Je wilt graag meer zelfvertrouwen. Of iemand die meedenkt over je loopbaan. Of hulp bij het omgaan met stress. Op zoek naar een coach dus. Maar hoe vind je een geschikte tussen het groeiende aanbod?

Personal coaches, teamcoaches, lifecoaches. Business-, leiderschaps-, loopbaan- en reïntegratiecoaches. Wandel-, droom- en zelfs paardencoaches. Het lijkt wel alsof de ene helft van de bevolking coach is, en de andere helft een coach heeft.

Gecoacht worden is de laatste jaren steeds meer een begrip aan het worden. Het taboe is er vanaf en eigenlijk hoor je er op die verjaardag of bij de koffieautomaat op je werk niet meer bij als je nog geen coach hebt (gehad). Want een coach inschakelen betekent dat je investeert in je ontwikkeling. En zelf-ontwikkeling is hot!

Dit verklaart voor een deel waarom coaching de laatste jaren zo in populariteit is toegenomen, en ook de toename van het aantal coaches. Een tweede verklaring is dat coach een vrij beroep is. Iedereen kan een bordje met die titel op zijn deur spijkeren en een leven als coach beginnen.

Dat maakt het lastig om het kaf van het koren te scheiden. Want wat maakt een coach nu tot een goede – en hoe vind je die goede coach tussen het nog immer groeiende aanbod?

Wat is een goede coach?

Zoveel mensen, zoveel wensen.
Er is helaas geen blauwdruk van de goede coach, want wat voor de een werkt kan voor de ander totaal geen effect hebben.
Een goede coach voldoet wel aan een aantal basiseigenschappen.

Een goede coach is een getrainde professional, die in staat is om 100% aandacht voor de klant te hebben. Door verdiepende, rake vragen te stellen geeft de coach stof tot nadenken.
Een goede coach oordeelt niet, maar is ondersteunend en positief.
En misschien wel het belangrijkste: een goede coach stelt zichzelf ten doel om zo snel mogelijk overbodig te worden.

Hoe vind je die dan?

Je kunt natuurlijk gaan googlen of rond gaan vragen in je netwerk of iemand ervaring heeft met een coach. Maar dan nog is het de vraag of één van die coaches bij jou past.

Is deze coach gespecialiseerd in jouw probleemgebied? Hanteert deze coach een methode die jou aanspreekt? Is er genoeg vertrouwen om je verhaal te doen bij deze coach?

Wat zoek je eigenlijk precies?

Als je niet goed weet wat je zoekt dan is het moeilijk vinden. Dus weet je eigenlijk wel wat je precies zoekt?

Om een duidelijker antwoord op deze vraag te krijgen kun je jezelf het volgende afvragen:

-Wat vind je belangrijk aan een coach?
Vind je ervaring en opleiding belangrijk of hecht je misschien meer waarde aan een ‘klik’ met de persoon die je coacht? En welke persoonlijke eigenschappen vind je prettig? Wil je liever gecoacht worden door een man of een vrouw. En speelt leeftijd een rol?

-Welk onderwerp speelt er bij jou?
Veel coaches leggen zich toe op een specifiek onderwerp en hebben zich hierin gespecialiseerd.
Er zijn bijvoorbeeld coaches die je begeleiden in je loopbaan, bij stress en burn-out of bij het verwerken van verdriet.

-Welke aanpak spreekt je aan?
Er zijn onder andere wandelcoaches, online coaches die volledig via e-mail werken, coaches die werken met NLP en spirituele coaches. Teveel om op te noemen eigenlijk. Wat jou aanspreekt en bij je past werkt het beste om tot oplossingen en inzichten te komen.

Zoekt en gij zult vinden

Als je deze vragen hebt beantwoord kan je zoektocht beginnen.

Google eens op het onderwerp en de aanpak van jouw keuze en het woord coach (bijvoorbeeld: stress + online + coach).
Bekijk vervolgens de websites van coaches; spreken de stijl, toon en de uitstraling ervan je aan? Spreekt het persoonlijke verhaal van de coach je aan?
En als dat allemaal positief is rest nog de vraag: wil je deze coach je persoonlijke verhaal toevertrouwen? Je bepaalt sowieso altijd zelf wat je wel en niet vertelt, maar de coaching heeft het meeste effect als je je vrij voelt om zoveel mogelijk te delen.

Volg je gevoel

De meeste coaches bieden een vrijblijvende kennismaking aan. Dit geeft je de mogelijkheid om even af te tasten. Je voelt aan het begin vaak al aan of je op termijn meer aan diegene wilt vertellen; en dus of het voor jou de goede coach is.
Heb je het gevoel dat deze coach je niet optimaal kan helpen? Zoek dan verder.

 

Tot slot: neem echt de tijd om een coach te vinden die bij je past, iemand die voor jou een goede coach kan zijn. Dat maakt de kans van slagen van je coachtraject én het plezier dat je eraan beleeft ontzettend groot!

Al dit gezegd hebbende zou ik natuurlijk gek zijn om mezelf als coach niet even onder je aandacht te brengen. Ik hoop dat je ook even een kijkje neemt op www.de-stresscoach.nl als onderdeel van je zoektocht.

Wie weet spreken wij elkaar dan binnenkort, of niet. De keuze is aan jou.

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.