Het is tegenwoordig doodnormaal:  een naaktfoto van jezelf aan de muur in de slaapkamer of zelfs huiskamer. Wil je gewoon eens een mooie naaktfoto van jezelf? In deze blog een korte uitleg over naaktfotografie en bruikbare tips.

Een bijzondere foto van jezelf

Je hoeft geen perfect fotomodel te zijn om een fotoshoot te doen. Een foto (al dan niet met kleren aan) kan een persoonlijke herinnering zijn aan een bijzonder moment. Zoals een zwangerschap of met pasgeboren baby in je armen, je streefgewicht halen of een emotioneel moment zoals vóór of na een operatie. Of misschien wil je wel eens een supermooie kunstzinnige foto om trots op te zijn.
Een goede fotograaf zal respectvol met jouw wens omgaan en die bijzondere (naakt) foto kunnen maken.

Naaktfotografie in vele vormen

Naaktfotografie is al lang geen taboe meer. Kijk maar eens op Google Images onder Nude Photography; prachtige kunstzinnige foto’s overheersen ten opzichte van een paar seksueel getinte foto’s. Er zijn ook fotografen die naaktfotografie erbij doen om hun veelzijdigheid en artistieke talenten te tonen. Naaktfotografie kan verdeeld worden in verschillende genres. Het is héél verstandig deze te kennen, zodat er geen ‘misverstanden’ ontstaan met de fotograaf.

Van kunstzinnig tot ranzig

Je hebt vast een bepaald type foto voor ogen voordat je de stap neemt richting een studio. Naaktfotografie is onderverdeeld in overwegend ‘kunstzinnige fotografie’ (zoals Fine Art, Fine Nude Art, Figure Art, glamour en artistiek/esthetisch naakt) en meer erotische fotografie (erotiek, explicite nude, fetish en porno). We laten deze laatstgenoemde genres in deze blog achterwege.Hoe word je een naaktmodel?

Zoals je ziet is naaktfotografie een veelomvattend gebeuren. Het kan een serieus vak zijn van zowel de fotograaf als het model. Als je serieus naaktmodel wilt worden, kan je als (foto)model een portfolio op modellenforums zoals Modelmayhem en ModelSociety (wereldwijd) of Modelzone (Nederland) plaatsen en aangeven dat je beschikbaar bent als naaktmodel.

Een gewaarschuwd model telt voor twee:

  •  Wees SUPER duidelijk voor welk genre (naakt)fotografie je beschikbaar bent.
  • Vraag altijd naar referenties, bekijk het werk van de fotograaf. Check, check dubbelcheck!
  • Doe NOOIT iets wat je niet wilt doen.
  • Een serieuze fotograaf werkt met contracten. Dit laatste is héél belangrijk. Wil je de foto’s strikt privé houden of mogen je foto’s op internet komen te staan? Bespreek dit goed en leg het vast in het contract.
  • Neem een vriend of vriendin mee naar de shoot als je je hier prettiger bij voelt. Vraag dit van tevoren aan de fotograaf. Sommige fotografen vinden het prima en kunnen een ‘fotograaf-assistent’ wel gebruiken. Anderen hebben liever dat die persoon een boek pakt en op de achtergrond blijft.
  • Vraag aan de fotograaf of je van tevoren een keer mag komen kijken tijdens een fotoshoot of pauze.
modelsociety

ModelSociety, Kunstzinnige en artistieke naaktfotografie.

Tips van ervaren modellen

Bereid je goed voor en lees vooral veel tips van ervaren modellen op bovengenoemde forums . Je zal bijvoorbeeld wel een tijdje je kleding aan moeten houden als je op een terrasje in de zon zit. Het is voor fotografen namelijk vervelend (en uren photoshop-werk) als je huid door de zon ongelijkmatig verkleurd of verbrand is.

Wie heeft wel eens een fotoshoot gedaan in evakostuum ?

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.