Wie een andere baan zoekt, heeft baat bij zijn netwerk. Kijk jij er als een berg tegenop om in je netwerk te duiken? Begrijpelijk, maar wel jammer, want het is makkelijker dan je denkt.

Als je op het punt staat om een andere baan te zoeken, kom je er al snel achter dat dat een frustrerend werkje kan zijn. Waar zijn interessante vacatures voor jou? Wat zoeken ze nu eigenlijk precies? Is die baan die ze beschrijven wel echt zo leuk als het er staat? En als er veel gegadigden zijn, hoe kom je in godsnaam bovenaan de stapel? Je netwerk kan je helpen in je zoektocht.

Maar netwerken is toch super eng?

Ja, soms wel. Ik kan mijn eerste netwerkgesprek met een onbekende nog levendig voor de geest halen. Met knikkende knieën en bibberende zweethandjes deed ik het gesprek. Het heeft ook niet direct een baan opgeleverd. Dus? Het is best eng, maar het blijft niet eng. Dat eerste gesprek heeft me wel wat opgeleverd: ervaring met dit soort gesprekken. Oefening baart kunst.

Sorry, het is niks voor mij

Misschien heb je wel eens iets anders gezocht dan een baan, bijvoorbeeld een adres waar je leuke puppy’s kunt kopen. Of je bent op zoek geweest naar een goede locatie voor je huwelijksfeest. Hoe heb je dat aangepakt? Grote kans dat je eerst een vriendin over je plannen hebt verteld en dat ze spontaan met tips kwam. Of misschien heb je de overburen, die net een nieuwe pup hadden, gevraagd waar zij die hebben gekocht. Dat is dus al netwerken.

Ja zeg, maar dat is echt iets anders

Het doel is anders, maar de aanpak niet. Voor een baan begin je ook te netwerken in je kring van bekenden. Misschien ken je al iemand die werkt op een plek waar jij graag wilt werken of een functie heeft die jou wel wat lijkt. Vertel ze over je plannen, wensen en dromen, stel ze vragen en zij delen hun ervaringen met jou.

Anderen een beetje lastigvallen bedoel je?

Nee joh, de meeste mensen vinden het hartstikke leuk om over hun werk te vertellen. En vinden het leuk om te horen waar jouw hart sneller van klopt. Van een leuk gesprek word je allebei wijzer. Bij je vrienden gaat het vaak vanzelf. Als je iemand minder goed kent, moet je misschien over een hogere drempel heen. Wat helpt is een goede voorbereiding. Bedenk waar je achter wilt komen. Wees duidelijk  over je bedoelingen en vertel waarom je graag een gesprek wilt: “Ik overweeg een overstap te maken naar deze sector en ik zou graag eens van u willen horen hoe het is om hier te werken”. Geef van tevoren duidelijk aan hoe lang het gesprek duurt. Plan niet langer dan een uur, in een half uur kom je vaak al veel te weten. En natuurlijk is een welgemeend bedankje achteraf op zijn plaats.

Echte interesse loont

De belangrijkste tip voor netwerken is interesse. Als je een gesprek hebt, is vooral die ander belangrijk. Stel vragen, wees belangstellend en luister goed. Kortom heb oprechte aandacht. Verwacht niet dat iemand je meteen een baan aanbiedt, wat jij krijgt is iemands tijd en heel vaak ook iemands aandacht. En natuurlijk waardevolle informatie waar jij je voordeel mee kunt doen.

Zo makkelijk is het dus

Kortom, netwerken is eigenlijk vooral belangstelling hebben voor de ander. Gewoon beginnen met iemand die je tegenkomt op een feestje of tijdens de buurtbarbecue. En voordat je het weet, komt iemand jou vragen hoe het is bij dat leuke bedrijf waar jij nu werkt.

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.