Hoe aardig ben jij eigenlijk voor jezelf? Als je onzeker bent of een laag zelfbeeld hebt, heb je soms de neiging om jezelf naar beneden te halen.

Er is een stemmetje dat zegt dat het niet goed of niet genoeg is. Maar als je aardiger voor jezelf kunt zijn, wordt je leven veel aangenamer. Van jezelf houden is belangrijk, want het is een levenslange bezigheid. Je relaties komen en gaan, maar je moet uiteindelijk altijd met jezelf door een deur kunnen. Hoe kun je nu concreet aardiger worden voor jezelf?

Realiseer je dat falen erbij hoort

Als je voortdurend gefocust bent op anderen, lijkt het wel alsof iedereen het beter voor elkaar heeft en alsof alles bij anderen altijd wel lukt. Soms zit je op Instagram te kijken naar alle mensen die er tevreden en productief uitzien. Waarschijnlijk zie je dan bij jezelf alleen de dingen die niet gelukt zijn. Maar van al jouw fouten of misstappen valt ook iets heel waardevols te leren. Wat kun jij leren van jouw ‘fouten’? Waarom blijf je focussen op deze misstappen en blijf je boos op jezelf? Je deed waarvan je op dat moment dacht dat het goed was! Wees lief voor jezelf en zie jouw misstappen als waardevolle momenten waar je iets uit kunt halen.

Voel je dankbaar voor jouw mooie eigenschappen

Weet je, soms vergeten we als mens dat we niet perfect zijn. Vaak ben je harder voor jezelf dan nodig is. Voel je onrust of heimwee? Vind je dat je te weinig doorzet of nog niet bent waar je zou moeten zijn? Denk dan eens aan al die mooie eigenschappen die je al wel bezit. Formuleer jouw eigenschappen eens positief. Waar ben jij ontzettend trots op? Wat maakt je uniek? Vier jouw positieve eigenschappen en accepteer je negatieve kanten. Je bent helemaal niet perfect. Je bent een mens met imperfecties – tijd dus om al jouw eigenschappen te omarmen.

Zeg vaker nee tegen dingen die je niet wil

Er zijn van die momenten dat je eigenlijk helemaal niet naar die ene verjaardag wil, maar dat je liever met een vriendin afspreekt, of naar de sportschool gaat. Doe het dan ook eens! Zeg vaker nee tegen iets wat niet goed voelt. Dan zeg je namelijk ‘ja’ tegen jezelf.  Maak eens een wandeling en ervaar hoe mooi het is. Ontspan en sta stil bij wat je eigenlijk allemaal al bent.

Kun je zomaar van jezelf gaan houden? Dat denk ik niet, maar je kunt het zeker leren. Van jezelf houden is eigenlijk de basis van alles. Steeds vaker zie ik mensen die maar dingen blijven kopen of een relatie gebruiken om hun gevoel van leegte op te vullen. Niemand kan je redden van dit gevoel of je ‘compleet maken’. Uiteindelijk ben jij de enige die aan de relatie met jezelf kan werken. Wat je ook hebt meegemaakt, hoe je je ook voelt, je kunt ervoor kiezen om te houden van jezelf met al je talenten.

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.