Op 1 september begint de meteorologische herfst. Voor iemand zoals ik betekent dat gewoon: Herfst! Mijn hartje klopt steeds sneller bij de gedachte aan de knisperende blaadjes onder mijn schoenen.

Hoezo herfststemming?

Voor mij verandert er veel als de zomer aan zijn einde komt. Ik heb het gevoel dat ik dan opleef. De lichtjes, geuren, kleuren en smaken veranderen. Ik krijg meer energie, heb zin in de donkere avonden en geniet volop van de aanloop naar de feestdagen. Dit is voor alle mopperkontjes die acuut zin krijgen in een winterslaap bij de gedachte aan het einde van de zomer. En voor alle anderen.

Haal de herfst naar binnen

Oranje, geel, bruin, rood, dé kleuren van de herfst. Zodra er buiten een paar blaadjes verkleuren, begint het bij mij al te kriebelen. Langzaamaan vervang ik van alles, om dat warme herfstgevoel weer in huis te krijgen. Dennenappels, bladeren, pompoenen, takken, kalebassen vinden hun weg weer naar mijn woonkamer. Je hoeft hier natuurlijk geen cent aan uit te geven, als je dat niet wilt. Ga eens een dag het bos in, je vindt genoeg om een beetje sfeer toe te voegen aan je tafel.

Kruip lekker weg onder een dekentje voor de TV

Als ik denk aan series die me dat ultieme herfstgevoel geven, dan denk ik meteen aan Gilmore Girls. Mijn moeder vond het vroeger vreselijk als ik het keek door het ononderbroken gekibbel van de dames, maar ik vind het nog steeds heerlijk. Als je dit net als mijn moeder helemaal niets vindt dan heb je gelukkig nog opties genoeg, aangezien nieuwe series vaak in het najaar uitkomen. Je kunt natuurlijk ook gewoon lekker een filmpje kijken. Mijn absolute favoriet in de herfst is de fantastische film Hocus PocusIt’s just a bunch of hocus pocus!

Herfst in de keuken

Eerlijk gezegd hou ik niet zo van de zogenaamde herfstgroenten. Pompoen is voor mij niets anders dan decoratie en zoete aardappel en pastinaak gaan er alleen in, in de vorm van patatjes. Maar gelukkig is er nog genoeg ander lekkers, waar je de herfst smakelijk mee doorkomt. Zo is een Ierse stoofschotel met vegetarische spekjes heerlijk op een regenachtige avond en gaat er aardig wat glühwein en warme chocomel doorheen in ons huis in de laatste maanden van het jaar. Kruiden en specerijen zoals kruidnagel, nootmuskaat, kaneel en steranijs geven een drankje of maaltijd net dat beetje extra om een koude avond wat warmer te maken.

Hygge

Volgens mij hét woord waar we de afgelopen jaren niet omheen konden. Het is een Deens begrip dat zich vrij laat vertalen naar het Nederlandse ‘gezelligheid’. Denk wollen sokken, dikke truien, kaarsjes, dekentje en een haardvuur. Ik heb geen open haard. Dus als ik een boek op de bank lees, zend ik vanaf mijn telefoon gewoon een film van een open haard op Netflix naar mijn televisie. Naast in je eentje een boek lezen of een filmpje kijken, kan je natuurlijk ook je vrienden of familie uitnodigen en een spel op tafel gooien. Heerlijk, rustig spelen met een drankje en wat hapjes erbij. Ben je met z’n tweetjes? Dan is een spel zoals Sherlock Holmes: Consulting Detective ideaal. Samen onder het genot van een warm drankje op zoek naar de dader.

Ga erop uit

Cliché of niet, een boswandeling in de herfst is prachtig. De natuur laat zich van een beeldschone kant zien en trakteert ons op de mooiste kleuren. Neem een thermosfles koffie mee, om lekker op een bankje in het bos of park op te drinken. Tip: Neem een boodschappentas mee, waar je op kan zitten als het bankje nat is. Je kan daarna natuurlijk meteen doorlopen naar het centrum, waar de nieuwe najaarscollectie in de winkels hangt…

En, ben je al een beetje in de herfststemming? Wat doe jij nog meer om dat heerlijke herfstgevoel te krijgen?

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.