Een stukje meta-conversatie: het benoemen van wat ik in dit artikel wil benoemen en hoe dat wellicht overkomt.

Ik schrijf voor urbanchicks.nl en in mijn ervaring is dit een fijne plek voor mooie verhalen van stoere vrouwen. Maar wel met twee voetjes op de grond. Alleen ben ik afgelopen week door een persoonlijke en spirituele transformatie gegaan en heb ik geen zin meer om dat naar jip-en-janneketaal te verbasteren. Mijn hooggevoeligheid opent veel spirituele deuren, maar meestal sla ik een brug naar meer gangbare taal in mijn schrijven. Meestal weet ik mijn verhaal net zo te brengen dat ’t nog redelijk ‘nuchter’ overkomt. Vandaag dus niet.

Spiritualiteit als normaal onderdeel van ons bestaan

Voordat ik in de spirituele details duik, deel ik de reden van mijn verhaal. Naast de inzichten die ik heb gekregen over mijn bestaan, besef ik ook dat, net zoals social media langzaamaan zijn geïntegreerd in ons leven, ook spiritualiteit een normaal onderdeel wordt van ons bestaan. Een gekke link tussen twee totaal verschillende onderwerpen? Niet voor mij. Hier is hoe ik het zie: de introductie van social media in ons dagelijks leven versterkt de normaliteit van spiritualiteit. Sterker nog, beiden zijn al lang onderdeel van menselijke samenlevingen, alleen nooit zo benoemd.

Naar mijn idee hebben we altijd al een vorm van social media gehad. De mensheid heeft altijd de behoefte gehad om informatie op grote schaal te delen, zo is bijvoorbeeld ook de boekdrukkunst ontstaan. Maar de technologie om dit op wereldwijde schaal toegankelijk te maken voor iedereen, liet op zich wachten. Nu die technologie er is, kunnen we los. Hetzelfde geldt voor spiritualiteit. Die is er altijd al geweest, maar altijd gekoppeld aan religies. Nu wil ik niemand op de religieuze tenen trappen, maar religie en spiritualiteit zijn niet hetzelfde. Mensen beginnen zich te realiseren dat ze zich niet tot een bepaald geloof hoeven te wenden om God te ervaren. En waar ik ‘God’ gebruik, kan ook het universum, Spirit, het leven, de bron, of een ander woord wat jij gebruikt, staan.

Meerdere levens…

Sinds ik mijn zakenpartner / zus Cathy Kwanten heb ontmoet, zijn er al frappante dingen gebeurd. Wonderlijk op z’n zachtst gezegd. Maar de laatste week sloeg alles (tot nu toe)! Wij hadden ons al afgevraagd hoe het mogelijk is dat een Belgische en een Nederlandse meid, met zulke verschillende achtergronden, zoveel gemeen kunnen hebben. Afgelopen week kwam het antwoord: wij hebben meerdere levens gedeeld. Ja, je leest het goed. Dit is niet het enige leven. Niet het eerste, waarschijnlijk ook niet het laatste. Ik weet al jaren dat ik vorige levens gehad heb, inclusief wie ik toen was, maar heb er nog niet over geschreven. Sinds ik besef hoe normaal die kennis voor mij is geworden, als onderdeel van mijn dagelijks leven, heb ik besloten dit ook gewoon te delen. Je moet toch ergens beginnen.

…en het is al gewoon

Wat ik nu hier doe, deze toch wel spirituele informatie met je delen, dat is de link. Want het is dankzij het internet dat jij dit nu leest. En het is dankzij het internet, en social media, dat je dit soort informatie meer en meer tegenkomt en dat het langzaamaan gemeengoed wordt. Tot nu toe ben je er misschien niet veel van tegengekomen, omdat je je tot bepaalde informatiebronnen hebt gewend – plekken waar niet zulk spiritueel nieuws wordt gedeeld. En wellicht ga je daar weer naar terug omdat je dit te ongemakkelijk vindt. Helemaal oké. Aan de andere kant: wees gerust, hoe meer je van dit soort spirituele informatie leest, des te gewoner het voor je wordt. Ik denk zelfs dat het woord ‘spiritueel’ over een poos niet meer nodig is.

Je vraagt je misschien af of ik het niet eng vind om dit alles zo te delen. Ja, natuurlijk is dat eng! Althans, nu nog wel. Want hoewel sommige spirituele ervaringen al normaal voor mij zijn, is het delen ervan nieuw. En nodig. Om te laten zien dat je geen goeroe hoeft te zijn – niet in de social media, en al helemaal niet in de spiritualiteit. Ieder mens ervaart beiden op haar/zijn eigen manier en in haar/zijn eigen tempo. Ik neem je mee in mijn ervaring, terwijl ik ‘gewoon’ Pauline blijf, zodat je je minder alleen voelt in jouw ervaring. Ik zeg je niet hoe het moet, ik laat je zien hoe het ook kan.

Nogmaals, dit is het begin.

4 reacties

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.