We zijn zo gewend om niet te ver buiten onze bekende paden te treden, dat we het liever niet te vaak doen. Maar wat kan het je opleveren als je wél wat nieuws probeert?

“Nee, dat is niks voor mij”

Ik merk dat we als samenleving best wel terughoudend zijn met het proberen van nieuwe dingen. Ik heb daar ook regelmatig last van. “Welnee, dat is niets voor mij” is een uitspraak die je vaak hoort of zegt als er wordt voorgesteld om eens iets nieuws te proberen. We houden allemaal van het comfort en de voorspelbaarheid van wat we kennen. Of dat gaat om wat er vanavond op tafel staat, of om welke sport we beoefenen op maandagavond. Op de een of andere manier is het erin geslopen dat het normaal is dat we bang zijn voor nieuwe dingen. We zijn zo bang om potentieel te falen, dat we het liever maar gewoon niet proberen.

Wat dat betreft kunnen we nog veel leren van de vermeende uitspraak van Pippi Langkous:

“Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.”

We zijn snel geneigd om ervan uit te gaan dat we gaan falen als we het nog nooit hebben gedaan. Maar Pippi gaat er juist van uit dat ze er succesvol in gaat worden. Er is namelijk geen enkel bewijs, dus waarom zou je niet van het positieve uitgaan?

Verleg je grenzen

Het is gemakkelijk om je te verschuilen achter uitspraken als “zo ben ik niet”. Waardoor je doet alsof deze nieuwe uitdaging niet past bij jouw identiteit. Makkelijk, want op deze manier blijf je veilig in je comfortzone. Maar eigenlijk lieg je jezelf voor. Je identiteit is namelijk niet statisch. Het is niet iets wat is, en nooit meer verandert. Het is in beweging en het verandert continu. Je vindt jezelf keer na keer opnieuw uit.

Ruim een jaar geleden ging ik met mijn vriend op vakantie naar Thailand. Omdat ik tussen twee banen in zat, had ik opeens een maand om te overbruggen. Ik heb mijn vlucht omgeboekt en ik heb 3 weken langer, alleen, in Thailand rondgereisd. Iets waarvan ik nooit had verwacht dit ooit te doen. Ik verbaasde mijn omgeving en ik verbaasde mijzelf. Vond ik het spannend? Oh zeker. Heb ik spijt? Geen moment. Het is de beste keus geweest die ik had kunnen maken! Ik heb mijn identiteit uitgebreid naar iemand die ook alleen reist en daar van geniet.

Boost je zelfvertrouwen

Elke keer als je iets doet waar je niet bekend mee bent, stretch je je comfortzone. Je leert jezelf in nieuwe omstandigheden kennen en je ontdekt wat je daarvan vindt. Soms kom je er achter dat het écht niet je ding is, maar vaker verrast het je positief. Zoals ik ontdekte dat ik alleen reizen ontzettend leuk vond. Het gaf me een gigantische boost in zelfvertrouwen omdat ik alles in mijn eentje moest rooien. Ik regelde zélf de tickets en hotels, sprong zélf met tegenslagen om en moest zélf op de prijs afdingen. En best of all: ik kwam nog in één stuk thuis ook. Als ik dít kon, wat dan nog meer?

Neem het leven niet zo serieus

Ik ben opgegroeid met de gedachte dat als je iets probeert, je er echt voor moet gaan. Serieus aan de slag, niet aanklooien. Een waardevolle kwaliteit: doorzetten. Maar sinds een tijdje probeer ik het leven wat minder serieus te nemen. Het is namelijk véél leuker om allerlei verschillende dingen te proberen. Het leven is te kort voor maar één hobby. Zo had ik nooit verwacht dat ik ooit op borstcrawl les zou gaan. Sterker nog, ik wist niet eens dat het bestond! Het leek me wel leuk om eens goed te leren zwemmen, ook omdat het versterkend voor mijn rug zou werken. Wie had er verwacht dat ik het geweldig leuk zou vinden en wekelijks met plezier om 7 uur (ik ben echt geen ochtendmens) in het zwembad zou staan. Ik niet, dat zeg ik je wel!

Doe elke maand iets nieuws

Het is zo leuk om steeds vaker je grenzen te verleggen en ‘gekke’ workshops te volgen. Dingen waar je nooit aan zou denken of je het leuk zou vinden. Ik heb gepaaldanst, geaquarelleerd, geschreven (die is zeker gebleven), geborstcrawld, gehandletterd, gefitnesst, een spirituele reading gehad. Stuk voor stuk leuke ervaringen, die mijn identiteit hebben verrijkt.

Dus wat ga jij komende maand voor iets nieuws proberen? Gewoon, omdat het leuk is. Ga je uit eten bij een Thais restaurant in plaats van je favoriete Italiaan? Of ga eens naar een schilderworkshop als je altijd achter je laptop zit. Schrijf je in voor een cursus houtbewerking, paaldansen, haken of improvisatie theater. Doe eens wat anders, doe eens gek.

Zoals ze in Thailand tegen de toeristen zeiden: “If you don’t try, you don’t know”. Je zult jezelf verbazen.

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.