Weet je nog dat ik schreef over de online cursus ‘Mediteren kun je leren’? Ik vertel je graag hoe dat is gegaan. En ik mag ook nog eens iets heel leuks weggeven!

Een paar minuten voor de start van de les liep ik nog als een kip zonder kop door huis om alles klaar te zetten. Glas water? Check! Thermoskan met heet water? Check! Notitieblokje met pen? Check! Kak, waar is nu dat theezakje dat ik net had klaargelegd? Gelukkig stond de laptop aan en had ik me al aangemeld voor de meeting via Zoom. Je wilt tenslotte toch beslagen ten ijs komen hé! Langzaamaan popten er allerlei mensen op, we waren met z’n 8-en in totaal. Net alsof je in een echte klas zit bekijk je elkaar en klets je wat. Maar hoe werkt dat dan met die meditaties tijdens de les? Daar kom ik zo op!

Leven in het hier en nu

Eerst wil ik je nog even de voordelen van mediteren geven. Coach Raphaëlle van Toutes la Vie vertelde dat ieder mens zo’n 60.000 gedachten per dag heeft. Mediteren is eigenlijk leven in het hier en nu, vanuit je gevoel in plaats van vanuit je hoofd. In deel 1 lees je alles over de voordelen en wat mediteren precies inhoudt. En ja, ik ga je nu het linkje geven, je leest mijn vorige blog hier. Tijdens de online meditatiecursus leer je theorie over mediteren en ademhalingstechnieken en maak je kennis met verschillende soorten meditaties. De ademhalingsoefeningen zijn overigens zeer bruikbaar in het dagelijkse leven. Voor als je op het werk in een crisissituatie terechtkomt, iemand je afsnijdt op de weg of als je je schoonmoeder wel achter het behang kan plakken bij een familiediner.

Vol in beeld

Dan de meditaties. Zelf mediteer ik al enige tijd op regelmatige basis, maar Raphaëlle heeft me kennis laten maken met allerlei nieuwe vormen, bijvoorbeeld de stiltemeditatie en de meditatie met klankschalen. Het was wel een beetje onwennig hoor in het begin, dat je de hele les tegen je eigen hoofd aan moet kijken. Spuit elf kwam er namelijk pas in les 4 achter hoe je je alleen de overige mensen in beeld kon krijgen. Maar tijdens de meditaties mocht je gewoon je camera helemaal uitzetten, zodat je niet zichtbaar bent voor de rest en je in alle rust de meditatie kunt doen. Hoewel in alle rust bij mij thuis niet altijd gold. Af en toe liep er een kat luid mauwend door beeld en nét wanneer ik helemaal in die meditatie zat begonnen die twee Britten van mij lekker te klieren. Resultaat, een hoop lawaai, katten die over je heen vliegen en ronddwarrelende plukken haar in je gezicht. Tip: zorg dat je een plek uitkiest om je even helemaal af te zonderen!

Wat neem ik mee?

Ik heb echt genoten van de cursus en het mediteren samen met de groep. Het is grappig om te zien hoe iedereen een eigen voorkeur heeft, wat voor de een goed werkt, werkt voor de ander juist helemaal niet. Het klassikale gedeelte is wat mij betreft echt de toegevoegde waarde, omdat je zo ook ervaringen kunt uitwisselen. Er zijn een aantal dingen die ik meeneem uit deze cursus:

 • Dat je jezelf die 5 of 10 minuten per dag echt moet gunnen, ook al ben je hartstikke druk of te moe om te mediteren. Dan heb je het juist nodig om weer een beetje op te laden!
 • Het verschil tussen mediteren en visualiseren.
 • Dat ik liever een begeleide meditatie met muziek doe dan een stiltemeditatie.
 • Waar je Qi punt zit.
 • Gebruikte documentatie en meditaties uit de lessen, dit stuurt Raphaëlle na iedere les toe.
 • Een prachtig certificaat.
 • Toegang tot de geheime Facebook groep waarin cursisten ervaringen kunnen delen en live meditaties kunnen volgen.
 • En tot slot: een hele leuke ervaring!

Win een meditatiecursus van Toutes La Vie

Wil jij nou ook de online meditatiecursus doen? Of ken je iemand die dit heel graag zou willen en heel erg verdient? Ik mag er eentje weggeven, hoe leuk! Wat je moet doen om kans te maken is het volgende:

 1. Volg @touteslavie op Instagram
 2. Tag twee vriendinnen in deze post
 3. Geef hieronder aan waarom jij of iemand anders de cursus echt moet volgen

Raphaëlle maakt op 20 juni de winnaars bekend op haar Instagram account. Veel succes!

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.