Bij veel Nederlandse bedrijven en restaurants komen de woorden ‘service’ en ‘gastvrijheid’ niet in het woordenboek voor. Ook de gehaastheid in ons land vind ik iets vreselijks. In Griekenland liggen de maatstaven een stuk hoger.

‘Bedankt’ voor de fooi

Ik breng een bezoekje aan een restaurant in een grote stad in het midden van Nederland. De service is slecht, de gerechten worden niet tegelijkertijd geserveerd en ik moet drie keer om de rekening vragen. Een fooi geven, is na deze totaalervaring wel het laatste waar ik aan denk. Wanneer er gedag gezegd wordt met de woorden: ‘Bedankt voor de fooi’, besluit ik definitief om er never nooit meer terug te keren.

Zelfservice

Lekker een taartje eten in een tuincentrum. Het concept is daar ‘zelfbediening’. Prima! Dit betekent ‘zelf’ je gebakje uit een vitrine halen. Vervolgens ‘zelf’ heet water tappen, ‘zelf’ een theezakje uitkiezen en ‘zelf’ afrekenen. Als ik eenmaal een plekje op het terras gevonden heb, kom ik erachter dat ik ook nog ‘zelf’ een vorkje had moeten pakken. Na afloop ruim ik ‘zelf’ mijn dienblad met restjes op. Ik word er niet blij van, zeker niet als ik naar de prijs van dat simpele gebakje kijk.

Opgejaagd

Vloekend en scheldend in de file staan, is tegenwoordig aan de orde van de dag. Net als opgejaagd worden op de snelweg terwijl ik al de maximale snelheid aanhoud. Dan heb ik het nog niet eens over het gezucht in de supermarkt als er een nieuwe caissière ingewerkt wordt en het allemaal net iets langzamer gaat. Waar maken we ons eigenlijk zo druk om?

Griekse gastvrijheid

Hoe anders is mijn ervaring met het leven in Griekenland. De Grieken staan voor iedereen klaar, werken hard en blijven positief ondanks de economische crisis en de vluchtelingencrisis die ze hebben moeten doorstaan. Het lijkt wel alsof vriendelijkheid in hun bloed zit.

Hartelijk welkom

Wanneer ik aankom op de luchthaven word ik hartelijk welkom geheten door de medewerkers. De eigenaar van het appartement biedt een welkomstdrankje aan. Niet omdat het moet, maar omdat het kan en omdat hij tijd maakt voor een gezellig praatje.

‘Bedanken’ voor de fooi

Bij een oud restaurantje met een bijna net zo oude gastheer bestel ik een omelet. Omdat de tafel ernaast ook om een paar uitsmijters gevraagd heeft, zijn de eieren op. De man verontschuldigt zich wel 10 keer dat zijn kippen niet genoeg eieren hebben gelegd. Als ik vervolgens een heerlijke Griekse salade heb verorberd en dat wel een fooitje waard vind, weigert de vriendelijke man deze aan te nemen.

Hulpvaardig

Tijdens een uitstapje beland ik in de verkeerde bus. Als ik daar halverwege achter kom, krijg ik een uitgebreid reisadvies voorgeschoteld. Ik hoef zelfs niet eens te betalen voor het busritje. Ook tijdens een dagje op het strand wordt de parasol voor me uitgeklapt en precies neergezet zoals ik het hebben wil.

Have a save flight

Wanneer er dan weer een einde komt aan al het moois en ik mijn koffer heb ingepakt, wordt deze door de gastheer van het appartement de trap afgetild. Het is een afscheid met drie kussen en de bus wordt uitgezwaaid. Op de luchthaven tilt een jongeman mijn bagage op de band met de woorden: ‘have a save flight’.

De verschillen zijn zo groot! Ik probeer daarom samen met mijn kleding, schoenen en make-up een beetje Griekse gastvrijheid in mijn koffer te stoppen als souvenir. Ik ben benieuwd hoe lang ik dit keer met mijn portie vooruit kan. In welk land geniet jij deze zomer van de gastvrijheid?

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.