Sinds ik dertig ben, ga ik regelmatig naar pilates. Elke keer vorm ik mijzelf in vreemdsoortige houdingen. En elke keer denk ik dat mijn lichaam nu echt zijn max heeft bereikt.

Soms raak ik uit balans en kletter ik mijn gehele killerbody op de mat. Soms duw ik mijzelf zo ver, dat ik de rest van de week spierpijn heb. Maar zelden heb ik de gedachte om er mee op te houden. Ik voel mezelf niet minder waard doordat ik geen serieuze fitgirl ben. Ik vergelijk mezelf steeds minder met anderen, die beter kunnen strekken of leniger zijn. Ik sla geen lessen over, alleen omdat ik een bepaalde houding niet onder de knie krijg. Gek eigenlijk, dat ik in veel andere situaties wel heel hard voor mezelf ben. Ben jij dat soms ook?

Jouw falen maakt je geen minder mens!

Misschien had je op de middelbare school al faalangst en ben je er nooit helemaal vanaf gekomen. Als je bang bent om te falen, vallen veel dingen je relatief zwaar. Wanneer je jouw doelen niet behaalt, vat je dit vaak persoonlijk op. Maar falen heeft geen directe negatieve impact op je zelfwaarde, ook al voel je dit wel zo. Het betekent nooit dat je minderwaardig bent, of dat je een mislukkeling bent. Stop dus met jezelf afkeuren, ook als iets mislukt. Denk gewoon weer terug aan deze quote: “A winner is just a loser who tried one more time”.

Dat zeg je natuurlijk, maar voelen is anders. 

Nu zeg ik dat wel makkelijk, maar mijn angst om fouten te maken zat mij voortdurend in de weg. Het kwam in allerlei situaties terug, ook doordat ik het probeerde te negeren. Ik kroop dan echt in m’n schulp, want ik deed liever helemaal niks, dan dat ik het verkeerd deed. En als ik toch een fout maakte, gaf ik een ander graag de schuld. Dat patroon is er helaas nog steeds, maar ik ben mij er nu wel bewust van. Wat doe jij om jouw angst in stand te houden?

Wat doe jij om jouw patroon in stand te houden?

Hoe ga jij om met falen en gevoelens van angst en afwijzing? Iedereen heeft daar zo zijn eigen patroon in, want vaak reageer je op dezelfde manier. Je doet dat meestal onbewust, waardoor het soms even duurt voordat je het onder ogen ziet. Misschien schiet je in slachtofferrol en geef je andere mensen de schuld, zoals ik. Staat falen voor jou gelijk aan mislukking, dan durf je misschien helemaal geen acties meer te ondernemen. Maar als je geen verschil ziet tussen het maken van fouten en persoonlijk falen, dan maak je het jezelf ONWIJS moeilijk. Als je eerlijk bent naar jezelf, dan kun je jouw angst anders benaderen.

Geniet eens van de reis er naar toe

Vertel eens: richt jij je leven ook zo in, dat er geen ruimte is om fouten te maken? Dan loop je ook veel mooie ervaringen en ontmoetingen mis. Het is net zo mooi als je iets bereikt hebt wat niet perfect is. Probeer je te richten op het proces waar je mee bezig bent. Ook wanneer je maar voor een deel je doel bereikt, kan het een goed resultaat zijn. Deze zomer ga ik dus helemaal geen pogingen doen om een #pilatesprinses of een #fitgirl te worden. Ik ga gewoon genieten van het moment.

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.