Geen idee hoe dat bij jou zit, maar voor mij is hoe ik eruitzie een groot deel van mijn identiteit. Ik heb bijvoorbeeld, al zeg ik het zelf, heel goed haar. En ik zou het dan ook vreselijk vinden als ik dat kwijt zou raken.

En laat dat nu precies gebeuren als je kanker hebt. Hoe je eruit ziet, en hoe je je voelt, wil immers nog wel eens drastisch veranderen als je kanker hebt. En als je jezelf al niet anders gaat zien, zorgt de buitenwereld daar wel voor. Je identiteit wordt ‘overgenomen’ door de kanker. Voordat je het weet gaan alle gesprekken erover en wordt je gereduceerd tot patiënt. Natuurlijk is kanker heftig, soms zelfs levensbedreigend, maar dat wil niet zeggen dat jij samenvalt met je ziekte. Er is zoveel meer.

Zo stijlvol mogelijk

Toen Saskia Ebeli, schrijfster van ‘Je lijf, je looks, je leven‘ en gespecialiseerd in identiteit, kanker kreeg nam ze zich voor om zo goed mogelijk door deze periode heen te komen. Zelf schrijft ze daarover:

Toen ik in 2013 ziek werd nam ik me voor om stijlvol door deze periode van mijn leven te komen. Niet alleen uit ijdelheid, maar omdat ik me graag mezelf wilde blijven voelen. Een kwestie van waardigheid. Gaandeweg kreeg ik steeds meer plezier in het zoeken van mooie oplossingen voor de veranderingen in mijn uiterlijk. (bron)

En nee, dat is niet oppervlakkig. Hoe je eruitziet is belangrijk voor hoe je je voelt en dus is het goed om er aandacht aan te besteden. Daarnaast zorgt goed voor jezelf zorgen er ook voor dat je je beter voelt en dat je de behandelingen, die soms behoorlijk zwaar zijn, beter doorstaat.

Het boek

Vanuit haar eigen bevindingen is Saskia gaan zoeken naar tips en informatie, daaruit is het boek ‘Je lijf, je looks, je leven’ ontstaan. Het is een heel prettig boek om te lezen. Het ziet er mooi en verzorgd uit en het staat vol met interessante feiten en handigheidjes. Van gezond leven (bewegen, gezond eten) tot financiën, van haaruitval tot huidverzorging, van kleding tot make up, het komt allemaal op een heel prettige manier aan bod. De ziekte wordt absoluut serieus genomen, maar leidraad in alles wat Saskia schrijft, is dat je meer bent dan je ziekte.

 

Toen ik zelf ziek werd konden veel mensen om me heen alleen nog maar over die ziekte praten, ze keken naar me met medelijden. Dát, het niet meer als volwaardig gezien worden, vond ik heel zwaar aan kanker. Ik heb tijdens mijn ziekte hard moeten vechten tegen die beeldvorming. Empowerment van vrouwen met kanker was daarom een van de drijfveren om mijn boek: ‘Je lijf, je looks, je leven; Zorgen voor jezelf als je kanker hebt’, te schrijven. In dit boek geef ik vrouwen informatie en inspiratie om ondanks het stigma en alle uitdagingen die deze ziekte met zich mee brengt, hun identiteit als mens en als vrouw te kunnen behouden. (uit persbericht)

Praktisch

Het is vooral een heel praktisch en persoonlijk boek en dat is fijn. Als je ziek bent heb je wel wat anders aan je hoofd dan alles zelf uit te moeten zoeken. Daarbij is ‘Je lijf, je looks, je leven’ echt heel uitgebreid, zo’n beetje alles wat je maar kunt bedenken komt aan bod. Wist jij bijvoorbeeld dat je geen grapefruit moet eten en voldoende eiwitten binnen moet krijgen als je een chemobehandeling krijgt? Dat je conditie een grote rol speelt in hoe goed je behandelingen aan kunt? Of dat er schaamhaarpruiken zijn? Het boek staat vol praktische handreikingen en dat is goed, want dat betekent dat je beter beslagen ten ijs komt als je kanker hebt of krijgt. En daarbij is het boek ook nog eens heel lekker geschreven, ik heb het in ieder geval met heel veel plezier gelezen!

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.