Rugzak vol met warme en regenkleding, hangmat, slaapzak, een tarp en zes flessen met water. Ik ben geen kampeerder, niet meegekregen in mijn opvoeding. Toch ga ik drie nachten slapen in het bos, alleen. 

Op avontuur

Ik check constant het weerbericht en dat verandert per uur. Ik zie regen, storm en zon voorbij komen. Echt Hollands weer dus.Ik lever mijn mobiele telefoon en  horloge in en na een laatste kleine maaltijd lopen we het bos in op weg naar mijn eigen plekje voor de komende vier dagen. De start van mijn avontuur alleen in het bos zonder enige afleiding. Ik ga ervoor.

Appeltje-eitje

Ik lig in mijn hangmat en kijk verwonderd naar een knalgroene rups. Hoe sierlijk zij beweegt over de rand van mijn hangmat en constant voelt en ruikt. De zon schijnt en ik heb mijn hangmat perfect opgehangen tussen de bomen in een halve schaduw. In de verte hoor ik stemmen en dan klinkt mijn eigen naam: “Martine, waar ben je? Jouw avontuur is voorbij! We gaan terug naar het basiskamp”.  Wow nu al,  schiet door mijn hoofd. Ik som snel mijn bevindingen op: ik heb mij niet verveeld, geen honger gehad, best oké geslapen. “Appeltje-eitje”, roep ik uit. Het is zondag en mijn Nature Quest is voorbij.  Langzaam ga ik weer terug naar de bewoonde wereld. Stapje voor stapje.

Eigen tuintje

Mijn plekje was helemaal mooi. Het eerste uur daar in het bos met mijn tarp en gebrek aan kampeerervaring was lastig. Ik vervloekte mezelf, omdat ik thuis niet even geoefend had met het opzetten van deze -hopelijk waterdichte- overkapping. Gelukkig kreeg ik de tarp omhoog en had ik een mooi half tentje gemaakt. Nu maar hopen dat die regenbuien meevielen, echt stevig zaten die touwtjes niet vast aan die losse takken. Ik was tevreden. Ik ging zowaar een tuintje creëren en mijn plekje gezellig maken met een schaduwplekje en een eethoekje.

Natuurlijke chaos

Ik heb genoten van het groen om mij heen. Een bos is een complete chaos met takken, lage struiken, hoge bomen en eindeloos veel insecten en beestjes, die vreedzaam samen leven en elkaar helpen. Het is ook niet echt stil. Ik werd elke ochtend wakker van een kabaal aan vogelgeluiden. De ochtend geeft ook een ander geluid dan de late avond. Het is heerlijk om gewoon te zijn in de natuur en aan te nemen wat zij je aanreikt. Het klinkt een beetje soft en spiritueel.

Natuurlijke antwoorden

Van tevoren heb ik mezelf drie vragen gesteld over mijn werk, mijn dochter en de liefde in mijn leven. Over alle drie de kwesties heb ik heel bewust stil gezeten daar in het bos, tijdens een wandeling of gewoon loom leunend tegen de boom. Als je ontspant en bewust je gedachten laat gaan dan reikt de natuur je antwoorden aan. Het is niet zo dat ik na vier dagen uit het bos liep met panklare plannen voor mijn werk, mijn dochter en hoe ik de liefde in mijn leven ga krijgen. Zo werkt het helaas dan weer niet.

Het gaat vanzelf

De dagen na mijn Nature Quest gebeurt van alles. Ik word gebeld om te sparren door een oude werkgever over nieuw werk en mijn ideeën over mijn werkmissie worden langzaam stapje voor stapje omgezet in plannetjes. Voor mijn dochter en mij zijn hulptroepen vanzelf opgestaan en ik ontvang nu de hulp die ik nodig heb. Ik sta er niet meer alleen voor. En dan de liefde: in het bos heb ik in alle dankbaarheid en liefde mijn ex-liefje achtergelaten. Ik heb hem een bijzonder plekje in mijn hart gegeven. In mijn wc hangt een kaart met de volgende tekst: ‘als ergens een deur dichtgaat, opent elders een nieuwe deur.’ Het is ontroerend om te merken dat het echt zo werkt: een nieuwe deur is open gegaan.

Stadsbankje

Wie had dat gedacht van vier dagen bos, natuur, groen, regen, onweer, vogels, hertje, zon en wind? Ik vind het een super ervaring en ik kan het iedereen aanraden. Rust en ontspanning brengen je prachtige inzichten en geven je eigen leven een boost. Ik ben mij meer bewust van het groen om mij heen. Ik laat vaker mijn mobiel thuis liggen of zet hem gewoon uit. Ik ga zomaar op een bankje in de stad zitten en kijk een paar minuten lang om mij heen. Mooi kan het leven zijn. Het is maar hoe je kijkt. Het is maar wat je droomt.

 

 

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.