In mijn zoektocht naar geluk en gelukkig zijn, probeer ik vaak nieuwe dingen uit om te kijken of ze bij mij passen. Deze ervaringen deel ik graag met je. Deze keer: Mantra’s voor dummies.

In het artikel ‘Don’t Worry Be Happy’ schreef ik over een aantal factoren die van invloed kunnen zijn op je geluksgevoel. In mijn zoektocht naar geluk ben ik namelijk erg bewust bezig met de factoren die invloed hebben op je geluksgevoel. Je kunt hierbij denken aan invloeden die van buitenaf komen, zoals het gebruik van social media, je baan en je vrienden. Deze factoren kunnen allemaal invloed hebben op je geluksgevoel. Er zijn natuurlijk ook factoren die van binnenuit invloed kunnen hebben op je geluksgevoel. Dit kan bijvoorbeeld door handelingen uit te voeren die je geluksgevoel bevorderen.

Miracle Morning

Via een artikel stuitte ik op het boek ‘Miracle Morning’ van Hal Elrod. In dit boek wordt gepleit voor een uur eerder opstaan. Er wordt een ochtendroutine beschreven die je voor 8 uur ‘s ochtends uitvoert en je leven verandert – als je het volhoudt uiteraard. Aangezien ik een ochtendmens ben, is vroeg opstaan geen probleem. Het is de bedoeling dat je een uur eerder opstaat dan je eigenlijk op moet. In dat uur doe je onder andere yoga, je leest, je reflecteert, mediteert én je spreekt mantra’s uit. Over mantra’s ga ik je in dit artikel wat meer vertellen. Want wat zijn mantra’s eigenlijk en wat kun je ermee?

Mantra’s

Een mantra kan bestaan uit klanken, maar ook uit woorden. Het kan een gedicht of spreuk zijn of zelfbedachte zinnetjes zijn die je herhaald opzegt (ja hardop). Door het herhaald opzeggen krijgt het een magisch effect. Je kunt hierbij denken aan een gebed, maar je kunt er ook je eigen draai aan geven. Voor mij klinkt gebed te zweverig, dus ik noem het gewoon mijn morning mantra’s.

Mantra’s kun je op verschillende manieren gebruiken. Je kunt je eigen ritueel maken, bijvoorbeeld door elke ochtend als je opstaat je mantra’s voor de spiegel uit te spreken. Of spreek ze uit na je meditatie of voordat je naar bed gaat. Het is belangrijk dat het moment voor jou goed voelt. Je kunt mantra’s ook alleen gebruiken als je bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek hebt of voordat je een belangrijke toets gaat maken.

Wat zeg je dan eigenlijk?

Je kunt zelf verzinnen wat je zegt of je kunt op internet inspirerende mantra’s opzoeken die voor jou betekenis hebben. Mijn mantra’s waren bijvoorbeeld: ” Ik ben sterk, ik ben krachtig. Ik ben een doorzetter en ik geef niet op. I’m gonna kick some ass today”. Dit herhaalde ik elke ochtend, aan het eind van mijn ochtendroutine van yoga en meditatie. Het voelde eerst gek om die zinnetjes hardop te zeggen. Ik lijk wel gek, moet dit nu, dacht ik de eerste paar keer.

Toch bleef ik het elke ochtend herhalen en de woorden kregen naarmate de tijd vorderde meer kracht. Ik begon te geloven in mijn eigen woorden. Taal heeft een enorme kracht op ons brein. In plaats van de te denken ‘ik kan het niet’ of ‘het lukt niet’ denk ik nu ‘I’m gonna kick some ass!’ Geloof me, het werkt. Gewoon doen dus!

 

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.