Onvoorwaardelijke, grenzeloze liefde, daar zou ik naar op zoek gaan. Maar hoe vind ik die ware liefde zonder dat ik eerst heel veel kikkers moet zoenen?

Bij anderen zie ik meteen of het een ‘match made in heaven’ is of een rampdate. Een vonk die overspringt en een gezellig gesprek dat vanzelf loopt. Dan weet je: dat zit wel goed. Maar de meeste singles kennen ook de andere kant van het daten. Wat al begint bij de begroeting met een onhandige zoen op de wang, een gesprek dat vervolgens maar niet op gang wil komen en ongemakkelijke stiltes. Van die laatste dates heb ik er genoeg gehad, dus tijd voor wat research.

Waar vind ik die ideale date?

De kans dat die prins op het witte paard op een dag gewoon aanbelt, lijkt me vrij klein. Werk aan de winkel dus. Een kort rondje langs familie en vrienden met de vraag ‘waar heb je hem of haar ontmoet?’, levert zeer uiteenlopende antwoorden op. Van Tinder-romances tot vakantieliefdes en van een kantoorflirt tot wederzijdse vrienden; diverse verhalen passeren de revue. Het valt me wel op dat maar weinig mensen in mijn omgeving de liefde van hun leven in de kroeg zijn tegengekomen. Blijkbaar zijn dat meestal toch geen blijvertjes. Wat zijn dan wel goede plekken om een leuke date te scoren? Ik maak een top 5:

  1. Via een gemeenschappelijk vriend of vriendin. De kans dat je op een feestje van een vriendin een gestoorde gek tegenkomt is vrij klein. Bovendien is hij of zij al door de eerste selectiecommissie gekomen. Ook handig: je hebt meteen al wat gemeen.
  2. Online of via een dating app. Ondanks dat er nog steeds genoeg kikkers (of catfishes) te vinden zijn op bijvoorbeeld Tinder, hoor je ook steeds vaker succesverhalen van stelletjes die elkaar online of via een app hebben leren kennen. Het taboe lijkt er dus wel een beetje vanaf.
  3. Een sportclub, vereniging of cursus. Een gemeenschappelijke interesse is een goed startpunt. Maar ook als je hier niet de ware tegenkomt, is het altijd handig om nieuwe mensen te leren kennen (zie punt 1). Helaas heb ik zelf een belabberde motoriek, waardoor de meest teamsporten geen succes zijn. Toch maar wat beter opletten tijdens het hardlopen.
  4. Op de werkvloer. Nu vind ik dit persoonlijk een lastige, het kan namelijk tot ongemakkelijke situaties leiden. Denk aan roddelende collega’s of een ex met wie je nog steeds moet samenwerken. Toch ontstaan er veel relaties op het werk.
  5. Op reis of op vakantie. Op reis leer je iemand in korte tijd goed kennen. Ook sta je meer open voor nieuwe mensen en ervaringen, omdat je niet wordt afgeleid door dagelijkse beslommeringen. Een makkelijke manier om singles te ontmoeten op reis, is door een singlereis te boeken. Je hebt ze tegenwoordig in alle soorten en maten. Van zeilvakanties tot 30+ reizen.

De eerste date

Je hebt iemand ontmoet en een date geregeld. Dus daar zit je dan: tien minuten te vroeg in het café met uitzicht op de deur, zodat je kunt zien wie er binnenkomt. Je scrolt wat op Facebook om de tijd te doden. Totdat je hem (of haar) ziet binnenkomen. Volgens psychologen bepaal je al in de eerste seconde of iemand ‘jeej’ of ‘nee’ is. Voor een deel heeft dit te maken met het uiterlijk, maar er spelen zeker ook andere zaken een rol. Zoals hoe iemand overkomt (zelfverzekerd, onhandig, intelligent), het stemgeluid of de lichaamsgeur. Check, check en check? Bedenk dan wel dat die eerste indruk andersom ook goud waard is. Niet in je joggingbroek naar het café dus.

Ongeschreven regels

Met een beetje geluk was het een date waarbij de avond voorbij vloog zonder dat je er erg in had, met gedeelde interesses, humor en overspringende vonken. Onderweg naar huis voel je de eerste vlinders al fladderen. Maar hoe nu verder? Het spel dat daten heet, kent ontelbaar veel ongeschreven regels. Wel of niet meteen appen? Wanneer spreek je weer af? Wie neemt het initiatief? Ik houd niet van regels, dus ‘wees jezelf en heb plezier’ is de enige regel die ik voorlopig volg. En als jullie me nu willen excuseren, ik moet mijn online profiel oppoetsen, me aanmelden bij een sportclub en een singlereis boeken.

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.