Eens komt het moment dat je moet vertellen dat Sinterklaas niet bestaat. Omdat ze zelf gaan twijfelen of omdat het tijd wordt. Maar hoe pak je het eigenlijk aan als dat moment aanbreekt? 

De eerste twijfel

Mijn dochter was vier jaar oud toen ze thuis kwam met: ‘Mama, Fatima zegt dat Sinterklaas niet bestaat’. Dit had ik nog niet verwacht op deze leeftijd, maar ik heb me er aardig uit kunnen redden met het volgende gesprekje:

‘Waarom zegt Fatima dat?’
‘Omdat zij nog nooit een cadeautje heeft gehad.’
‘Heeft ze dan weleens haar schoen gezet?’
‘Ik denk het niet.’
‘Misschien heeft ze daarom nog nooit een cadeautje gekregen.’
‘Oh ja.’

Ik heb haar er daarna nooit meer over gehoord.

Vertellen?

Nu ze zeven jaar oud is, gelooft ze nog vast in het bestaan van de Sint. Maar zoetjes aan begin ik me af te vragen hoe en wanneer ik haar vertel dat de goedheiligman niet meer is dan een man met een opgeplakte baard. Laat ik het haar zelf ontdekken? Of zoals ik laatst van iemand hoorde: vertel het haar in de zomer als de winkels niet vol liggen met pepernoten. En wat doet het eigenlijk met een kind als ze erachter komt dat we al die jaren tegen haar gelogen hebben?

De magie

Ondanks de twijfels ben ik vooral blij dat ze nog gelooft. Ik kijk nu al uit naar het moment dat ze haar schoen zet, ‘Sinterklaas kapoentje’ zingt en vol spanning naar bed gaat. De volgende dag komt dat magische moment, dan vindt ze het cadeautje dat iemand ’s nachts in haar schoen heeft gedaan. En waarom? Zomaar, omdat hij er blij van wordt als hij anderen iets kan geven.

In een wereld waar kinderen omkomen door aanslagen of niet meer thuis komen omdat een zedendelinquent vrij rond mag lopen, vind ik het heerlijk om te zien dat mijn kind nog kan geloven dat er ergens een man is die zo van kinderen houdt, dat hij ze elk jaar verrast met cadeautjes. Hij geeft uit liefde en verwacht daar niets voor terug. Dat is voor mij magie. Het geloof in zoiets moois hou ik graag nog even in stand.

Toch zou ik graag tips krijgen voor als de vragen gaan komen. Hoe heb jij je kind verteld dat Sinterklaas niet bestaat?

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.