Lagom laat zich vertalen naar ‘Niet te veel, niet te weinig, precies goed’. Het is een Zweedse levensstijl die je toe kan passen op alle gebieden in je leven. Ik leerde deze levenswijze kennen door het boek Lagom van Linnea Dunne.

Lagom in je leven

Lagom is kort gezegd de balans vinden. Je kunt dit op vrijwel alles in je leven toepassen. De balans tussen samen en alleen zijn bijvoorbeeld. Lees ‘s middags in je eentje thuis een boek en ga ‘s avonds naar je vrienden. Een ander voorbeeld is de balans vinden tussen het buiten en binnen zijn. Ga je met de auto naar het werk, waar je de hele dag binnen zit? Ga dan na het werk lekker buiten wandelen of fietsen.

Lagom op je bord

We worden tegenwoordig doodgegooid met adviezen over eten. Wat mag je wel, wat mag je niet? Voor mij persoonlijk werken die regels niet. In dit geval is Lagom een goed alternatief. Eet niet teveel, eet niet te weinig, maar eet precies genoeg. Hetzelfde kun je toepassen op al het eten waarover je geen boek hoeft te lezen om te weten dat het niet goed voor je is. Ik heb het natuurlijk over gebak, zoetigheden, frituur, enzovoort. Ik vind het veel te lekker om te laten, maar eet het wel met mate. Daarnaast kun je ervoor kiezen om niet alles wat je eet uit de supermarkt te halen. Kweek bijvoorbeeld je eigen groenten en haal je aardappels uit de supermarkt. Of ga voor biologische producten.

Lagom voor de aarde

Voor mij het belangrijkste deel van de Lagom levensstijl. Milieubewust(er) leven. Laten we onze consumptie eens minderen. Besluit bijvoorbeeld een maand lang niets anders dan boodschappen te kopen. Wil je dan toch iets kopen, ga dan eerst naar de kringloop om te zien of je iets een tweede leven kan geven. Er zijn te gekke dingen te vinden bij de kringloop. Sta je dan toch weer in de winkel, denk dan bij de aanschaf van een plastic product na over de alternatieven; bamboe, hout, roestvrij staal. Je kunt ook thuis wat meer balans vinden voor onze planeet. Krijg het warmer door een trui aan te trekken in plaats van de verwarming hoger te zetten. Zorg dat de wasmachine vol zit voordat je hem aanzet. Hier help je de planeet mee en, bonus, je bankrekening.

Wat ik meeneem uit de Lagom levenskunst

Lagom is voor mij de balans vinden in alles wat je doet. Dit is dan ook de les die ik uit deze Zweedse levenswijze meeneem. Ik herken mezelf niet in alle uitspraken van Dunne, maar in het meeste kan ik mij wel vinden. Vind een balans in de dingen die je iedere dag doet. Niet te veel, niet te weinig, precies goed.

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.