Ware schoonheid zit van binnen. Die uitdrukking kennen we allemaal. Tegelijkertijd zijn we veel met ons uiterlijk bezig. Zit onze schoonheid dan wel alleen van binnen? Blijkbaar niet!

Make-up bepaalt je schoonheid

Wereldwijd heeft men zijn eigen ideeën over wat nu echt schoonheid is. Daardoor zijn make-upstijlen over de jaren steeds meer veranderd. Het is dé manier om te laten zien wie je bent, waar je vandaan komt en dat je voor jezelf zorgt. Toch hoeft dat niet altijd zo te zijn. Er zijn genoeg vrouwen die daar, om wat voor reden dan ook, geen behoefte aan hebben of die op een andere manier laten zien dat ze voor zichzelf zorgen. Het is mij opgevallen dat (jonge) dames die zich opmaken, vaker als ”mooier” worden beschouwd dan vrouwen die dat niet doen. Telkens vraag ik mij af wie bepaalt wat ”mooi” is? Ik vind dat vrouwen niet 24/7 opgemaakt hoeven te zijn om geaccepteerd te worden door de buitenwereld. Smaken verschillen nu eenmaal!

Make-up wordt dus vaak gezien als iets wat je van buiten mooier maakt. Toch zijn er mensen in de beauty-industrie die innerlijke schoonheid ook weten te waarderen. Een goed voorbeeld hiervan is Kat Von D, wereldberoemde tattoo-artiest en oprichter van Kat Von D Beauty, één van de grootste make-uplijnen wereldwijd. Naast het feit dat Kat opmaken beschouwt als een creatieve uitlaatklep, spreekt ze zich vaak genoeg uit over zelfwaarde en dat de vrouw vrij is om te doen en laten wat zij wil.

Je bent een vrouw en je bent mooi. En je zou eruit moeten kunnen zien zoals je zelf wilt. – Kat Von D

Tijden veranderen

Op Instagram kom ik regelmatig video’s tegen van zeer jonge meisjes (c.a. vier tot twaalf jaar oud) die zich bezighouden met opmaken voor de camera. Ik heb het dan niet over de kindermake-upsetjes die wij vroeger hadden in de jaren 90/begin 2000. Naar mijn mening heeft een zesjarig meisje het niet nodig om jukbeenderen naar voren te brengen en wallen weg te werken door middel van contouren. Toch zijn zij daar tegenwoordig in de meeste gevallen beter in dan de meeste 20-jarigen. Alhoewel het er heel schattig uitziet, vraag ik me toch wel af wat dit met hun zelfbeeld doet?

Ik denk namelijk dat hun zelfbeeld hier zwaar onder lijdt. Dan heb ik het met name over ijdelheid en onzekerheid. Weliswaar nog in hun onderbewustzijn, maar zodra ze ouder worden zal het meer naar voren komen. Zodra kinderen van jongs af aan iets herhaaldelijk doen, maakt het onderdeel uit van hun levensstijl. Zodra daar op latere leeftijd ineens van afgeweken wordt, voelt dat onnatuurlijk, wat logisch is.

Het is niet alleen (zwaar) opmaken waar zij zich mee bezighouden. Ontharen op manieren als epileren en harsen gebeurt ook. Het gevolg hiervan is dat meiden op heel jonge leeftijd al meekrijgen ”mooi” te zijn voor de buitenwereld en dan met name online. Ik zal er niet over liegen dat velen van hen ontzettend mooie looks creëren. Talent is er zeker, maar wat denken jullie? Is dit uiting van talent en daarom toegestaan of zijn ze er gewoon nog té jong voor?

Een gefilterd leven online

Door socialmediaplatformen zoals Instagram en Facebook zijn mensen zich er steeds meer van bewust hoe zij eruit zien. Dit komt omdat zij meer van hun privéleven plaatsen op het web. Ondanks dat we ”ons leven” laten zien, is het in de meeste gevallen toch een x aantal keer gecheckt voordat het geplaatst wordt. Zo is het tegenwoordig ongehoord om random een foto te maken en het ter plekke te plaatsen zonder enige poespas, wijzigingen en eventuele goedkeuring(en) van anderen die op de foto staan.

Mocht je nu een liefhebber zijn van Snapchat, zal je daar veel minder last van hebben. Door de filters die ze daarop hebben, kan je op je slechtste dag er alsnog uitzien als een filmster.

Schoonheid heeft voor een ieder op de wereld een andere betekenis. Iedereen is vrij zich te uiten zoals ‘ie zelf wilt, maar ik vind het toch wel belangrijk dat je te allen tijde niet vergeet wie je van binnen bent en niet bang bent dat van buiten te laten zien.

Je creativiteit, behulpzaamheid, medeleven, vriendelijkheid en wellicht andere unieke eigenschappen die je bezit, is wat je van binnen en buiten mooi maakt. Dat is de definitie van ”mooi zijn” naar mijn mening.

Hoe denk jij over schoonheid? Zijn kinderen inderdaad te jong voor make-up? Of hoort het gewoon bij deze tijd?

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.