Stel je voor dat je altijd al een model had willen worden of dat het je gewoon eens leuk lijkt om in een tv-commercial te spelen of in een film te figureren. Waar meld je je aan en hoe zit het nu precies met het verschil tussen een modellen- of castingbureau?

Het verschil tussen een modellenbureau en een castingbureau

Modellenbureaus voor de modewereld

De meeste modellenbureaus richten zich vooral op modellen voor de (internationale) modewereld. Zij vertegenwoordigen de modellen die soms de hele wereld overvliegen voor fotoshoots en catwalks. De eisen waaraan de modellen moeten voldoen, zijn vaak torenhoog. De modellen moeten een minimum lengte hebben, binnen een bepaalde leeftijdscategorie vallen en kledingmaten die passen binnen de modewereld. En een bloedmooie of juist excentrieke uitstraling; ieder modellenbureau heeft zo zijn eigen voorkeur.
De modellenbureaus reageren vaak snel op maatschappelijke veranderingen. Transgenders, multi-culti of een kapsel dat ‘hot’ is. Ben jij dat model? Dan kun je je bij deze modellenbureaus aanmelden of wellicht ben je allang gevraagd.

Castingbureaus

Wil je ‘gewoon’ eens model zijn of kan je iets bijzonders? Dan kun je beter je pijlen richten op het juiste castingbureau. Castingbureaus zijn namelijk gericht op het casten van de juiste persoon voor een bepaalde reclamecampagne. Zij hebben vaak een ruim bestand van modellen, ‘gewone mensen’ of bepaalde typetjes. Er wordt voor tv-commercials, internet-commercials, fotoshoots of tv-shows gecast. Soms ook voor publiek van een show of grootschalige figuratieprojecten voor films.
Alle castingbureaus hebben gemeen dat ze niet selecteren op uitsluitend schoonheid, maten of lengte maar een ruime en veelzijdige databank hebben. Jouw aanmelding is (bijna) altijd welkom.

Locatie, locatie!

Sommige castingbureaus hebben ook een databank van dieren en locaties. Heb je een uniek huis of locatie en heb je er geen probleem mee als een complete crew op een dag jouw huiskamer verbouwt tot decor voor een gezinnetje dat voor de buis zit? Dan kun je dit ook aanmelden bij zo’n bureau. Je kat of hond opgeven als Whiskas- of Bonzo-model klinkt ook leuk, maar denk er goed over na, want je wilt na afloop niet in therapie met je dier omdat hij of zij zich misbruikt voelt.

 

Kwaliteit en kwantiteit

Castingbureaus verschillen enorm in kwaliteit. De meeste castingbureaus zorgen – gelukkig – voor goede contracten en prima draaiboeken. Dit zijn vaak de bureaus die een bescheiden website hebben, niet altijd openbare databanken hebben en waar het contact vaak persoonlijker is. De castings zijn vaak (te) uitgebreid, maar als model weet je dan wel waar je aan toe bent en de klant is doorgaans tevreden met de keuze.
Er zijn helaas ook veel castingbureaus die slecht of helemaal niet betalen en zo slordig zijn dat de locaties en data soms niet eens kloppen. Of je bent ergens ruim op tijd, blijkt dubbel geboekt en wordt zonder pardon weer naar huis gestuurd. Helaas komt dit voor.

 

Online platforms

Online castingbureaus schieten momenteel als paddenstoelen uit de grond. Waarom ergens heen moeten als je ook online een casting kan doen? Je kunt als model alles zelf regelen, je eigen profiel onderhouden en reageren op oproepen van potentiële klanten. Het kán werken, maar je moet zelf digitaal handig genoeg zijn om castingfilmpjes te maken of prachtige showreels in elkaar zetten. Deze castingdiensten zijn nooit gratis en dus is het oppassen of je je eigen geld niet aan het weggooien bent voor zogenaamde opdrachten die niet eens bestaan… Check, check en dubbelcheck is hier ons advies.

Wie doet het werk? Werk? Hoezo ? Als laatste een woord over ‘luie’ castingbureaus. Daar sta je ingeschreven als model en het bureau ziet er in eerste instantie prima uit. Totdat je per mail aanvragen krijgt of je misschien de uitstraling van een bouwvakker met bierbuik hebt of iemand kent die dat heeft. Of ben je toevallig een Chinees met een Limburgs accent? Het gaat namelijk om een reclame en ze zoeken die specifieke persoon. Na 20 van dat soort mails heb je het wel gezien en kom je er ook nog eens achter dat het lastiger is om je uit te schrijven dan van een hardnekkige verkoudheid af te komen.

 

Hoe word je dus een ‘gewoon’ model?

Nu weet je wat meer over het verschil tussen modellen- en castingbureaus en waar je jezelf het beste kunt aanmelden. Zorg dat je eruit springt in hun grote bestand door duidelijk aan te geven wat je kan (sport, dans, acteren, dialect, muziek etc.) en goede foto’s van jezelf met niet te veel make-up te sturen. Het gaat erom dat het bureau en de opdrachtgever goed kunnen zien wie jij bent.

Als model word je betaald voor het poseren en worden je onkosten voor die dag vergoed. Daarnaast krijg je ook een buy-out. Dat is het bedrag dat wordt betaald zodat je akkoord gaat met het feit dat jouw gezicht lange tijd gezien zal worden door het grote publiek. Als de betreffende foto of commercial jarenlang te zien zal zijn in bijvoorbeeld heel Europa dan kan de buy-out oplopen tot een flink bedrag. Als de commercial of advertentie maar een paar weken te zien is en daarna nooit meer, dan is de buy-out vrij laag.

Een goed modellenbureau of castingbureau zal deze vergoedingen altijd uitleggen en uitbetalen. Malafide bureaus steken dit graag in hun eigen zak. Je moet als model dus echt goed opletten voor je een contract ondertekent.

Check, check en dubbelcheck, nogmaals… en veel succes !

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.