Goed nieuws: ’s Ochtends voor de spiegel staan kun je overslaan! Nu bedoel ik niet dat het normaal is om in je blootje naar je werk te gaan, maar jouw pyjamawear mag er wezen!

Slapen, loungen, bankhangen

Een pyjama is normaal gesproken een kledingstuk dat je draagt als je gaat slapen en loungen. Loungen in dit geval als in ‘bankhangen’, natuurlijk niet als ‘uitgaan in een chique lounge-bar met vrienden’. Bankhangen dus, je kent het vast wel. Zondagochtend of gewoon doordeweeks. De nutteloze uren nuttig benutten. Dat wil zeggen: niets doen of bedenken wat je eventueel toch gaat doen. Krantje erbij, ontbijtje erbij en dat alles het liefst in zo makkelijk mogelijk zittende kleding. Want je zit, ligt, hangt, ligt weer en zit het meest half rechtop. Dat allemaal gaat gewoon niet lekker in een jeans of bloesje, hoe casual die ook zijn. Daarom houden we massaal van onze pyjama’s, of moderner gezegd: pyjamawear.

Pyjamawear versus slaapkledij

Pyjama’s bestaan vaak uit één deel (lang shirt of jurkje) of uit een broek en shirt. Ze zitten altijd lekker comfortabel en zijn doorgaans gemaakt van katoenen stoffen die goed ademen. Alhoewel de vorm van pyjama’s nauwelijks aan verandering onderhevig is, doen ze wel mee aan de mode qua prints, kleuren of merchandising. Het woord pyjama komt uit het Perzisch: “pae jama” or “pai jama,” dat eigenlijk been-kleding betekent. Pyjama’s waren vroeger loszittende broeken van katoen die uniseks gedragen werden. Het dragen van pyjama’s werd door de Europeanen overgenomen rond de 19e eeuw. De Britse kolonisten brachten de pyjama’s mee terug als alternatief voor de lange slaapjurken die tot dan toe de standaard waren als slaapkledij.

Rond 1900 bestonden de katoenen pyjama’s voornamelijk uit twee delen. De loszittende broek en een wijd jacket. Stoffen zoals zijden, flanel en jerseys deden hun entree en zorgden ervoor dat de nachtkleding comfortabeler en chiquer werd.

Sportief, casual en loungewear

Je kijkt er tegenwoordig niet meer van op als iemand de hele dag in een sportbroek loopt met sneakers of hardloopschoenen eronder. Vroeger zag je iemand in deze outfit uitsluitend op de sportvelden, of op zaterdagochtend even een broodje halen in de supermarkt. Of de persoon in kwestie was een tokkie eerste klasse.

Nu hoort deze kleding bij iedere rang en stand en heeft het zelfs het imago van energie en succes zijn. Voorbeelden: Zie je een CEO van een innovatief bedrijf door het City Centre lopen met rugtas op zijn rug en sportschoenen onder zijn pak? Die persoon heeft alles onder controle, inclusief zijn gezondheid en zijn agenda. Of zie je een businessdame in een jersey rokje met sneakers eronder? Ze heeft vast een lange dag te gaan. En prachtige highheels in haar tas voor op kantoor.
Maar hoe zit het met die jongelui die hun pyjamawear nog aan hebben? Dat is dus de nieuwste mode. Streepjes, prints, flanellen shirts, sweaters, leggings, fleecevesten en jersey rokken. Alles kan, alles mag.

Mode is altijd opstandig en tegenstrijdig

Waren vrouwen vroeger vooral strak en getailleerd gekleed als statussymbool door middel van een strak ingesnoerd korset onder hun kleding, tegenwoordig laten we graag zien hoe strak we zijn door comfortabele kleding waarin je je de hele dag vrij en blij kunt bewegen. Ik heb energie voor tien, is hierbij de boodschap.

Energie hebben door in je pyjama naar het werk te gaan en lekker casual mee te hollen in de ratrace. Hoe tegenstrijdig klinkt dit? Juist ja, maar dat is waar het in mode altijd om gaat: opstandig en tegenstrijdig.

Zoals veel stofgebruik en lange rokken in crisisjaren, minimalisme in gouden tijden en pyjamawear op kantoor in onze 24 uurseconomie.

Lange leve de mode ! En lang leve pyjamawear !

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.