De afgelopen dagen stond ik stil bij mijn cv. Dat stuk papier dat je nodig hebt als je gaat solliciteren. Waar op staat wat je allemaal hebt gedaan en waarom je geknipt bent voor die nieuwe baan.

Ik heb het matchen van cv’s en vacatures al nooit begrepen, want een stuk papier geeft in mijn ogen nooit weer wie jij werkelijk bent. En de opsomming van het werk dat je hebt gedaan kan nooit al je (onontdekte) talenten weergeven. Mijn cv is lang, als ik alles er op zet wat ik heb gedaan van mijn studietijd tot nu, dan beslaat deze zo’n 5 A4’tjes. Dat gaat een recruiter natuurlijk nooit allemaal lezen en de gedachte zal zijn: “Oh die kan nooit ergens haar aandacht bij houden, zo snel als ze weer naar iets anders overstapt.”

Toch is dit de realiteit van steeds meer mensen die de arbeidsmarkt betreden. Niet alleen omdat er geen contracten voor onbepaalde tijd meer worden aangeboden, maar omdat we sneller uitgekeken raken. En als we niet uitgedaagd worden in de organisatie waar we werken, gaan we op zoek naar een andere werkplek.

Jarenlang heb ik gedacht dat ik vreemd was, dat het belachelijk was dat ik zoveel verschillende banen heb gehad. Ik werkte als kok, schrijver, yogadocent, communicatiemanager, adviseur, business development manager, chalet host, flottieljeleider en heb boeken heb uitgegeven in eigen beheer. Totdat ik deze week een artikel tegenkwam over hosselen.

Wat is hosselen nu weer?

Ik hoor het je denken. Weer zo’n fancy nieuwe term van iets dat moet. Dat is zeker niet waar, want van mij hoef je niets. Het geeft alleen aan dat er een manier van geld verdienen is, waarbij je niet je hele leven voor een werkgever werkt. Maar dat je in één maand zelfs voor een veelheid aan bedrijven kan werken, waarin je allerlei talenten aanbiedt.

Wat mij betreft bestaat er een verschil tussen ‘werken’ en ‘geld verdienen’. Ik ken zoveel mensen die naar ‘werk’ of ‘kantoor’ gaan om iets te doen waar ze een groot deel van hun tijd mee kwijt zijn, terwijl ze veel liever een heleboel andere dingen zouden doen. Dat noem ik werk. Iets doen waar je niet echt blij van wordt, maar doet omdat het van je verwacht wordt.

En dan is er iets wat tegenwoordig dus hosselen wordt genoemd; op verschillende manieren je geld verdienen, bij verschillende opdrachtgevers. Het is een levensstijl die steeds meer mensen omarmen. Mensen die werken als bezorger voor Deliveroo, Thuisbezorgd.nl en andere bezorgdiensten, die hun geld verdienen en kosten verlagen door hun auto te verhuren via Snappcar of Mywheels. Uber chauffeurs, de mensen die als freelancer in de horeca werken via Temper of via schoonmaakplatform Helpling. Het zijn allemaal manieren om op een vrijere manier geld te verdienen en zelf je werktijden in te vullen. Dit werk wordt gedaan door mensen die inzien dat ze zelf hun tijd kunnen indelen, dat ze liever vrij zijn om te doen wat ze willen, dan elke dag naar kantoor gaan.

En natuurlijk kun je ook op andere manieren hosselen. Door het werk dat je nu doet als freelancer te doen, op korte projecten te werken en steeds voor andere opdrachtgevers. Of door gedeeltelijk in loondienst te zijn en daarnaast een eigen bedrijf op te zetten. Deze laatste manier omarm ik op dit moment, nadat ik jaren op allerlei manieren mijn geld heb verdiend. En ik weet ook dat het er over een jaar of paar maanden weer anders uit kan zien. Juist doordat ik niet vast op één plek zit, zie ik veel meer en kan ik sneller verbanden leggen, wat in mijn werk als schrijver weer heel goed van pas komt.

De voordelen van hosselen

Natuuurlijk heeft een vaste baan grote voordelen; je hebt een duidelijke plek om naar toe te gaan, je kent je collega’s, je krijgt elke maand hetzelfde bedrag op je rekening en hebt een vast aantal vakantiedagen. Ik hoor van velen dat dit geen slecht leven is. Al geloof ik al jaren niet meer dat dit is waarom we als mensen op aarde zijn. Het grootste deel van het werk dat we doen is ondertussen zinloos geworden en werk dat wél zin heeft (zoals de zorg en het onderwijs) staat zwaar onder druk.

Als je gaat hosselen heb je meer vrijheid, kun je meer aandacht besteden aan je kinderen, je ouders en vrienden. Je hebt meer tijd om gezond te koken, te bewegen en sociale activiteiten te verrichten. Je leven verandert aanzienlijk. Juist door het creëren van meer vrijheid door niet vast elke dag naar een kantoor te hoeven, ga je anders naar het leven kijken. De kans is groot dat je alles waar je aan vasthield toen je nog een baan en een vast inkomen had, helemaal niet meer nodig hebt.

Minder inkomen, meer vrijheid

Doordat het hosselen voor mij in eerste instantie minder geld opleverde dan ik gewend was, moest ik mijn levensstijl drastisch aanpassen. Maar daardoor kwam ik juist op bijzondere plekken terecht en ontdekte ik dat het leven veel meer te bieden heeft dan ik dacht toen ik nog in loondienst zat. Omdat ik bijvoorbeeld geen huur kon betalen, ging ik meer reizen. Ik logeerde bij mensen in ruil voor het oppassen op hun huis als zij op vakantie waren. Dan gaf ik de huisdieren te eten, de planten water en zorgde dat er leven in huis was. Dit probeerde ik een tijdje uit en zelfs nu ga ik nog regelmatig ‘uit logeren’, omdat ik het lekker vind af en toe op een andere plek te zijn.

Doordat ik minder inkomen had en geen vaste woning, deed ik ook veel spullen weg. Ik had het niet meer nodig. De ballast ging overboord en zo leerde ik zien wat ik in de basis nodig heb. En dat maakt dat ik nu veel bewuster om ga met mijn tijd en wat ik koop. Ik kies bewust om minder uren te werken en meer vrij te zijn, zodat ik mijn verlangen naar buitenlucht, verbinding met mensen en het lezen van boeken kan bevredigen. En als ik een periode zin heb heel hard te werken, dan is dat vrijwel altijd gewoon mogelijk. Dan neem ik gewoon wat meer klussen aan, om vervolgens weer een periode wat minder hard te werken.

Hosselen geeft mijn leven kleur en maakt ruimte voor creativiteit. Door allerlei variaties uit te proberen van combinaties van loondienst en zelfstandig zijn, weet ik wat me de meeste vrijheid geeft en hoe ik het beste presteer. Ik ben benieuwd, hossel jij al?

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.