Het hele jaar heb je er naar uitgekeken: die verdiende zomervakantie. Eindelijk even helemaal niets. Zon, zee en … zen. Tenminste, dat was de bedoeling.

In werkelijkheid loopt het zweet je over de rug, terwijl je met een jetlag in de brandende zon die veel te zware strandtas richting strand zeult. Dat volgens de brochure op maar vijf minuten lopen van het hotel lag.

Je hebt vakantie, toch?

Als je dan eindelijk op het strand ligt, zie je vanuit je ooghoek je mobiel oplichten: drie gemiste oproepen van kantoor. Dapper leg je je mobiel aan de kant en pak je boek. Om dat na vijf minuten zuchtend weer weg te leggen. ‘Zal ik toch niet even terugbellen?’ ‘Nee, je hebt vakantie’ spreek je jezelf toe en je draait op je buik. Net op het moment dat je een beetje begint weg te dommelen, landt er een strandbal op je rug. Verderop roept er nog iemand vrolijk sorry, maar voor jou is de lol er wel af. Geïrriteerd been je terug naar je hotelkamer, waar je alsnog je baas terugbelt.

Een grote teleurstelling

Klinkt bekend? Heb jij ook altijd het gevoel dat je in die twee weken vakantie voor een heel jaar moet bijtanken? Wat vervolgens uitloopt op een grote teleurstelling, want: werktelefoontjes, jengelende kinderen, een tegenvallend hotel, vertragingen, regen, migraine (doorstrepen wat niet van toepassing is). Pak dan even een kop thee en lees verder. Heus, die koffer kan over vijf minuten ook nog wel ingepakt worden.

Op naaldjes lopen

Op vakantie op een Grieks eiland vroeg een local mij eens of ik ‘op naaldjes liep’? Verbaasd keek ik hem aan, ik liep op slippers dus zijn vraag sloeg nergens op. Dacht ik. Totdat hij zijn vraag verduidelijkte. Hij bedoelde dat ik erg gehaast en gespannen liep. Terwijl andere toeristen rustig door de schattige straatjes slenterden, liep ik alsof ik de trein moest halen. Kortom, mijn lichaam was dan wel op een idyllisch Grieks eiland, maar mijn hoofd was nog in Nederland.

Om die reden is het vaak een slecht idee om meteen de eerste dag van je vakantie al op het vliegtuig of in de auto te stappen. Je kunt niet verwachten dat je van een stresskip plotsklaps verandert in een boeddhistische monnik. Je hoofd en lichaam hebben tijd nodig om alle spanningen los te laten. Bovendien levert op vakantie gaan zelf ook al genoeg stress op: ‘Heb ik alles ingepakt? Shit, mijn paspoort moet nog verlengd worden! En hoe zit het eigenlijk met de reisverzekering? Wie past er op de kat? Nog even snel langs de drogist. Had ik niet toch geld moeten wisselen?’

Vijf slimme tips

Doe het dit jaar anders en ga ontspannen op vakantie met deze vijf tips:

  • Laat je werk echt op je werk. Rond lopende zaken zoveel mogelijk af en zorg voor een duidelijke overdracht aan collega’s. Stel een out-of-office reply in waarin je duidelijk aangeeft of mailtjes worden gelezen en wanneer je weer bereikbaar bent. En o ja, doe dit niet op het laatste moment want da’s dus niet relaxed.
  • Neem even de tijd om alles echt los te laten en je hoofd helder te krijgen. Schrijf het desnoods even van je af: wat houdt je bezig? Waar maak je je zorgen over? Wat moet je nog doen en regelen?
  • Ook een checklist is een goed idee, afstrepen is altijd fijn.
  • Doe het de eerste dag op vakantie rustig aan. Op vakantie gaan is hard werken voor je lichaam: andere tijdzones, tropische temperaturen, voedsel waar je niet aan gewend bent, meer alcohol dan normaal en een ander ritme. Ga dus niet meteen de eerste dag een berg beklimmen, maar doe net als de plaatselijke bevolking ‘s middags een tukje. Drink veel water en doe rustig aan met de lokale specialiteiten.
  • En tot slot, geniet en doe waar je zelf zin in hebt! Dus niet omdat iedereen het doet, of omdat het zo hoort. Je boek hoeft echt niet uit, niet alle stadjes in de omgeving hoeven op de foto en je hoeft niet elke avond op stap (mag wel natuurlijk!).

En onthoud: geen enkele vakantie is perfect. En dat hoeft ook niet. Jammer dat het bed een beetje hard is, maar hé, je bent wel op vakantie! Geniet van die prachtige zonsondergang, dat geweldige festival of die betoverende onderwaterwereld en vergeet alles om je heen. Fijne vakantie!

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.