Die nieuwe baan, wel of niet doen? Je twijfelt ongelofelijk. Blijf je zitten op die vertrouwde plek waar je totaal vastgeroest bent? Of ga je die nieuwe uitdaging aan zonder zeker te weten of het echt bij je past?

Je vrienden zeggen doen! Ga voor die nieuwe ervaring. Je ouders vinden het een stomme beslissing om je vaste aanstelling op te geven. Al die meningen en goed bedoelde adviezen. Je weet het niet meer!

Luister naar je gevoel

Je gevoel volgen, of je intuïtie. Wat is dit nu precies en wat kan je ermee? Het lijken vage begrippen, maar ze zijn in feite erg waardevol. Je intuïtie zou je kunnen omschrijven als je onderbuikgevoel of een eerste ingeving die je krijgt als je voor een keuze staat. Luisteren naar je intuïtie is heel slim, het is namelijk jouw innerlijke raadgever en spreekt altijd de waarheid. Je kan adviezen van buitenaf vragen, maar jijzelf weet natuurlijk altijd wat het beste is voor jou. Je intuïtie vertelt je niet alleen wanneer je iets niet moet doen of wanneer iets niet klopt. Het mooie is: het vertelt je namelijk ook wanneer je iets juist wel moet doen of wanneer iets wel klopt. Hoe mooi is dat, jouw eigen persoonlijke adviseur!

De mening van de buitenwereld

Waarom is het dan zo moeilijk om naar je intuïtie te luisteren? Dat heeft meerdere redenen. Bijvoorbeeld de buitenwereld, de mensen om je heen. We zijn gewend om over alles en iedereen een mening te hebben. Dat is op zich niet verkeerd, maar wanneer je teveel rekening houdt met de mening van anderen ten koste van jezelf, kan dat betekenen dat je jouw behoeften en verlangens aan de kant zet en daarmee jouw intuïtie negeert. Een simpel voorbeeld: je loopt met een vriendin een winkel in en ziet twee jurkjes hangen: een blauwe en een witte. Meteen maakt je hart een sprongetje bij het zien van de witte jurk. Dat is de jurk die jij gaat kopen, zeg je tegen jouw vriendin. Jouw vriendin zegt: “Zou je dat wel doen? Wit maakt dik! Als ik jou was zou ik voor de blauwe gaan”. Je loopt de winkel uit met de blauwe jurk.

Het EGO vs het ego

Een tweede reden waarom het zo moeilijk is om te luisteren naar je intuïtie, komt door jouw eigen gedachten. Je gaat twijfelen aan jezelf omdat je gedachten zich ermee gaan bemoeien. Ken je dat stemmetje in je hoofd dat zegt, nee dat moet je niet doen, dat kan je niet, daar ben je niet goed genoeg voor etc, etc, etc: dat stemmetje. Ik noem dat stemmetje het grote ego. Het grote ego suggereert dat er ook een klein ego is. Dat is natuurlijk niet zo, er is maar een ego. Er zijn meerdere omschrijvingen te vinden voor het ego. De letterlijke betekenis van het woord ego is “ik”. Waarin “ik” staat voor alles dat je bent. Het kleine ego zou dit dan zijn in zijn puurste vorm. “Ik” zonder daarbij alle gedachten en oordelen.

Jouw eigen waarheid

Als we terug gaan naar het voorbeeld van de jurk in de winkel. Vriendinlief heeft, -vast- goed bedoeld, gezegd dat je voor de blauwe jurk moest kiezen. Het stemmetje in je hoofd heeft meteen haar oordeel klaar. Wit maakt inderdaad dik, het zal mij vast niet staan, wat dom van mij om voor wit te kiezen terwijl ik altijd voor blauw kies, met als resultaat dat je inderdaad voor de blauwe jurk kiest. Je hebt je eigen gevoel genegeerd. Door iets buiten jou om, heb je de keuze gemaakt om niet naar jezelf te luisteren! Hoe stom is dat! En dan te bedenken dat dit heel vaak gebeurt. Het feit dat iets niet bevestigd wordt van buitenaf, wil niet zeggen dat het geen waarheid is, en je intuïtie niet klopt. Intuïtie is jouw waarheid. Jouw enige echte eigen waarheid. Dat kan door niets of niemand ontkracht worden.

Kies bewust

Wees je daarom bewust wanneer het om het grote ego gaat. Je herkent het grote ego eigenlijk het beste doordat die gedachten, vaak oordelen, pijn doen (die jurk staat mij niet, ik ben dik). Dat zijn namelijk echt geen leuke gedachten over jezelf! Het grote ego zal er alles aan doen om jou van jouw eigen waarheid te leiden. Het grote ego wil jou binnen jouw comfortzone houden, daar waar jij altijd geweest bent en daar waar jij vooral moet blijven. Het grote ego houdt niet van verandering. Begrijp me niet verkeerd, je mag kritisch zijn, ego is ook nodig in het leven. Het ego mag best van zich laten horen maar zorg dat je het grote ego herkent wanneer het van zich laat horen en wees bewust van wat dit met je doet.

Waarom naar je intuïtie luisteren?

Gewoon omdat je dan gelukkiger wordt. Ja, echt waar! Als je keuzes maakt vanuit ingevingen die uit jezelf komen, word je daar automatisch gelukkiger van. Welke gedachte voelt fijner: jezelf zien rondlopen in de blauwe jurk of jezelf zien rondlopen in de witte jurk? Probeer het maar eens, je zal merken dat wanneer je vaker bewust eigen keuzes maakt, het leven een stuk leuker is en soepeler verloopt. Door steeds te luisteren naar jezelf ben je in verbinding met jezelf en de flow van jouw leven!

Je gedachten tot rust brengen

Om naar je intuïtie te luisteren, moet je haar kunnen horen. Voor mij is de sleutel om in verbinding te zijn met mijn intuïtie en steeds de juiste keuzes voor mij te maken: meditatie. Door meditatie breng ik mijn gedachten tot rust (nee, ik stop mijn gedachten hier niet mee, wat vaak wordt verondersteld). Door het tot rust brengen van mijn gedachten, ontstaat er ruimte om de ingevingen vanuit mijn onderbuik binnen te laten komen. In mijn omgeving merk ik dat mediteren niet langer alleen maar als iets zweverig gezien wordt, en dat is maar goed ook. Als je nog niet bekend bent met mediteren en je zou het eens willen proberen, kun je onderstaande tips eens volgen:

 1. Spreek met jezelf een periode af waarin je het mediteren gaat proberen (bijvoorbeeld 2 weken).
 2. Doe dit in deze periode elke dag op dezelfde tijd.
 3. Begin met 5 minuten en maak deze 5 minuten ook af.
 4. Neem na deze 5 minuten de tijd om op te schrijven wat er in deze 5 minuten bij jou gebeurde (woorden/gevoelens/geuren/ of helemaal niets).
 5. Evalueer na deze 2 weken en sta stil bij hoe je het ervaren hebt.

Meditatie-app

Er zijn ook handige apps waarbij je met muziek of spraakbegeleiding kunt mediteren, dit worden geleide meditaties genoemd. Zelf maak ik gebruik van Insight Timer. In deze app zijn er verschillende soorten meditaties te vinden voor de beginnende maar ook voor de meer ervaren beoefenaars van meditatie. Afhankelijk van waar ik behoefte aan heb, kies ik een meditatie uit. Het kan zijn dat ik enkel de timer instel en geheel in stilte zit of dat ik een geleide meditatie uitkies, gericht op een specifiek onderwerp. Bijvoorbeeld angst, slapeloosheid, boosheid, liefdesverdriet, meer energie enzovoort. Meditatie vereist oefening. Als je nog nooit gemediteerd hebt en je bent boos, zal je na een meditatie niet meteen niet en nooit meer boos zijn. Wel zal je merken dat je door beoefening ervan anders met je boosheid zal omgaan.

Voor mij is meditatie een belangrijk en dagelijks onderdeel in mijn leven. Het geeft mij handvatten en richting in het leven! Ik ben benieuwd of je na deze twee weken zegt neah, meditatie nooit meer” of “yeah” geef mij meer!

Over de auteur

Aisha Gilhuys

Hai! Ik ben Aisha, 37 jaar en moeder van een puber zoon. Ik heb een studie in communicatie gedaan maar nu lange tijd werkzaam in de sociaal maatschappelijke dienstverlening. Het schrijven echter is iets dat ik nog steeds leuk vind om te doen. Vandaar ook mijn blogs hier bij UC! Naast schrijven sport en dans ik graag. Trying to stay healty and fit! Ik hou van alles dat met spiritualiteit te maken heeft, maar ben vooral ook heel nuchter ingesteld. Spiritualiteit vind ik niet eng of zweverig, spiritualiteit staat voor mij voor o.a. een bewust leven. In mijn verhalen probeer ik een vertaalslag te maken naar de dagelijkse praktijk. Hope you like! XoXo

Gerelateerde berichten


| Geschreven door

4 reacties

 1. Quen lyn

  Leuk artikel. Ik heb zelf een sterke eigen mening maar soms als ik het echt niet weet kan de mening van andere inderdaad wel helpen in de overweging van een keuze. Vroeger had ik het wel meer, was meer beinvloedbaar. En wat betreft medistatie… ik heb het geprobeerd maar ben er te druk voor in me hoofd hahah. Urban yoga doe ik wel regelmatig heerlijk!

  Beantwoorden
  • Ais

   Nix mis met een ander zijn/haar mening. Soms brengt het er met een ander over hebben nieuwe inzichten. Wanneer je tegen je eigen gevoel in gaat daar vind ik dat je je mag afvragen is dit wat ik wil. Goed dat je minder invloedbaar bent en lekker naar jezelf luistert! Hihii oefening baart kunst ik mediteren nu al een aantal jaar maar heb nog steeds dagen dat mijn hoofd tijdens een meditatie alle kanten op gaat aard van het beestje 🙂 Je van yoga dat klonkt tof! Xx Ais

   Beantwoorden

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.