December. Ik vind het een heerlijke maand. Alles is leuker in december. Die sprankeling, gezelligheid en het tevreden gevoel zou ik het liefst vasthouden. Dus: hoe houd je de sprankeling van december vast in januari?

De feestmaand

Met alle lichtjes zijn de straten en tuinen mooier. Woonkamers zijn veel knusser met de kerstboom. Knutselen met de kinderen is nog leuker met alle glitters. Veel mensen zijn milder, hebben toch de kerstgedachte in hun hoofd. En, last but not least: het eten. Eten, eten, eten. Meer, lekkerder, mooier opgediend en zo kan ik nog wel even doorgaan. Het is gewoon veel feestelijker.

Hoop in december, realiteit in januari

En je hebt hoop in december. Zo mooi dat de meeste mensen ook echt geloven dat ze kunnen stoppen met roken, suiker of überhaupt met te veel eten, etc. Ik ook. Ik geloof er in december ook allemaal in.

En dan valt januari hard tegen. Januari is de keiharde realiteit. De kerstboom moet opgeruimd worden, de rekening van de Nuon kwam hard aan na al die lichtjes in de tuin, de eerste chocoladereep is al op en iedereen is verkouden, want we hebben allemaal in panty en glitterjurk uren buiten gestaan op 31 december. Daahaaag feestvreugde.

Sprankeling in januari

Dat moet anders kunnen. Hoe houden we de sprankeling in januari vast? Nou met deze tips:

  • Vier het nieuwe jaar met een etentje. We maken graag veel werk van de brunch / lunch / het diner tijdens de kerstdagen. Stop daar vooral niet mee, maar verdeel het. Dus niet drie feestmaaltijden in december, maar twee. En één in januari. Niet gelijk op 1 of 2 januari, want dat heeft iedereen een kater. Maar 7 januari bijvoorbeeld. Of 10 ofzo.
  • Geef jezelf een cadeautje. We leggen onszelf veel verboden op de eerste maand van het jaar (roken, suiker, zitten), want alles moet gezonder en actiever. Gun jezelf dus iets leuks! Geef jezelf die mooie oorbellen cadeau en ga lekker naar de sauna. Of, budgetvriendelijker, geef jezelf die leuke nagellak, het tijdschrift, die chocoladereep (als suiker niet op je zwarte lijst staat). Jezelf een cadeautje geven is ook een goed voornemen!
  • Laat het nieuwe jaar beginnen met een nieuwe hobby. Start met muzieklessen, leer voetballen, breien, anything. Als het maar iets is dat je al een tijdje graag wil leren. Zo start je het jaar gelijk al positief, actief én ben je meteen lief voor jezelf.
  • Kook één nieuwe, gezonde, uitgebreide maaltijd in januari. Eén. Kijk, je kan het heel zwaar maken door jezelf gelijk een doel van 1x per week op te leggen, maar elke week uren in de keuken staan, is lastig vol te houden. Dus maak het jezelf leuk én makkelijk met één nieuw recept per maand. Verder kook je gewoon de gezonde dingen die je al eerder gemaakt hebt.

Nog meer sprankeling

Met deze activiteiten sprankelt januari ook. Ik heb er zin in! Wie heeft nog meer tips om januari te laten schitteren?

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.