Tijdens onze maandenlange reis door Portugal en Spanje heb ik meer gezien, ervaren en gevoeld dan ik vooraf dacht dat mogelijk was. Hoe dit kan? Omdat we het samen deden.

Urenlang hebben we geklommen, dagenlang hebben we ernaar uitgekeken, al mijn hele leven lang droomde ik ervan en toen, terwijl ik boven op de Monte Naranco stond, was het realiteit geworden. Genietend van het prachtige uitzicht vanaf deze Spaanse berg realiseerde ik mij pas echt wat een prachtige maanden ik achter de rug had en wat voor een grote invloed het meekomen van mijn vriend hierop heeft gehad.

Wat begon als een solo-tripje van een onervaren reiziger, veranderde onverwachts in een onvergetelijke reis samen met mijn vriend. Een maand na mijn vertrek besloot hij namelijk spontaan om zijn leven thuis achter zich te laten om zich bij mijn reis aan te sluiten. De kwaliteit van het reizen ging omhoog vanaf het moment dat we samen de wereld gingen verkennen. Waar ik het in het begin nog spannend vond om een trein te pakken, bewaarde ik later deze spanning wel voor de momenten waarop we een wilde wolf aaiden, rivieren moesten oversteken om thuis te komen of urenlang verdwaald waren. Elke dag was een echt avontuur geworden die werd afgesloten met een verlangen naar de volgende.

Hoe houd je het vol?

Ondanks deze grote positieve verandering door het samen reizen, vragen mensen mij toch nog vaak hoe we het volhielden om zo lang samen onderweg te zijn. Op zich snap ik waar deze zorg vandaan komt, want samen reizen blijft intens: je besteedt erg veel tijd samen, moet alle keuzes samen maken en kunt nooit zomaar even weglopen. Dit lijkt het perfecte recept om na een paar weken de haren uit elkaars hoofd te trekken, maar niks blijkt minder waar te zijn.

In ruil voor wat aanpassingsvermogen kom je na je trip thuis met een sterkere relatie en een eindeloze berg herinneringen. Hier volgen drie dingen die ik tijdens onze trip geleerd heb over het samen reizen:

1. Communicatie is key!

Hoe goed je ook met iemand klikt, je kunt niet 24/7 met deze persoon doorbrengen zonder het soms oneens te zijn of irritaties te voelen. Daarnaast heb je ook tijdens je magische avontuur nog wel eens slechte dagen, een grote tegenvaller of natuurlijk heimwee.

Je kunt er niet omheen, dus waarom pak je het niet meteen aan? Wacht niet te lang met ruzies uitpraten, deel je gevoelens en houd grote irritaties niet te lang voor je. Dat zal een hele hoop frustraties en ruzies schelen.

2. Neem tijd voor jezelf

Reizen kan erg overweldigend zijn en af en toe is het belangrijk dat je gewoon even die tijd voor jezelf pakt, juist ook als je samen reist. Lees een boek, luister muziek of doe iets anders waarbij je even dicht bij jezelf komt. En misschien nog wel belangrijker: luister ernaar als de ander aangeeft tijd voor zichzelf nodig te hebben.

3. Geven en nemen

Als je samen reist, zul je wel eens op punten komen waarop je allebei andere interesses hebt. Natuurlijk kun je niet altijd allebei in dezelfde locaties geinteresseerd zijn en je hebt ook niet altijd dezelfde belangen, maar probeer hierin zoveel mogelijk een middenweg te zoeken. Misschien is met een beetje creativiteit allebei mogelijk, kun jij dat ene dorpje wel even overslaan of blijkt het idee van de ander bij nader inzien toch best interessant te zijn.

Samen blijft de reis in leven

De beklimming van de Monte Naranco betekende het eindstation van onze reis. Het was het einde van vijf prachtige maanden vol hoogtepunten die we nooit zullen vergeten. Want dat is misschien wel het mooiste aan samen reizen: je kunt de herinneringen voor altijd samen blijven ophalen.

één antwoord

  1. Annemiek van der Krogt

    Mooie blog! Met wat creativiteit is zelfs win-win mogelijk in plaats van dat je voor geven en nemen gaat of een middenweg zoekt (in het eerste geval wint de één en verliest de ander en in het andere geval verliezen jullie allebei een beetje). Dit kun je doen door voor beiden na te gaan wat het jullie oplevert om datgene te doen wat jullie willen doen. Is dat plezier, ontdekken, uitdaging, genieten of schoonheid ervaren? Als je dat van elkaar weet, kun je kijken hoe je deze behoeften van allebei kunt vervullen. Zo wordt samenzijn meer dan geven en nemen, maar winnen jullie allebei.

    Beantwoorden

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.