In Nederland is iedereen verplicht een basiszorgverzekering af te sluiten, waarin de belangrijkste zorg verzekerd is (Zorgverzekeringswet). De premie van ziektekostenverzekeringen stijgt bijna elk jaar. Tot nu toe zijn we solidair.

Je betaalt vanuit de basisverzekering namelijk (een deel) van de ziektekosten van jezelf, maar ook voor een ander. Daarnaast kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Standaard pakketten die aanvullingen (gedeeltelijk) vergoeden.

Gezond of chronisch ziek

Als je gezond bent en vrijwel nooit naar een arts gaat, betaal je relatief meer voor een ander. De meeste mensen denken daar eigenlijk nooit over na en/of realiseren zich dat wel, maar vinden het prima om ook voor een ander te betalen. Immers, het kan iedereen overkomen. Andersom: als je (chronisch) ziek bent of wordt, maak je vaak veel meer zorgkosten dan je maandelijks aan zorgpremie betaalt. Je kunt er meestal niets aan doen dat je ziek bent of wordt. Toch voelt het soms ongemakkelijk om zoveel zorgkosten te moeten maken. Dit is immers een van de redenen dat de zorgpremies stijgen. Zo voelt het in ieder geval voor mijzelf. In de eerste maand van een nieuw jaar moet ik al direct mijn eigen bijdrage betalen. Daarnaast kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Dit zijn standaard pakketten die aanvullingen (gedeeltelijk) vergoeden. Alleen is dat lang niet genoeg om al mijn zorgkosten te dekken. Dat komt dus waarschijnlijk voor een deel uit de premie die jij betaalt!

De buurman

Maar hoe zit het met die buurman die al jaren rookt, elk weekend 2 avondjes gaat stappen en daar elke avond 8 glazen alcohol of meer drinkt? Daarnaast sport hij niet en na elke stap buitenshuis stapt hij direct in de auto, Deze buurman heeft nu diabetes (suikerziekte), een hoge bloeddruk en een dreigend hartinfarct. De arts zegt hem dat hij moet stoppen met roken, matigen met alcohol en meer moet bewegen, bijvoorbeeld door eens te gaan wandelen of te fietsen naar het werk. Maar ja, deze buurman weet wel dat hij niet goed bezig is, maar hé: het is zijn leven en hij bepaalt zelf wel wat hij doet. Daar hoort stoppen met roken en matigen met alcohol volgens hem niet bij. De ziektekostenverzekering betaalt trouwens wél het programma en de begeleiding van het stoppen met roken, mocht de buurman zich bedenken.

Je beste vriendin

Of dit: jouw beste vriendin en inmiddels ex-collega, werd 5 jaar geleden chronisch ziek. Zij bleek reuma te hebben. Zij heeft altijd gezond geleefd en gesport, maar kreeg opeens pijnlijke, rode en opgezette gewrichten. Zij betaalt ook keurig de premie, maar zij moet elk jaar sowieso het eigen risico betalen (dit jaar €385) i.v.m. alle medicatie die zij nodig heeft. Inmiddels heeft zij steeds meer hulpmiddelen nodig, die vaak maar gedeeltelijk worden vergoed. Fysiotherapie helpt haar om zo goed en pijnloos mogelijk te bewegen. Alleen moet zij de eerste 20 bezoeken aan de fysiotherapeut betalen, omdat de basisverzekering dit niet vergoedt. Helaas kan ze dit niet meer betalen.

De buurvrouw

Jouw buurvrouw wandelt veel en eet al jaren veganistisch en macro-biologisch. Ze klaagt niet, maar, zegt ze zelf: ‘Ik heb wel wat kwaaltjes, veel ditjes en datjes. Moe en spierpijn en ach…gewoon.’ Zij heeft wel een (beperkte) aanvullende verzekering. Ze gaat liever naar een homeopaat dan naar haar huisarts en heeft veel baat bij de verschillende tincturen. Verder gaat zij elke 2 weken naar een klankschalentherapeut. Ze wordt er heerlijk ontspannen van. Ook heeft zij veel baat bij de behandelingen van een cranio-sarcraaltherapeut. Gelukkig wordt alles vergoed vanuit haar aanvullende verzekering.

Arjen Lubach besteedde trouwens op zijn eigen onnavolgbare wijze aandacht aan het vergoeden van alternatieve geneeswijzen vanuit zijn zorgverzekering:

Favoriete neef

En dan jouw favoriete neef van 17. Hij kickbokst met veel plezier op hoog niveau. Helaas zit hij wel 1 of 2x per maand in het weekend op de Spoedeisende Hulp, omdat de huisarts op de huisartsenpost een breukje in hand, voet of gezicht toch niet helemaal kan uitsluiten.

Jijzelf

De buurman, jouw ex-collega, de buurvrouw en je broer (vader van jouw neef) betalen keurig elke maand de premie van hun ziektekostenverzekering. Alleen liggen hun zorgkosten vele malen hoger dan het totaal van hun premies. Ondertussen eet jij gezond, je gaat 3x per week sporten (cardio- en fitnesstraining) en je gaat op tijd naar bed. In het weekend drink je af en toe 2 glaasjes wijn op zaterdagavond. Als je moe bent, kruip je lekker in je joggingbroek op de bank met een goed boek of je smartphone. Je ontspant pas echt van een heerlijk middagje shoppen met vriendinnen. Helaas wordt dit niet vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Je bent zelden of nooit ziek. De naam van je huisarts moet je eerst opzoeken, je komt er nooit. Je betaalt wel elke maand keurig je ziektekostenpremie en je hebt toevallig dezelfde aanvullende verzekering als je buurvrouw. Een basisverzekering is sowieso verplicht en je weet maar nooit.

Wat vind jij?

Soms knaagt het wel aan je, als de maand weer te lang is voor het salaris dat je krijgt. De zorgkosten blijven stijgen. De komende jaren zullen de zorgpremies stijgen en waarschijnlijk ook het eigen risico. Hoelang blijf jij solidair?

Zelf zou ik bijvoorbeeld de genoemde klankschalentherapie vervangen door een uurtje online shoppen, tegen dezelfde vergoeding, uit het pakket van mijn aanvullende verzekering. Nee, even serieus. Dit zou van mij uit de (aanvullende) verzekering mogen of moeten. Een stukje ontspanning, in welke vorm dan ook, betaal ik zelf. Als ik daarvoor kies. Alleen koos ik die aanvullende verzekering, omdat daaruit af en toe de voor mij medisch noodzakelijke fysiotherapie wordt vergoed. Nu schrapt of beperkt de verzekering steeds vaker dekkingen uit het pakket. En wat vind jij van de andere voorbeelden?

Wil en kun jij nog wel blijven meebetalen aan de zorgkosten van een ander? Aan alle zorgkosten? Wat vind jij? Blijf jij solidair?

2 reacties

 1. liselore74

  Ik vind het een moeilijk issue Yvonne! In principe heeft tenslotte iedereen recht op zijn eigen keuzes. Maar ik moet zeggen dat klankschaaltherapie naar mijn mening niet vergoed hoeft te worden. Acupunctuur daarentegen wel, want dat heeft mij van diverse schouderklachten af geholpen. Terwijl fysiotherapie maar gedeeltelijk hielp. Beiden werden overigens door mijn verzekering (tot op zekere hoogte) vergoed.
  Ik ben erg voor alternatieve geneeswijze, ik slik liever teunisbloemolie tegen acne dan de rotzooi die een arts voorschrijft en ik heb slaaptherapie gehad om van mijn slapeloosheid af te komen. Daar had ik meer aan dan het slikken van slaappillen. Die slaaptherapie werd door mijn aanvullende pakket vergoed, de teunisbloemolie nog altijd niet.
  Kortom, ik ben iemand die jaarlijks wel gebruik maakt van zorgkosten door allerlei kwaaltjes, maar ik ben er vrij zeker van dan ik meer betaal dan dat ik opmaak. Mijn man heeft dezelfde zorgkosten en hij heeft nooit ergens last van, hij betaald dus echt voor anderen. Maar ja, wie weet wat de toekomst brengt? Voor hetzelfde geld krijg je morgen te horen dat je een ernstige ziekte hebt en kun een uitgebreid en duur medisch traject in.
  Al met al hoor je ons dus niet klagen. De verzekeringen zijn duur, maar wij hebben er geen probleem mee om voor een ander te betalen (tenzij het om klankschaaltherapie gaat, dat vind ik echt te gek worden), jij kunt ook die ander zijn!

  Beantwoorden
  • Yvonne Schoolderman

   Hi Liselore,

   Dank voor je reactie! Het is ook een moeilijk issue. Zelf ben ik helaas groot-gebruikster van de gezondheidszorg en mijn husband en zoon zijn gelukkig (knock on wood) zelden ziek.
   Als homeopathie jou helpt en je voelt je daar prettiger bij, dan is dat prima. Helaas moet je dit dan dus wel zelf betalen. Alleen is het wetenschappelijk bewijs voor de werking van homeopathische middelen moeilijk vast te leggen en soms zelfs discutabel, zie bijv dit lange artikel:
   https://skepsis.nl/similiaprincipe/?gclid=Cj0KCQiA0b_QBRCeARIsAFntQ9oNJobJZtpaGwEVeeQis8gc6sGTzAwOnO66xkHj7Y9ubrW3-0uYML0aAtkQEALw_wcB
   Dat is mogelijk mede de reden dat niet alles vergoed wordt? Daartegenover zeggen anderen weer dat de ‘reguliere geneesmiddelen’ ook vaak kruiden enz bevatten en zijn er andere dingen die wel vergoed worden, maar ook niet wetensch bewezen
   Dat jouw genoemde slaaptherapie beter helpt dan al die slaappillen geloof ik zeker, slaapmiddelen mag/moet je ook eigenlijk niet langer dan een week of 2 slikken. Voor slaaptherapie is (zover ik t kan vinden ) ook wetenschappelijk bewijs.
   Ik heb vooral moeit met idd bijvoorbeeld de klankschaaltherapie. En helemaal bijvoorbeeld de genoemde cranio-sarcraal therapie. deze kan namelijk zelfs ernstige schade aanrichten (zie link in blog). Die zouden echt uit de aanvullende verzekering moeten worden gehaald, om eventuele plaats te maken voor andere therapieën of dure medicatie. Vraag is dan natuurlijk alleen welke en waarom. Want er staan genoeg therapieën, maar ook hulpmiddelen en nieuwe medicatie die nog niet (gedeeltelijk) vergoed worden.

   Zelf hebben ik en mijn husband er ook absoluut geen probleem mee om indirect ook voor een ander mee te betalen aan de zorg. Vrijwel niemand kan er iets aan doen als hij/zij ziek wordt. Ben vooral blij dat de gezondheidszorg hier i.p. voor iedereen toegankelijk is en dat de zorg van een hoog niveau is. Daar betaal ik graag solidair aan mee!

   Beantwoorden

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.