Het is tien uur en ik sta voor hét dierenwalhalla op aarde: Brokken & Zo XXL.  Er staan er nog zes mensen met hun pups te popelen om naar binnen te gaan. Zodra de deur open gaat sprinten zij naar binnen.

Ina van Vliet, de bedenkster van deze dierenbelevenis – het woord ‘winkel’ dekt de lading niet – is nog niet aanwezig. Dat geeft mij de tijd om door de enorme hal te zwerven.

De slimme indeling maakt dat er, ondanks de 3000 m2 aan ruimte, een gezellige sfeer is. Hoewel er van alles te koop is voor alle mogelijke huisdieren, is de meeste ruimte gereserveerd voor honden, katten, vogels, knaagdieren en vissen. Naast koopwaar is er een dierenkliniek, een hondentrimsalon, een ruimte om kinderfeestjes te organiseren en een lunchroom met een kattencafé. Even voorbij de hondenspullen, vind ik de popelende pupbezitters terug. Zij hebben les in de hondenschool.

Chaos is creatie

Ina voegt zich bij me en leidt me rond. We worden op de voet gevolgd door Ober, de huishond. Ondanks het vroege tijdstip zijn er relatief veel bezoekers. Ze hebben hun honden meegenomen en struinen rond tussen de schappen. “Het is hectisch rond deze tijd. Zo vlak voor de feestdagen, moet er veel gebeuren. Dat maakt het dynamisch, maar ook lastig tijd te vinden om de dagelijkse dingen te doen”, zegt Ina, “Maar ik hou van de dynamiek. Het houdt me oplettend en creatief. ” Ze moet me af en toe bij een collega achterlaten omdat ze elders nodig is. Zo spreek ik verschillende collega’s van Ina. Iedereen heeft een eigen reden hier te werken. De gesprekjes geven een mooi beeld van de plek en van Ina als werkgever.

Droom XXL

Vlak na het middaguur trekken Ina en ik ons terug voor een kop thee in het restaurant en kan ik rustig mijn vragen stellen. Wat als kind haar droombaan was bijvoorbeeld en of ze ver van haar droom is afgedwaald. “Vroeger wilde ik dierenarts worden. Ik wilde zieke dieren beter maken. Maar toen ik er achter kwam dat niet alle dieren te redden zijn en dat er ook wel eens eentje doodging of geopereerd moest worden, veranderde dat. Toen wilde ik mijn eigen dierenwinkel en daar ben ik vanaf toen naartoe gaan werken.” Dit was dus haar droombaan XXL!

“Na verschillende opleidingen te hebben gedaan, werd het op mijn dertigste tijd om mijn droom waar te gaan maken. Samen met mijn vriend huurde ik een pand in de binnenstad van Gouda. Ik had goed gekeken naar de omgeving. Er waren toen drie dierenwinkels in de binnenstad en ik wilde met een uniek concept hippe klanten trekken. Inmiddels is Brokken & Zo (XS) de enige dierenwinkel die nog over is en het loopt goed. Maar het was wel een dingetje dat ik halverwege de dertig al mijn droom had waargemaakt. Uiteindelijk waren er nog zo veel ideeën. Het begon weer te kriebelen.”

Ina stortte zich in een nieuw avontuur, maar nam daarmee een groot financieel risico. De start was allesbehalve vlekkeloos. Door hard te werken en vooral door er steeds in te blijven geloven en te investeren in uitbreiding van het concept, is het nu een goed lopend bedrijf geworden. Het kan altijd beter, mooier en groter, maar daar neemt ze de tijd voor. Bovendien: zonder wrijving geen glans, toch?

Ondernemer word je niet, dat ben je

Ina is een gefocuste entrepreneur met ballen en zakelijk instinct. En daarin verschil ik van haar. Oké, ik heb wel ballen, maar niet zo groot dat ik enorme risico’s durf te nemen om te doen wat Ina heeft gedaan. Er is nog iets wat ik minder heb gehad en waarvan ik wilde dat ik het anders had aangepakt. Ina wilde dierenarts worden, ik ook. Maar zodra ik er achter kwam dat ik daarvoor vakken moest kiezen waarvoor ik moest blokken, haakte ik al af. Teveel moeite. Ina heeft voor haar droom ook vakken moeten volgen die ze moeilijk en soms saai vond, maar ze had haar doel zo helder voor ogen, dat ze het er voor over had.

Wil je ondernemer worden, dan heb je de helft gewonnen met studie. De andere helft bestaat uit zakelijk instinct, flexibiliteit, volharding en een goed oog voor een gat in de markt. Als je dat laatste ontdekt hebt, moet je er in springen. Een weloverwogen sprong in het diepe. Met gestrekte benen. Hier kom ik met een scherpe bocht weer terug op een oud thema: ik heb nog nooit iets zó graag gewild dat ik er alles voor over had.

Ik heb diep respect voor Ina en voor wat ze bereikt heeft. Helemaal als je bedenkt in welke levensfase zo’n keuze gemaakt moet worden: op de lang-leve-de-lol-leeftijd. Dat ik nergens passie voor heb, geloof ik niet meer. Ik heb passie voor het leven, voor het hier en nu. Voor Carpe Diem. Juist daarom moet ik kiezen voor het leven en me minder laten opslokken door mijn werk. Er was een harde reset nodig om daar achter te komen, maar ik ben blij dat ik daarvoor de ballen had.

Mijn zoektocht

Sinds september van dit jaar ben ik op zoek naar de baan die bij mij past door aan mensen te snuffelen die een gave baan hebben. Ik zoek ze op en probeer er achter te komen wat hun baan zo gaaf maakt en hoe belangrijk werken is op hun schaal van het leven.

Wil je meer weten over mijn zoektocht naar de beste baan voor mij? Volg mijn vorige blogs alhier en vind me op LinkedIn.

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.