Mediteren iets zweverigs? Dat dacht ik tot vorig jaar ook! Om er nog meer over te leren test ik de online cursus ‘Mediteren kun je leren’ van Toutes La Vie. Misschien is het ook iets voor jou?

Bij mediteren moest ik altijd meteen denken aan zo’n figuur met lang gewaad, die tegen je zegt dat je vanuit je tenen moet ademen. Na heel wat wikken en wegen had ik het dan toch maar besloten: ik ga het doen! Ongeveer een jaar geleden, ik weet het nog heel goed. De wallen hingen op mijn knieën van het slechte slapen, ik was moe, gestrest en heel onrustig. En op een gegeven moment zit je in een soort vicieuze cirkel waar maar geen eind aan lijkt te komen. Maar ja, wat kun je daaraan doen? Een pilletje slikken? Alcohol drinken? Een lange vakantie nemen? Excessief gaan sporten? Ik vond deze opties allemaal niet zo denderend. Nou ja behalve de vakantie dan, maar dat had meer met budget te maken. Afijn, toen kwam een kennis met het idee om te gaan mediteren. Zij had hier veel baat bij en zei dat ik het gewoon eens moest proberen. Maar wat is mediteren nu eigenlijk?

Concentratieoefening

Mediteren wordt vaak gezien als iets spiritueels, maar in principe is het gewoon een aantal concentratieoefeningen met als doel rust te creëren, inzicht te krijgen en de geest te versterken. Vele religies en geloofsstromingen kennen de meditatie in een of andere vorm en het wordt ook veel gebruikt bij mindfulness en yoga. Door bijvoorbeeld te concentreren op de eigen ademhaling, een bepaald voorwerp of op het zingen van mantra’s, woorden of geluiden die steeds worden herhaald. Je kunt dus op veel verschillende manieren mediteren. Mijn zusje gaat bijvoorbeeld altijd een stukje fietsen om haar hoofd leeg te maken, maar je kunt ook gewoon lekker thuis zitten of liggen. De oefeningen kun je zelf doen of  je kunt kiezen voor een begeleide meditatie. Daar zijn overigens diverse apps zoals Headspace of gratis YouTube video’s voor! Je kunt ook een online meditatiecursus volgen, bijvoorbeeld bij Toutes La Vie. Maar daar vertel ik je zo alles over. Jij wil natuurlijk eerst weten waarom je zou moeten mediteren, wat levert het je op?

Voordelen van mediteren

Ben je altijd maar druk, gejaagd en heb je weinig tijd voor ontspanning? Dan ligt stress op de loer! Kijk, een beetje stress kan helemaal geen kwaad. Het houd je scherp en zorgt dat je in actie komt. Maar ervaar je voortdurend stress, ook als het niet nodig is? Dan veroorzaakt stress allerlei kwaaltjes en soms ook hele serieuze lichamelijke klachten. Dat wil je niet! Regelmatig mediteren zorgt voor een fitter en energiek lichaam en geest. Het is uiteraard geen vervanging van de reguliere gezondheidszorg, dus als je ernstige klachten hebt: niet eigenwijs doen en vooral wel naar je huisarts gaan. Maar wat zijn nu dan die voordelen? Omdat je vast niet zit te wachten op een verkooppraatje van 3 uur, heb ik een aantal voordelen voor je op een rijtje gezet:

  • Je gedachten komen tot rust
  • Je lichaam komt tot rust
  • Je wordt energieker
  • Je kunt betreft omgaan met emoties
  • Je voelt je meer verbonden met jezelf en anderen
  • Je zelfvertrouwen kan toenemen
  • Je focust beter en vergroot je concentratie
  • Je ervaart meer geluk

En voor wie van feitjes houdt, uit onderzoek van Harvard University is gebleken dat mediteren binnen 8 weken voor een toename van grijze stof in je hersenen kan zorgen. In de grijze stof zitten je zenuwcellen die gaan over je geheugen, spiercontrole, zintuigen, emoties en spraak. Al overtuigd?

Online meditatiecursus Toutes La Vie

Zelf doe ik eigenlijk altijd begeleide meditaties, omdat ik dat fijner vind. Ook als je niet goed weet waar je moet beginnen, zijn begeleide meditaties een uitkomst.  Of een online meditatiecursus, die heb je tegenwoordig ook. En het leuke is; ik mag er eentje testen! Mediteren kun je leren, zo heet de meditatiecursus die Raphaëlle Schille geeft. Op de site van Toutes La Vie lees ik dat deze cursus naast praktische tips over mediteren en geleide meditaties, tijdens de les ook toegang geeft tot een besloten Facebook groep. In deze groep kun je maandelijks aansluiten bij live meditaties. Klinkt interessant! Ik vroeg haar hoe dat nou werkt, zo’n online les. Raphaëlle vertelt: ‘Ik geef vier online lessen van 1,5 uur, in groepsverband. Je kiest zelf of je in de ochtend- of avondgroep wil meedoen en logt vlak voor de les in, in het systeem.’ Wel handig voor de mensen die overdag geen tijd hebben, zoals ik. Dus ik kies voor de avondgroep en schrijf de startdatum in mijn agenda. Eigenlijk vind ik het best spannend, zo’n online les.  Ik voel me net een pubermeisje dat voor het eerst naar de middelbare school gaat. Het enige verschil is dat deze cursus mij rust en balans gaat brengen, iets dat niet bepaald kenmerkend is voor de brugklas.

Ik ben erg benieuwd, binnenkort lees je meer over mijn meditatie-avontuur. Houd urbanchicks.nl in de gaten of volg ons op Facebook, dan hoef je niks te missen!

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.