Wist je dat de huishoudsprays die je dagelijks gebruikt even schadelijk voor je gezondheid kunnen zijn als het roken van 20 sigaretten per dag? 

In Noorwegen onderzocht men 20 jaar lang de longcapaciteit van 6.000 mensen. De studie werd geleid door een team van de Noorse Universiteit van Bergen en de researchers ontdekten dat de longcapaciteit van vrouwen die thuis schoonmaakten met maar liefst 4,3 ml per jaar daalde. De wetenschappers kwamen er dus achter dat de longcapaciteit bij vrouwen die poetsten, jaar na jaar daalde en bij mannen die poetsten helemaal niet!

Vooral sprays zijn schadelijk

Professor Dr. Cecile Svanes van de Universiteit van Bergen zegt het volgende:

Het is zeer waarschijnlijk dat de chemicaliën in schoonmaakmiddelen belangrijke schade kunnen aanrichten aan de longen.

Een tweede studie, gepubliceerd door de ‘American Association for the Advancement of Science’ laat zien dat 50% van de ‘vluchtige organische stoffen’ in de lucht van Los Angeles afkomstig zijn van producten zoals verf, pesticides, bleekmiddel en parfum. Het zouden vooral de producten in spray vorm zijn die schade veroorzaken aan de longen.

Wat kan je eraan doen?

Hoe kan jij er nu voor zorgen dat jouw longen gezond blijven, terwijl je met een zwabber het stof en vuil in je huis te lijf gaat? Hierbij geef ik je enkele tips:

  • Gebruik vloeibare schoonmaakmiddelen en dus geen sprays. Die hebben niet datzelfde schadelijke effect.
  • Oistein Svanes, een van de medewerkers aan de Noorse studie, gaat zelfs nog een stapje verder. Volgens hem zijn de chemicaliën in schoonmaakproducten vaak helemaal niet nodig en zijn een microvezeldoekje en water meestal voldoende om de meeste oppervlakken schoon te maken. Dat bespaart meteen ook een hoop geld.
  • Een tip van Sarah MacFadyen, van de ‘British Lung Foundation’: zorg ervoor dat je je huis goed ventileert.
  • Maar als je al deze tips toepast en dan elke dag 20 sigaretten gaat roken, kan je evengoed die sprays blijven gebruiken natuurlijk.
Voor mij is het in ieder geval duidelijk wie er vanaf nu bij ons mag poetsen… mijn man! Wat gebruik jij om schoon te maken? Heb jij nog een tip om je huis op een gezonde manier schoon te houden?

BewarenBewaren

BewarenBewaren

één antwoord

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.