“I’ve tried to analyse your playlists. My conclusion is that you are a bunch of unstructured weirdos!” zegt de nieuwe, Italiaanse data-analiste tijdens de vrijmibo.

Om de week mogen de medewerkers van de start-up Nerdalize iemand ‘van buiten’ uitnodigen voor de vrijdagmiddagborrel. Er worden dan presentaties gehouden over hun producten. Ik mocht een middag mee met Marinus Schoute, research and development engineer en uitvinder.

Na een korte wandeling over de campus van de Technische Universiteit van Delft, kom ik op het randje bij het verzamelpand ‘YES!’ aan waar Nerdalize gevestigd is. Onderweg kom ik Marinus al tegen. Ik ken hem van de sociëteit waar ik vrijwilligerswerk heb gedaan. Hij houdt net als ik van outdoor sporten, zoals klimmen, maar is ook een begenadigd graffiti-artiest en kan supergoed tekenen en schilderen.

Hoe het begon

Ik verwachtte niet dat de alfaman die ik ken zo’n sterke bèta kant heeft. Marinus, 28 jaar oud, heeft een jongensdroomstart gemaakt van zijn carrière. Hij wist dan ook precies wat hij wilde: uitvinden. En het uitgevondene dan ook zelf bouwen. Door een uitgekiende mix van opleidingen en de sterke wil om zich steeds verder te ontwikkelen, zit hij waar hij nu zit. Oké… én door zijn netwerk goed te onderhouden. Hij kent namelijk twee van de drie oprichters van Nerdalize.

De oprichters zaten tijdens hun studie als berooide studenten in hun koude studentenkamers. Zij warmden zich op aan de restwarmte van de laptop op hun schoot toen er een lichtje opging. Op dat moment werd Nerdalize geboren. Ze ontwikkelden een duurzaam product dat slim gebruikmaakt van de restwarmte van servers op een economisch gunstig moment. Marinus mocht het uitdenken, ontwikkelen en de prototypes maken. Inmiddels werken er zo’n 25 knappe koppen vanuit de hele wereld bij het bedrijf.

Bescheiden natuurtalent

Marinus is een multi-talent. Het lijkt erop dat hij alles op de schaal van ‘extreem alfa’ tot ‘mega bèta’ kan. En als hij het niet kan, dan leert hij het zichzelf wel aan. Desondanks is hij een erg bescheiden en super aardige vent. Die combinatie ben ik nog nooit tegengekomen.

Marinus zelf haalt zijn schouders op bij wat hij allemaal al bereikt heeft. Het is hem aan komen waaien, zegt hij. “Ik heb een heleboel geluk gehad.” Nee Marinus, je hebt dit bereikt door hard te werken, de goede keuzes te maken en door gewoon te zijn wie je bent. Wat je bereikt hebt, is geen kwestie van geluk. Het ging je alleen gemakkelijk af, omdat je een natuurtalent bent en dicht bij jezelf gebleven bent.

Een verzameling denkkracht

Nerdalize zit in een gebouw met een heleboel andere jonge start-ups. In de gezamenlijke ruimtes kom je de medewerkers van al deze bedrijfjes tegen. Een energie gevende, inspirerende omgeving waar je je kunt warmen aan de restwarmte van de verzamelde denkkracht.

Marinus en zijn collega’s zijn stuk voor stuk aardige, talentvolle en inspirerende mensen. Een stelletje niet te structureren nerds, die juist dankzij de grote diversiteit en het geloof in het product, samen grote hoogten bereiken. Het lijkt me fantastisch om met zulke collega’s samen te werken. Samen hebben ze het wiel uitgevonden en werken ze aan steeds efficiëntere versies van hun basiswiel. Het is een vliegwiel die is uitgedacht zonder rekening te houden met technische onmogelijkheden. Wat niet bestaat, moet simpelweg nog uitgevonden worden.

Voor zo’n bedrijf teken ik: een dynamische omgeving met inspirerende collega’s waarin ik door mezelf te zijn en mijn talenten in te zetten, nieuwe dingen kan bedenken.

Mijn zoektocht

Sinds september van dit jaar ben ik op zoek naar de baan die bij mij past. Dit doe ik door aan mensen te snuffelen die een gave baan hebben. Ik zoek hen op en probeer erachter te komen wat hun baan zo gaaf maakt en hoe belangrijk werken is op de schaal van hun leven. Wil je meer weten over mijn zoektocht? Volg mijn vorige blogs alhier en zoek me op op LinkedIn.

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.