“Ik wilde als kind astronaut worden, maar ik heb verpleegkunde en politicologie gestudeerd” appt ze. “Heuh, maar hoe wordt je dan programma manager bij RVO?”, vraag ik verbaasd. “Dat vraag ik me ook af…”, krijg ik terug.

Mijn snuffelstage bij Corina Kerkmans bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) bestaat uit een uitgekiende, volle dag die mij alle aspecten van haar functie laat zien. Ze is programma manager en houdt zich bezig met het innoveren en verbeteren van processen die met eerlijke handel te maken hebben. Zoals die van de manier waarop het Rijk Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) invult. Op dit moment gebeurt dat niet éénduidig. Omdat het voor het kabinet een belangrijk onderwerp is, mag Corina dit gaan inbedden en stroomlijnen.

It’s a dirty job, but someone has got to do it

MVO is een vorm van ondernemen gericht op economische prestaties, met respect voor de sociale kant en binnen de ecologische randvoorwaarden. De overheid verwacht van Nederlandse ondernemers een bepaald gedrag als het gaat om normen en waarden, maatschappelijke verantwoordelijkheid en idem betrokkenheid. De zachte kant van handeldrijven. RVO volgt daarvoor de OESO-richtlijnen (aanbevelingen voor maatschappelijk verantwoord ondernemen opgesteld door de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling).

In mijn blog : ‘De aanhoudende winnaar‘, vertel ik over de uitzichtloosheid van goed willen doen in de productieketens van multinationals. Hoe moeilijk het is om in de gaten te houden of arbeiders wel krijgen waar ze recht op hebben, zoals veiligheid en loon naar werk. En ook of het milieu er een beetje knap uit komt. Ondanks dat jaarlijks deelnemers van de hele keten bij elkaar komen, lukt het niet de keten transparant te krijgen. SOMO (Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen) richt zich daarom heel slim op de aanbesteders – specifiek de overheid – en kiest zo het meest beheersbare deel van de keten van vraag en aanbod.

Samen de schouders eronder

Mijn dag met Corina bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland  liet mij die schakel zien. Het monitoren van hoe overheidsgeld wordt besteed is een grote uitdaging, maar het Rijk neemt haar verantwoordelijkheid. Corina’s portefeuille bestaat uit programma’s om kinderarbeid tegen te gaan en MVO te stimuleren door middel van het Fonds Bestrijding Kinderarbeid (FBK). Daarvoor zit ze aan tafel met (veelal) grote Nederlandse ondernemers die hun grondstoffen uit het buitenland halen of hun productieproces daar hebben ondergebracht.

“Het helpt niet om op vingers te tikken. Die houding wordt bovendien allang niet meer door ondernemers geaccepteerd. Buiten dat vind ik het zelf veel logischer om samenwerking te zoeken met de bedrijven. Als je met hen praat over de misstanden in de landen waarin zij opereren, zijn zij óok tegen kinderarbeid en vóór het goed zorgen voor hun arbeiders en hun omgeving.”, zegt Corina bevlogen. “Als overheid hebben we contact met stakeholders van over de hele wereld. Wij hebben de mogelijkheid bij te dragen met kennis door onderzoek, maar ook met geld.”

Het project voor FBK is nog een pilot, maar nu al zeer succesvol. Er zijn verschillende bedrijven die zich inzetten om hun productieketen kinderarbeidvrij te maken, maar ook om bij te dragen aan betere omstandigheden voor de gemeenschappen waar hun arbeiders vandaan komen. Zo bouwen zij scholen en ziekenhuizen, zorgen zij voor educatie, slaan zij waterputten en staan zij voor de goede gezondheid van hun arbeiders.

Mooi pakket

Corina is een echte verbinder. Door haar functie van programma manager kent ze mensen in alle afdelingen van de RVO. De RVO is in de loop van de jaren een samensmelting geworden van heel veel losse componenten en telt tegenwoordig 4.500 medewerkers. Dat bewegen door de organisatie en het contact met bedrijven en NGO’s en andere organisaties, geeft haar vrijheid en maakt haar baan dynamisch. Ze spreekt het liefst live af. Dat is beter voor de relatie en is efficiënter dan heen en weer mailen of bellen. Menselijk contact is belangrijk voor haar.

Ik ben erg onder de indruk van de mengeling van invoelendheid, professionaliteit en zakelijkheid die Corina aan de dag legt. Door de onderwerpen waarmee ze zich bezig houdt heeft ze regelmatig te maken met schrijnende verhalen. Verhalen die haar verdrietig maken. Ze concentreert zich dan vooral op de dingen die ze kan doen om het schrijnen te verminderen. Ze gaat de samenwerking aan met de ondernemer, maar verwacht volledige commitment daarvoor terug. Dat mag niet alleen maar een pleister op de wonde zijn, maar moet een duurzame oplossing zijn voor de oorzaak.

Niet logisch, maar toch logisch

Nog even terug naar de inleiding van mijn blog: Corina wilde vroeger astronaut worden, studeerde verpleegkunde en politicologie, maar wordt uiteindelijk programma manager bij RVO. Op mijn vraag hoe dat zo gelopen is, kan ze eerst geen antwoord bedenken. Later appt ze: “Wendingen in het leven en ouder worden.” Ik heb hier een andere theorie over.

Haar functie heeft alle elementen waarin ze als kind geïnteresseerd was, wat ze tijdens opleidingen geleerd heeft en waar ze intrinsiek waarde aan hecht. De nieuwsgierigheid, het over de horizon willen kijken en de bescherming van de aarde van de astronaut. Het onderhandelen, open contact leggen en het polderen van de politicus. Het willen zorgen voor en beschermen van mensen van de verpleegkundige. Het komt allemaal van pas. Rechtvaardigheidsgevoel, helpen en niet bij de pakken neer zitten, komen uit haar zelf. Ze praat én doet. Dat is een vrij zeldzame combinatie. Ik vind het inspirerend om te zien. Dat is pas organisch bewegen op het ritme van je hart. Zo’n functie wil ik ook wel vervullen.

Mijn zoektocht

Sinds september 2018 ben ik op zoek naar de baan die bij mij past door snuffelstages te doen bij mensen die een gave baan hebben. Ik leer wat hun baan zo gaaf maakt en kom er achter hoe belangrijk werken is op hun schaal van het leven.

Wil je meer weten over mijn zoektocht naar de beste baan voor mij? Lees mijn vorige blogs alhier en vind me op LinkedIn.)

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.