Voel jij je schuldig als je een afspraak afzegt? Hou je wel erg goed bij wie je hebt geholpen? Wil je wel nee zeggen, maar wil je de ander niet kwetsen? En vind je het fijn als iemand je nodig heeft?

Heel herkenbaar. Misschien ben jij ook stiekem een people-pleaser. Wees niet bang, je bent niet de enige in je soort. Als voormalig lid van het genootschap ken ik echt alle trucs. Niet lang geleden maakte ik er nog een sport van om zo veel mogelijk mensen tevreden te stellen. Doodvermoeiend was het, maar ik had het zelf gewoon niet door. Ik vroeg mij wel af waarom ík altijd cadeautjes voor jarige collega’s ging halen, terwijl ik niet in de buurt woonde. Of waarom ik altijd taakjes van anderen overnam, terwijl ik zelf omkwam in mijn bezigheden.

Pleasen is een patroon, word je er bewust van

Heel wat coaching (en kopjes koffie) later weet ik: pleasen is een patroon waar je jezelf bewust van kunt worden. Het is niet wie je bent, maar wat je doet. Hoe dit pleasen zich uit, is voor iedereen verschillend. Maar het komt vaak voort uit een issue uit je jeugd. Ben je bijvoorbeeld bang voor afwijzing? Vind je het moeilijk als mensen je niet aardig vinden? Kijk dan eens waar dit vandaan komt. En wat jij zelf onbewust doet om dit patroon in stand te houden. Pas toen ik doorhad hoe ik pleasen inzette bij een ander, kwam ik erachter hoe vaak ik het onbewust deed. Heel vaak, dus.

Waarom wil je zo graag pleasen?

Met het besef dat je een pleaser bent, ben je er helaas nog niet. Het is in het begin alsof er een gigantische bak Chunkey Monkey voor je staat. Telkens kom je in de verleiding om iets te doen wat je eigenlijk niet ziet zitten, totdat je helder hebt hoe het patroon bij jou werkt.

Wil je graag dat mensen je aardig vinden, omdat dit bij jouw thuis belangrijk was? Ben je bang voor afwijzing, omdat je bent opgegroeid zonder vader of moeder? Niets is natuurlijk zwart-wit. Maar al jouw patronen komen ergens vandaan: angst, boosheid, verdriet. Door telkens iets te doen wat eigenlijk niet goed voelt, of niet bij je past, raak je van jezelf verwijderd. Je voelt je misschien constant boos en verdrietig, doordat je telkens over je eigen grenzen heen gaat.

Pas als je weet hoe jouw patroon is ontstaan en welke issues meespelen, kun je jouw gedrag veranderen.

Sta stil bij wat jij belangrijk vindt

Natuurlijk heb ik nog niet al mijn issues aangepakt. Dat hoeft ook niet. Maar ik heb wel geleerd om beter te zeggen wat ik bedoel. Zeg ik ja uit beleefdheid? Zeg ik ‘misschien’, terwijl ik eigenlijk ‘nee’ bedoel? Als het niet goed voelt, doe ik het niet. Zowel zakelijk als privé kan ik beter mijn grenzen aangeven. Soms denk ik: hier zou ik nu enorm gaan pleasen … maar ik doe het niet! Dat is een enorme opluchting.

Hoe zou het zijn als jij eens vaker nee zou zeggen? Op je eigen gevoel zou afgaan? Door meer naar jezelf te luisteren, voel jij je vanbinnen rustiger. Je kunt je beter uiten en dat merk je meteen: je omgeving reageert anders op je.

Dit gebeurt niet ineens! Het is een proces. Dus wees vooral niet te streng voor jezelf. Neem de volgende keer gewoon even de tijd voordat je een keuze maakt. Vind je het moeilijk? Geef aan dat je erover nadenkt. Sta even stil bij wat je echt wil. Ik kan het iedereen aanbevelen die het gevoel heeft nu nog niet voor zichzelf op te komen.

één antwoord

  1. Jody Floors

    En hoe meer je het pleasen onder controle krijgt, hoe meer energie je over houdt om andere (leuke) dingen te doen!

    Beantwoorden

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.