Toen ik aan de slag ging met overheidscommunicatie, ging ik op zoek naar inspiratie. Naar ideeën die aansloten bij mijn idee van wat communicatie zou moeten zijn. Ik kwam al snel uit bij Renata Verloop. Zij werd één van mijn communicatiegoeroes.

Renata legt uit: “De overheid was, voor de opkomst van internet en social media, vooral gewend te zenden. Deze, toen nog nieuwe, media hebben de rol van de overheid als autoriteit op scherp gezet. Mensen zijn geen onderdanen meer, maar willen beschouwd en behandeld worden als gesprekspartner.” Dit was het moment waarop ik acht jaar geleden instapte. De trein reed al.

Kinderschoenen

We hebben afgesproken in Delft, de woonplaats van Renata. We gaan lunchen tussen haar afspraken door. Een mens moet toch eten. “Als kind wist ik niet precies wat ik wilde worden”, antwoordt Renata op mijn bekende eerste vraag. “Maar ik hield van spreekbeurten geven en ik musiceerde graag met mijn vader. Af en toe traden we samen op. Het podium lonkte.”

Van spreekbeurten geven kun je niet je beroep maken, maar het feit dat Renata geen moeite heeft om voor publiek haar ideeën voor het voetlicht te brengen, was een uitkomst. Toen ze haar loopbaan moest kiezen, stond communicatie als vak nog in de kinderschoenen. Ze koos na haar propedeuse Nederlands voor bedrijfscommunicatie, een relatief nieuwe studie in Nijmegen. Al snel na haar afstuderen kwam ze bij de Rijksoverheid terecht. Precies op tijd, want het inzetten van het medium internet bij de overheid was nog nieuw. Renata kwam als geroepen. Dit was een mooie kans om van digitale communicatie haar expertise te maken.

Communiceren kun je leren

Eerst Frankwatching, daarna De Nieuwe Communicatie Professional #dncp en tenslotte Overheid in Contact. Dat waren mijn bronnen toen ik mijn weg zocht. Renata, en de andere auteurs van deze platforms, wisten precies te verwoorden welke richting ik op wilde denken. Deze bronnen vormden mijn handleiding. Renata legt mij de strekking uit: “Communiceren is praten én luisteren. Een gesprek kun je alleen voeren als gelijkwaardige gesprekspartners. Veel overheden moeten daarmee leren omgaan: luisteren naar en in gesprek gaan met de mensen in hun omgeving. Dat begint nu langzaam vorm te krijgen.”

De weg van een pionier is bezaaid met hobbels

De weg die Renata kiest, moet ze zelf aanleggen. Daarbij is het vertrekpunt altijd wel duidelijk, maar het eindpunt vaag. Er zijn contouren, maar geen kleuren en de route er naartoe kronkelt. Daar geniet ze van. Het doel is de richting en de weg het doel. Bij een overheidsinstantie komt het pionieren vooral neer op anticiperen. Reageren op ontwikkelingen is altijd al de reflex geweest. De uitdaging van de anticiperende pionier zoals Renata, is dat de toekomst open ligt en ze zich moet laten leiden door de ontwikkelingen. Deze ontwikkelingen zijn soms klein en soms zelfs onzichtbaar. Ze heeft met technische ontwikkelingen te maken, maar ook, en misschien vooral, met de maatschappelijke effecten daarvan. Alles hangt aan elkaar en er is veel werk te doen. Renata wrijft popelend in haar handen.

Kriebelende handen

Het gesprek met Renata heeft me enorm geïnspireerd. Mijn handen en brein kriebelen als ik denk aan de hulp die er nodig is om de overheid aangesloten te houden bij de digitale werkelijkheid. Ik denk aan alle inspirerende pioniers en hun niet aflatende energie om deze kar te trekken. Ik wil weer meedoen!

Mijn richting is nu duidelijk. Ik kan gerichter op zoek gaan naar dé baan voor mij. Natuurlijk ken ik de weerstand tegen verandering. Maar verandering is nodig. Ik zal mijn strijdlust weer moeten zien aan te wakkeren, maar ik weet dat er mensen zijn zoals Renata met wie ik kan sparren om mijn vuurtje op te laten laaien. Dat stelt gerust. Inspirerende mensen om me heen zijn enorm belangrijk.

Mijn zoektocht

Sinds september 2018 ben ik op zoek naar de baan die bij mij past door op snuffelstage te gaan bij mensen die een gave baan hebben. Zij hebben zich spontaan bij mij gemeld, na een oproep op Facebook. Hoe tof is dat! Ik zoek ze op en probeer er achter te komen wat hun baan zo gaaf maakt en hoe belangrijk werken is op hun schaal van het leven.

Wil je meer weten over mijn zoektocht naar de beste baan voor mij? Volg mijn vorige blogs alhier en vind me op LinkedIn.

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.