“Met een beetje pijn in mijn hart heb ik je oproep op Facebook weg geklikt”, appt ze. “Ik heb namelijk de gaafste baan ter wereld, maar het is te hectisch om je nu fatsoenlijk te ontvangen. Sorry.”

Toch sta ik vijf dagen later in koksbuis en Betty Blue schort in de sfeervolle keuken van Jolanda van Dongen. Wat bleek: Ze kreeg een kookgroep over de vloer, maar de collega’s die haar normaal gesproken helpen, konden geen van allen. Zo kon ik stage lopen en haar tegelijk uit de brand helpen.

Gewoon doen!

Het is een geweldige avond in de keuken. Ik geniet van het harde werken en de lachende mensen. Van de enthousiaste uitleg van vakvrouw Jolanda. Zij kan de liefde voor mooie producten en goede smaken perfect overbrengen en krijgt zelfs de man, die allergisch is voor koken, aan het snijden. Heerlijke wereld. Een bubbel van energie, lekkere geuren en blije mensen.

“Het was helemaal niet de bedoeling dat ik kok werd”, vertelt Jolanda. “Ik was boekhouder en ik zou daarvoor zelfs doorleren, toen ik ineens de kans kreeg een traiteurswinkeltje in Gouda over te nemen. Daar komt de naam Betty Blue vandaan. Ik kookte graag en ik bleek er aanleg voor te hebben. Vrienden kwamen graag bij ons eten en ik genoot ervan hen iets bijzonders voor te schotelen. Het werd een hobby.” De winkel heeft ze een paar jaar gehad, maar ze wilde meer koken, meer catering doen en workshops geven. Twaalf jaar geleden trok ze, samen met de liefde van haar leven, de stoute schoenen aan en huurde een pandje, vlakbij haar eigen huis. Daar kreeg haar bedrijf vorm.

Zonder een vast plan is ze begonnen om van haar hobby haar werk te maken. Het bleek een gouden greep: ze was chefkok en geen boekhouder. “Het is hard werken, maar dat kost mij geen enkele moeite. Als ik na afloop van een workshop applaus krijg, of na een verzorgde catering complimenten van de gastheer, betaalt alle moeite zich terug.” Jolanda zet de hectiek en de aanverwante stress om in iets positiefs. Ze loopt haar werkdagen op adrenaline. Ik vergelijk het liever met topsport en met een soort van runners high.

Jolanda van Dongen (r) en ik

Voor mezelf beginnen?

“Heb jij ooit overwogen om voor jezelf te beginnen? Om eigen baas te zijn, zodat je je eigen gang kan gaan?” vraagt Jolanda. Ik vertel haar dat ik al eens zzp’er ben geweest. Vier jaar lang heb ik mijn eigen grafisch ontwerp- en adviesbureau gehad. In mijn eentje. Eerlijk gezegd krijg ik buikpijn als ik er aan denk. In het begin had ik één grote opdrachtgever en verdiende ik genoeg. Toen deze wegviel en ik mijn ondernemerszin aan moest spreken, bleek die ver te zoeken. Naast het feit dat ik een hekel had aan boekhouden, vond ik het mezelf verkopen erg moeilijk.

Nu lijkt het idee minder onaantrekkelijk. Als ik Jolanda bezig zie, merk ik dat haar passie voor haar product zichzelf verkoopt. Zij is één van de lucky people van wie de passie een talent blijkt te zijn. Jolanda hoeft alleen maar aan lekker eten te denken en haar ogen beginnen te twinkelen. Dan komt er een stralende gloed over haar heen die mensen aansteekt. Dit heeft ervoor gezorgd dat ze bij chefkoks in de keuken heeft mogen staan om de kunst af te kijken. Vorig jaar zelfs bij één van haar helden: Yotam Ottolenghi! Op deze manier heeft ze een groot deel van haar kennis vergaard.

Liefde, lef en steun

Jolanda’s succesvolle ondernemerschap bestaat uit een perfect gedoseerde combinatie van ingrediënten:

  • 3 eetlepels passie
  • 2 eetlepels talent
  • 1 eetlepel lef
  • 1/2 eetlepel creativiteit
  • 3 theelepels gezond verstand
  • 2 theelepels steun van lieve mensen

Mengen met een equivalent aan Liefde en violà.

Het schrijven van deze serie blogs geeft me veel plezier. Voorzichtig sla ik aan het dromen: zou dit iets kunnen zijn waarmee ik mijn brood kan verdienen? Ik krijg verlegenmakende complimenten over mijn kijk op de wereld en mijn schrijfstijl. Misschien kan ook mijn product zichzelf verkopen? Een eerste stap was schrijven voor dit stoere magazine, Urban Chicks. Dat vind ik erg spannend, omdat ik uit mijn comfortabele kring van lieve vrienden, familie en goede kennissen ben gestapt. In een volgende stap ga ik proberen wat bekendere Nederlanders te strikken voor mijn serie. Durf ik dit? Ik denk en huiver.

één antwoord

  1. evelien

    super! je bent echt een blogger Wendy, kies een thema waar je hart ligt, start een pagina, zoek adverteerders en blog, vlog, laat de wereld meegenieten van wat je meemaakt. Ik zie dat veel bij foodblogs, mensen zijn er dagelijks mee bezig, plaatsen van alles op hun site, ik haal er recepten vanaf en neem een paar adviertenties op de koop toe.
    nog een tip: de eendaagse marketing-training van Loes Vork

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.