Ben je net als ik een enthousiaste ondernemer? Dan zie je waarschijnlijk overal wel kansen of brood in. Misschien ben je daarnaast ook vaste klant bij allerlei netwerkclubjes. Maar kom jij ook vaak tijd tekort? 

Enthousiasme kan ook tegen je werken

Voelt het alsof je achter de feiten aanloopt? Vraag jezelf dan eens af of je nog wel genoeg focus hebtHet grootste probleem van veel ondernemers? Volgens een bekende business coach is dat “gebrek aan focus”. Dat las ik ironisch genoeg op de Facebookpagina van diezelfde coach. Maar ik geloof het meteen. Ik zie het om mij heen: online coachclubjes, Facebook netwerken, bitterballenborrels. Als ondernemer wil je het liefst overal snel bij zijn en je bent onwijs enthousiast. Maar je enthousiasme kan ook je valkuil zijn. Als je bijvoorbeeld teveel tijd doorbrengt op Facebook en dat niet zoveel oplevert. Als je vaak afgeleid of gestoord wordt tijdens het werken. Je bent dan minder geconcentreerd en werkt minder effectief. No shit, Sherlock, denk je misschien. Kom nu maar door met een oplossing. Hoe houd je nu wel overzicht? Vijf praktische tips.

1. Leg de telefoon weg

Ik vind Facebook en Instagram leuk. Jij misschien ook. Maar daardoor keek ik de hele tijd op mijn geliefde iPhone. Daarom leg ik nu mijn telefoon in de slaapkamer, terwijl ik in een andere ruimte zit te werken. Zo mis ik geen belangrijke telefoontjes van klanten, maar ben ik niet te vaak afgeleid door tags over Chuck Bass. #Aanrader.

2. Plan je zakelijke opdrachten digitaal 

Ik zie ze regelmatig voorbij komen die creatieve, papieren planners. Maar ik plan mijn afspraken heel saai in mijn digitale agenda. Zal de leeftijd wel zijn! Dankzij deze planner weet ik precies wat mijn zakelijke deadlines zijn, maar ook wat er privé op de planning staat. Mijn agenda wordt gesynchroniseerd met de agenda van mijn vriend, zodat we altijd van elkaars plannen op de hoogte zijn en geen dubbele afspraken maken. Ben je ook ondernemer én moeder, dan is dit echt een fijne manier van werken. Je hebt zo veel minder logistieke zorgen over je kroost.

3. Werk niet (teveel) gratis

Als ondernemer vind ik het belangrijk om niet alleen maar betaald werk te doen. Momenteel zet ik mij voor twee projecten vrijwillig in. Daar krijg ik ook veel voor terug! Maar ook bij mij moet de schoorsteen roken. Dat is bij jou vast niet anders. Daarom heb ik ook hieraan grenzen gesteld. Ik heb namelijk (gelukkig) ook betaalde opdrachten die mijn aandacht en tijd verdienen. Zij gaan dan ook altijd voor op deze andere projecten. Veel startende ondernemers zie ik teveel dingen ‘gratis’ of voor een ‘zacht prijsje’ doen en dat raad ik altijd af.

4. Verdeel je tijd nuttig

Wat werkt voor jou? Dat hoeft niet persé hetzelfde te zijn als wat voor mij werkt natuurlijk. Wat ik je kan aanraden, is om de uren die je daadwerkelijk kunt werken in kaart te brengen. Ga vervolgens na hoeveel tijd je kunt werken aan ‘echte’ opdrachten. Hoeveel tijd wil en kun je daarnaast besteden aan randzaken? Dingen zoals zakelijk bloggen, administratie, netwerken. Hierdoor krijg je inzicht in jouw doelen en de beschikbare tijd.

5. Stel je verwachtingen bij

Regelmatig evalueren helpt je ook focus te houden. Heb je al een tijdje geen werk gehaald uit een bepaalde activiteit? Vraag je dan af of het nog zinvol is. Merk je dat je veel kortstondige opdrachten hebt? Zoek dan naar een terugkerend project. Een ondernemer is voortdurend in beweging, dus kijk ook eens terug op wat je aan het doen bent. Wat altijd waardevol is voor je bedrijf? Je eigen grenzen bewaken en je energie steken in dingen waar je in gelooft. Succes!

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.