Ken jij ze ook? Mensen die zeggen dat hun agenda in hun hoofd zit, een rommelige kamer hebben en soms vergeten dat ze met je hebben afgesproken. Ik wel, maar ik ben het zelf niet.

Mijn agenda = mijn leven

Toen ik op de middelbare school zat vond ik het elk jaar weer een van de leukste dingen om te doen: een nieuwe agenda kopen. Eenmaal thuis vulde ik hem meteen met alle verjaardagen, evenementen en andere activiteiten die het komende schooljaar plaats zouden vinden. Het gaf me een volwassen gevoel.

En het zorgde ervoor dat ik altijd wist wanneer dingen gingen gebeuren. Wanneer was het volgende uitje of schoolfeest? Hoeveel weken nog tot de vakantie? Op die manier kon ik altijd ergens naar uitkijken. Ik denk dat ik altijd wel bekend stond als iemand die alles netjes voor elkaar had – en ik vond het ook leuk om te plannen, dingen vast te leggen en terug te bladeren in oude agenda’s, kalenders en dagboeken.
Hoe drukker ik het kreeg, hoe harder ik mijn agenda nodig had. Inmiddels ligt er een indrukwekkende stapel agenda’s op mijn plank. Maar sinds anderhalf jaar ben ik gestopt met het bijhouden van een agenda.

Bullet Journal

Op een gegeven moment was een voorgedrukte agenda zoals je die bij de HEMA of Bruna koopt niet meer wat ik nodig had. Er was te weinig ruimte; de pagina’s zaten vol post-its met to-dolijstjes. Daarnaast had ik nog talloze andere boekjes waarin ik bijvoorbeeld lijstjes bijhield van boeken die ik wilde lezen en films die ik wilde zien.

In april 2016 gaf ik eindelijk toe aan de druk van mijn Pinterest-pagina. Pinterest wist namelijk al lang hoe het zat en bleef me maar bombarderen met pins over de zogenaamde Bullet Journal.

Een georganiseerd leven

Een Bullet Journal is een agenda, een dagboek, een to-dolijst – het is alles wat je er zelf van wil maken. Nou kan ik uitgebreid gaan vertellen hoe het werkt, maar je kunt beter even de video hierboven bekijken en een bezoek brengen aan de website van bedenker Ryder Carroll. Laat je niet intimideren door de plaatjes op Instagram en Pinterest; aan pen en papier heb je genoeg om te beginnen.

Sinds ik mijn Bullet Journal heb, ben ik productiever, is mijn leven georganiseerder en ben ik meer bewust van de dingen die ik doe en hoe ik mijn tijd besteed. Ik schrijf al mijn afspraken in mijn Bullet Journal, houd mijn to-dolijstjes bij en ik houd bij hoe vaak ik bijvoorbeeld sport of vegetarisch eet. Daarnaast  geeft het me een manier om stil te staan bij hoe ik me voel.

Histoire de faire un petit bilan bien sympa à la fin de l’année… ✔️???? J’adore le principe ! ???????? #yearinpixels ????

Een bericht gedeeld door SARAH BEAUJARD ???? (@sarahbeaujard) op

Maar waarom?

Zoals ik al zei vind ik het leuk om alles vast te leggen. Maar daar blijft het niet bij. Het is ook steeds meer nodig. Want als ik het niet doe, loopt mijn hoofd over en vergeet ik dingen – afspraken, evenementen, maar vooral ook dingen die moeten gebeuren maar waarvan de deadline niet per se in mijn nek hijgt. Het is dan bijna alsof ik overprikkeld raak. Ik wil alles in mijn hoofd opslaan, waardoor er geen ruimte meer is voor andere dingen. Herkenbaar? Als ik het opschrijf, kan ik het vergeten, omdat ik er weer aan herinnerd word de volgende keer dat ik in mijn Bullet Journal kijk. Natuurlijk kun je het ook op losse papiertjes schrijven, maar dan loop je weer het risico dat je die papiertjes kwijtraakt.

#Repost @ninjatraveling ・・・ For so many reasons, write.

Een bericht gedeeld door Ryder Carroll (@bulletjournal) op

Ook voor anderen

Het is ook voor anderen goed dat ik georganiseerd ben – en dat eigenlijk iedereen dat is. Als je altijd vergeet dat je iets met iemand hebt afgesproken, dat je moet reageren op berichtjes of dat iemand jarig is en het leuk is als je een cadeautje voor diegene koopt, dan geef je nogal een negatieve boodschap af. Het lijkt dan net of je wil zeggen: je bent niet belangrijk genoeg om te onthouden en moeite voor te doen. Ook al doe je het niet expres en is dat niet wat je wil zeggen. Het is voor de ander moeilijk om het leuk met je te vinden als je altijd chaotisch bent, geen tijd vrij lijkt te willen maken en de ander altijd achter je aan moet zitten om iets van je gedaan te krijgen.

Ik zeg niet dat ik op dat vlak perfect ben – ik vergeet regelmatig op appjes en mailtjes te reageren en doe dat dan te laat. Maar ik doe wel een bewuste poging om dat te voorkomen. En omdat het vrij makkelijk is om georganiseerder te worden (echt, een Bullet Journal is net zo goed een Bullet Journal als het gehaast is geschreven met alles in zwarte of blauwe inkt) zou ik zeggen: waarom niet?

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.