deur uit kan en je niet met twee bandjes om je pols loopt. Let wel op de waterdichtheid van het apparaatje. Mocht jouw activity tracker niet waterdicht zijn, moet je er voor het douchen of zwemmen altijd aan denken om ‘m af te doen. Het voordeel van een activity tracker is dat de meeste varianten ook extra functies hebben naast het tellen van de stappen. De mijne meet bijvoorbeeld ook mijn hartslag, het aantal verbrande calorieën en het aantal uren dat ik slaap en hoe vaak ik onrustig was in mijn slaap. Ook telt ‘ie hoeveel trappen ik gelopen heb!

Neem de trap

Dat brengt me gelijk op mijn laatste simpele gezondheidsupgrade. Ik probeer de trap te nemen, in plaats van de lift. Daarin ben ik wel reëel: ik werk op de 17e verdieping en als ik daar wil komen, stap ik nog steeds in de lift. Maar in mijn eigen appartement (1e verdieping) of bij mijn ouders (4e verdieping) is mijn goede voornemen wel om de trap te nemen. Het is een relatief kleine moeite, maar zorgt toch voor dat beetje extra beweging. Bovendien heb je er gelijk weer een twintigtal stappen per verdieping bij. Dat scheelt aan het eind van de dag misschien precies dat blokje om.

Met deze kleine veranderingen hoop ik mijn gezondheid een flinke boost te geven. Welke tips heb jij om gezonder te leven?

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.