Als zzp’er is geen maand hetzelfde, ook niet voor mijn portemonnee. Een goede aanleiding om mij eens te verdiepen in slimme bespaar- en budgettips.

Nu ben ik niet een typische ‘big spender’ en ik geef niet veel om dure merken, maar echt zuinig leven ben ik ook niet gewend. In de supermarkt gooide ik meestal gewoon mijn wagentje vol, nu check ik eerst mijn banksaldo voordat ik boodschappen doe. Dat is toch een andere insteek. Besparen of bezuinigen klinkt niet echt sexy, maar met een paar handige tips en trucs houd je het leuk zonder geldstress.

1. Verborgen geld-slurpers

Wil je het echt goed aanpakken, ga dan eens op zoek naar kostenposten die ongemerkt een groot deel van het budget opslurpen. Wordt de krant vaker gebruikt als kattenbakvulling dan als leesvoer, sponsor je iedere maand de sportschool en speel je al jaren mee met de loterij zonder resultaat? Bereken dan eens wat je iedere maand overhoudt als je dit soort verborgen geld-slurpers opzegt. Denk ook eens aan de koffie die je iedere morgen op het station haalt of dat tijdschrift dat je regelmatig meepakt.

2. Stel spaardoelen

Besparen is makkelijker en leuker als je weet waar je het voor doet. Misschien droom je wel van een verre reis, een nieuwe auto of een andere keuken. De meeste banken hebben tegenwoordig handige rekentools waarmee je kunt berekenen hoeveel je iedere maand moet sparen om binnen een bepaalde termijn je streefbedrag bij elkaar te hebben. Natuurlijk hoef je het niet meteen groots aan te pakken. Het bedrag dat je iedere maand overhoudt door het besparen op koffie en tijdschriften kun je ook apart zetten of in een spaarpot doen. Eens in de zoveel tijd check je hoeveel geld je hebt gespaard en trakteer je jezelf op een etentje of een weekendje weg.

3. Voorkom impulsaankopen

Wie kent het niet: die prachtige jas, waarvan je niet eens wist dat je hem nodig had, komt voorbij in de wekelijkse nieuwsbrief van die bekende online winkel. Voordat je er erg in hebt, zit ‘ie al in je winkelmandje. Ho stop! Niet zo impulsief, dit is precies waarom die slimme marketingmensen jou die nieuwsbrief sturen. Volg een paar simpele regels en je doet nooit meer een impulsaankoop of nog erger: een miskoop.

  • Schrijf je uit voor al die nieuwsbrieven. Geef toe, de helft lees je toch al niet.
  • Shoppen is leuk, geld uitgeven minder. Ga dus gerust je gang, struin tussen de virtuele kledingrekken en gooi die geweldige jas in je mandje. Reken alleen nog niet af. Kijk een week later weer in je winkelmandje. Is de jas nog steeds beschikbaar? Vind je hem nog steeds geweldig en heb je het geld? Dan reken je pas af.
  • Geef jezelf maandelijks shoptegoed. Op is op. En dan niet stiekem toch wat van je spaarrekening trekken.

4. Minder lui, meer geld

Lui zijn kost helaas geld. Een kant-en-klaar maaltijd of de afhaalchinees is duurder dan zelf koken, de auto kost meer dan de fiets en voorgesneden groenten zijn duur. Fiets je aan het einde van een marktdag nog even naar de markt, dan scoor je voor een prikkie een deel van je boodschappen. Ook loont het vaak de moeite om wat tijd te steken in het vergelijken van verzekeringen, energiemaatschappijen en internet- en tv-abonnementen. Er zijn tal van handige vergelijkingssites waarmee je in een handomdraai kunt zien of het voordeliger is om over te stappen naar een andere aanbieder.

Natuurlijk hoef je niet meteen rigoureus het financiële roer om te gooien, maar begin met het creëren van overzicht en inzicht. Kies vervolgens welke tips bij jou passen. Misschien wil jij je vrijdagse afhaalmaaltijd niet opgeven, maar kun je wel besparen op je impulsaankopen of de zorgverzekering. Het belangrijkste is, dat je in ieder geval weet waar jouw geld naartoe gaat zodat je ‘in control’ bent over je financiën.

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.