Een nieuw jaar, goede voornemens, een frisse start. We laten de rekken vol kleding in de uitverkoop aan ons voorbij gaan, want we hebben al genoeg kleding. Sterker nog, we hebben te veel. Weg ermee!

Het lijkt wel alsof iedereen ineens aan het opruimen is. Elke dag zie ik een nieuwe lading aan declutter video’s op Youtube, van een simpele closet clean out tot een volledige room makeover. Mensen halen hun hele huis overhoop en gooien alles wat ze niet meer willen hebben weg. Dit zijn geen dwangmatige verzamelaars, die hun problematische leven op de rails proberen te krijgen. Het zijn gewone mensen en ze wonen in een normaal huis, met een niet overdreven hoeveelheid spullen. Alleen zien ze in dat ze niet al die spullen nodig hebben. Al die spullen kunnen zelfs voor meer stress zorgen, want waar laat je dat dan? En hoe weet je waar je alles gelaten hebt?

Konmari methode

Waar we er misschien eerst niet bij stil stonden, vragen we ons nu af hoe we ons huis en ons leven beter kunnen indelen. Op 1 januari bracht Netflix namelijk hun serie Tidying Up with Marie Kondo uit. En als het op Netflix staat, dan praat iedereen erover. In elke aflevering helpt de Japanse Marie Kondo, expert in opruimen, een gezin aan de hand van haar Konmari methode. Zelfs de sceptici worden fan.

In 2012 kwam Marie Kondo’s boek ‘The Life-Changing Magic of Tidying Up’ uit. Hierin legt ze haar Konmari methode uit, die inmiddels de populairste methode is voor een georganiseerd en gelukkig leven. Waar je je normaal focust op een kamer of hoekje, ruim je nu op per categorie. De eerste categorie is kleding, gevolgd door boeken en daarna papier. Daarna komt ‘komono’. Hieronder vallen alle andere denkbare categorieën, van keukenapparatuur tot make-up. Tot slot richt je je op de sentimentele items, de dingen die herinneringen naar boven halen. Het is van belang dat je deze volgorde aanhoudt. Zo werk je van makkelijk naar moeilijk en gaat het een stuk vlotter.

Spark joy

Het belangrijkste concept is ‘spark joy‘, waarbij je jezelf afvraagt of iets je blij maakt. Zo ja, dan houd je het. Zo niet, dan niet. Als je besluit om iets weg te gooien, bedank je het eerst. Dat lijkt misschien raar of overdreven, maar ik denk dat het ook veel mensen aanspreekt. Ze voelen zich minder schuldig om iets weg te doen, als ze het op een vriendelijke manier laten gaan. Dit zijn geen strenge regels, zoals ‘alles wat je de afgelopen zes maanden niet gedragen hebt, moet weg.’ Dit is geen vastgelegd plan, zoals ‘vul 40 vuilniszakken in 40 dagen’. De Konmari methode kan aan iedereens rooster en hoeveelheid spullen worden aangepast. Elke stap is liefdevol en dat is wat deze methode zo succesvol maakt. Het laat je op een andere manier naar spullen kijken, waardoor je niet snel zult terugvallen in oude gewoontes.

Shopaholics en hun spullen

Ik houd van winkelen. Ik ben Iris en als ik niet uitkijk, ben ik een shopaholic. Ik dacht dat het me blij maakte, maar al dat winkelen resulteerde in veel miskopen. En de dingen die ik echt leuk vond, gebruikte ik niet eens. Dus ik zocht op het internet, het geschenk dat blijft geven, en het gaf mij de Konmari methode. Met wat ik online vond over de methode kwam ik al een heel eind. Maar ik wilde meer weten, dus ik las ook het boek. Dat kan ik je zeker aanraden. Hier staan niet alleen extra tips voor het proces in, je komt er ook achter dat Marie Kondo vroeger zelf worstelde met haar relatie tot spullen. Hoe meer ik te weten kwam, hoe meer zin ik had om aan het proces te beginnen.

Dus daar stond ik dan, in mijn overvolle slaapkamer, vastberaden om vuilniszakken te vullen. Zoals het hoort, begon ik met kleding. Ik haalde alles uit m’n kast, van m’n bureaustoel, uit m’n weekendtas om het op bed te leggen. De stapel die ik had gecreëerd was enorm, ik had niet verwacht dat het zó veel zou zijn. Ik moest lachen, omdat het belachelijk was dat ik wel eens dacht: ik heb niks om aan te trekken.

Het keerpunt

Nadat ik de hoop met kleding op me had laten inwerken, was het tijd om van deze Mount Everest een Nederlandse heuvel te maken. Ik graaide de tops en rokjes ertussenuit waarvan ik zeker wist dat ik ze wilde bewaren of juist weggooien. Dat ging niet lang goed. Bij heel veel kledingstukken had ik geen sterk gevoel en ik raakte overweldigd. Diep van binnen wist ik dat ze moest laten gaan, waarom was het zo moeilijk? Mijn brein kwam automatisch met allerlei redenen om die oude broek te bewaren. Normaal zou ik eraan toegeven, zou ik nog steeds eindigen met een broek die niet lekker zit. Nu niet. Deze broek maakt mij niet blij, dus hij gaat in de vuilniszak. Het ergste wat er kan gebeuren, is dat ik een broek tekort kom (wat hoogstwaarschijnlijk niet gaat gebeuren). Dan is het alsnog belangrijker dat ik blij word van de kleding die ik wél heb.

Tips

Als jij nu ook aan de slag wilt gaan, heb ik wat tips voor je.

De allereerste stap is visualiseren. Voordat je begint met het echte werk, moet je een visie hebben. Als je namelijk precies weet wat je wilt, is het een stuk makkelijker te bereiken. Vraag jezelf af waarom je dit wilt doen. Dit gaat niet alleen om een opgeruimd huis, dit gaat om je levensstijl veranderen. Visualiseer je ideale leven en bedenk hoe je woning er dan uit zou zien. Dit geeft je houvast wanneer je het lastig vindt om over een item te beslissen. Denk aan je doel, dan wordt het een stuk duidelijker of je die oude broek wilt meenemen naar je nieuwe levensstijl.

Zorg ervoor dat je in stilte werkt. Ook al vind je het fijn om wat muziek aan te zetten, je werkt er langzamer door. Zet ook je telefoon uit, zodat je niet afgeleid raakt. Luisteren naar je gevoel kan op zich al moeilijk zijn, dus maak het jezelf niet moeilijker.

Vergeet niet om ook je digitale omgeving aan te pakken. Er zullen dagen zijn dat je door werk of studie geen tijd (of geen energie) hebt om de keukenkastjes uit te mesten. Wat je dan wel kunt doen, is alle e-mails, foto’s en andere bestanden op je computer uitzoeken. Om je telefoon op te schonen hoef je niet thuis te zijn, of doe het juist als je lekker op de bank ligt.

Pas na het toepassen van de Konmari methode heeft de quote less is more betekenis voor mij gekregen. Ik heb nu minder, maar ik waardeer het meer. Wil jij dat ook? Misschien is het tijd om wat weg te gooien!

 

2 reacties

 1. Ron (op IG phot.ron)

  Mooi geschreven, nuttig om je lichter te voelen nadat je opgeruimd en ge-elimineerd hebt wat je niet meer blij maakt,,, Wel mijn suggestie daarbij om niet zomaar ‘weg’ te gooien, maar het te schenken aan een tweedehandswinkel of een goed doel, zodat andere minder begoeden er nog iets aan hebben. Het kan wel nog iemand anders blij maken…

  Beantwoorden
  • Iris van der Made

   Hey Ron, dankjewel! En dat is een goed punt. Ik vraag ook wel eens aan mijn omgeving of ze iets willen hebben. Anders zet ik de dingen die nog zo goed als nieuw zijn op marktplaats 🙂

   Beantwoorden

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.