Als toerist in het buitenland stel je jezelf toch een beetje kwetsbaar op. Er zijn dan ook allerlei dingetjes die fout kunnen gaan, maar wat nou als iemand anders voor jouw pech of probleempjes zorgt?

Als doemdenker in hart en nieren zag ik de krantenkoppen al helemaal voor me: “Nederlandse vrouw in Griekenland veroordeeld tot 10 jaar cel na handel in vals geld”. Erg overdreven natuurlijk, maar ik wist even niet meer wat ik moest denken toen de kassière mij vertelde dat het geld dat ik haar zonet gegeven heb hartstikke nep is.

Opluchting

Met veel geduld begon de aardige vrouw een uitgebreide uitleg te geven over hoe je het verschil tussen echt en nep geld kunt zien. Toen ik vervolgens nog een keertje naar het briefje keek, voelde ik me wel een beetje dom, want de makers van dit biljet hadden echt geen moeite gedaan om het op een echt tientje te laten lijken. Gelukkig was dit gevoel niks vergeleken met de opluchting die ik voelde omdat dit onwetendheidje geen boze supermarktmanagers (of zoals in mijn zelfbedachte doemscenario zelfs een celstraf) tot gevolg zou hebben.

Een kleine studie

Goed wakkergeschud ben ik me bij thuiskomst in het appartementje meteen even verder gaan verdiepen in de manieren waarop wij als toeristen allemaal opgelicht kunnen worden. Al snel kwam ik erachter dat dit per plek erg verschilt, maar toch heb ik een paar dingen kunnen noteren die voor iedereen handig zijn om te doen of te weten voordat je op vakantie gaat, zodat je dit soort straatschandaaltjes kunt voorkomen!

De tips

Niks is voor niks. Als een wildvreemde ergens midden op een drukbezochte toeristenplek staat en je benadert om iets ‘gratis’ te geven, dan zit daar (bijna) altijd wel wat achter, zelfs al is het een simpele roos of een vriendschapsarmbandje.

Maak een kopie van je belangrijke papieren. Deze tip zorgt er niet voor dat je minder snel opgelicht wordt, maar wel dat het voor net iets minder problemen zorgt wanneer dit wel het geval is. Daarnaast is het ook handig voor als je een keer in al je enthousiasme zonder tas de bus uit rent of ergens onderweg per ongeluk een document kwijtraakt.

Verberg je spullen. Neem tijdens een dagtripje (naar een drukbezocht toeristentrekker) niet meer kostbare spullen mee dan je nodig denkt te hebben. Probeer ze daarnaast goed weg te stoppen in een binnenzak of iets anders dat onder je kleren valt. Broekzakken en met name de kontzakken zijn echt een no-go!

Lees je even in. Tot slot moet je je voor je op vakantie gaat gewoon altijd even inlezen. Zoek op welke trucs op jouw vakantiebestemming veel worden gebruikt om toeristen op te lichten of waar op dat moment over het algemeen voor gewaarschuwd wordt. Zo weet jij straks precies waar je nee tegen moet zeggen, waar je je geld beter niet aan kunt besteden of welke plaatsen je beter kunt ontwijken. Vergeet daarnaast ook niet om altijd even de reviews van de accommodatie te lezen, dan hoef je niet zelf te ervaren waar online misschien al voor gewaarschuwd wordt, zoals een kamer die de prijs helemaal niet waard is of bijvoorbeeld schoonmakers met losse handjes.

Ben jij ook wel eens opgelicht op vakantie?

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.