Soms heb je van die dagen. Het lijkt of er iets in het universum hangt dat er op uit is dat jij vandaag alles op je bordje krijgt. Een dag die gedoemd is te mislukken.

Het zijn van die bekende situaties, je staat in de file of je mist de trein en je komt te laat. Bovendien regent het ook nog en je hebt geen paraplu bij je. De koffie die je onderweg koopt is niet te drinken en bij het nemen van een slok verbrand je ook nog je tong, want deze is nog net iets te heet… en ga zo maar door.

*&^)%$#^ dag!

Je vloekt en je tiert en hebt meteen besloten: Dit wordt een *&^)%$#^ dag! En niets kan je daar van af brengen! Stop! Niet doen. “Relax” even en “chill”. Verander die gedachte en wel meteen. Want door die gedachte wordt het namelijk ook zo een dag!

De wet van de aantrekkingskracht

Je hebt vast wel eens van de wet van de aantrekkingskracht gehoord? Deze werkt namelijk niet alleen in positieve, maar ook in negatieve zin. Volgens de wet trek je alles via gedachten zelf aan. De gedachten die je uitzendt, trekken situaties naar je toe. Is het je opgevallen dat wanneer je in een vrolijke bui bent de mensen om je heen daar ook vrolijk op reageren? Dus andersom; wanneer je in een slechte bui bent je ook negativiteit naar je toe trekt?

Worst day of my life

Wanneer je ‘s avonds thuis komt, ben je nog steeds geïrriteerd, omdat de dag alles behalve lekker verliep. Vind je het gek? Je hebt het immers zelf tot “worst day of your life” gebombardeerd! Hoe kan je er dan voor zorgen dat je dag – ondanks tegenslagen- toch lekker verloopt? Gewoon, niet druk maken om dingen waar je toch geen invloed (meer) op hebt.

Domino effect

Terug naar de ochtend. Je staat in de file, je trein gemist. Vervelend. Niemand houdt van file. Je er over druk maken of niet, je blijft in de file staan en de trein blijft gemist. Door je er over druk te maken verdwijnt de file niet ineens als sneeuw voor de zon. Het enige dat verdwijnt is jouw goede humeur. Je ergert je aan je mede reizigers en ergernissen stapelen zich op. Zie je het verdere verloop, het domino effect, al?

Bepaal het zelf

Aan de situatie kan je niets meer veranderen. Wel aan hoe de dag verder verloopt en hoe jij je daarbij voelt. Jij bepaalt dat namelijk helemaal zelf en niet de situatie. Maak van het onaangename iets aangenaams. Benut de tijd die je extra hebt op een goede manier. Luister die podcast die je al lang wilde beluisteren of pleeg dat telefoontje dat je al dagen moet doen (in de auto handsfree natuurlijk). En wie weet kom je in de volgende trein net die ene leuke persoon tegen die je anders niet had ontmoet.

Je nooit meer druk maken

Ik zeg niet maak je nooit meer helemaal nergens druk om. Maar bedenk wat frustratie toevoegt aan een situatie die op dat moment niet te veranderen is en naar wat het je oplevert om het anders te benaderen. Is het een structureel iets dat je laat stressen dat je stemming beïnvloedt, kijk daar dan naar hoe je dat kunt oplossen. En er op voorhand voor kunt zorgen dat er geen stressvolle situaties ontstaan. Het klinkt zo makkelijk, maar dat is het ook! En toepasbaar in iedere situatie.

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.