Oorsuizen is het meest aanwezig als de rest van de wereld stil is. Het neemt je leven over. Dat ik hier nog mijn hele leven mee rond moet lopen, is geen goed vooruitzicht. 

Vijf en een half jaar geleden vertelde een dokter in het ziekenhuis me dat de piep, die ik al een tijd bijna constant hoorde, niet meer weg zou gaan. Achttien jaar was ik en nu al was dit ene aspect van mijn leven volledig uitgestippeld – hier zou ik tot mijn dood mee rondlopen. En er is niks aan te doen.

Steeds meer (jonge) mensen in Nederland lopen rond met een constante piep, suis of brom (tinnitus) in hun hoofd. Dat gaat vaak gepaard met andere oorproblemen, zoals overgevoeligheid voor geluid. Dit heeft voor veel mensen invloed op het dagelijks leven. Zo zijn er mensen die moeten stoppen met werken, depressief worden en zelfs euthanasie laten plegen.

Iedereen kan tinnitus krijgen

En tóch, toch lopen er nog enorm veel mensen rond die het blijkbaar allemaal niks kan schelen. Eigenaren van clubs bijvoorbeeld. Zij zetten de muziek te hard, omdat “je de bas toch moet voelen in je hele lichaam”. Of mensen die het nodig vinden om muziek via hun oordopjes zó hard te zetten dat de hele treincoupé mee kan genieten. Daarnaast zijn er nog mensen die weigeren oorbescherming in te doen als ze met regelmaat concerten bezoeken. Allemaal situaties waar je je oren goed mee kunt verpesten.

Het is belangrijk en best makkelijk om te voorkomen dat je tinnitus krijgt.

Waarom jij geen tinnitus wil

Want tinnitus is er altijd. Je piep is het meest aanwezig als de rest van de wereld stil is. Als je na een drukke dag probeert te slapen. Als je probeert te werken of studeren.

Soms voelt het alsof je piep harder is en daar raak je van in paniek. Als je moe bent, bijvoorbeeld. Als je te lang naar muziek hebt geluisterd of als je te hard hebt gewerkt.

Je gaat op zoek naar lotgenoten, komt terecht in een Facebook-groep voor mensen met tinnitus. Je leest hoe mensen wanhopige berichtjes plaatsen als hun piep ze er weer eens van weerhoudt te slapen. Hoe ze enthousiast worden als ze denken dat ze dé oplossing hebben gevonden – die voor de rest van de groep niet werkt.

Je gunt het niemand en wil meer bekendheid voor het probleem. Je schrijft, je praat – maar luistert iemand wel echt?

Voorkom oorsuizen

Iedereen heeft wel ergens last van. Mensen zijn depressief, verliezen geliefden, zijn ongeneeslijk ziek of zijn gewoon oud. Daar kun je vaak weinig aan doen. Wat me frustreert is dit: voor de meeste mensen geldt dat je wél kunt voorkomen dat je tinnitus krijgt.

Dus draag die oordoppen. Op veel plekken zijn ze zelfs gratis te krijgen. Ze zitten niet zo lekker en ze zijn niet zo mooi, maar gooi je haar eroverheen en er is niks aan de hand. Je toekomstige 60-jarige zelf, zónder piep, suis of brom, zal je dankbaar zijn.

Ik kan namelijk niet in woorden uitdrukken hoe bang ik soms ben voor al die jaren die ik en mijn piep nog tegemoet gaan.

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.