Als je blogt of een andere vorm van content creëert, is inspiratie een must. Geen idee hebben wat je moet maken, is een probleem dat iedere schrijver, muzikant of kunstenaar wel eens heeft gehad.

Ook als je geen creatief beroep of creatieve hobby hebt, kun je een goede ingeving gebruiken. Misschien wil je iets anders doen met je leven, wat nieuws proberen, maar heb je geen idee wat. Ik geef je zes praktische tips om inspiratie op te doen.

 

Zie het voor je

Het is belangrijk om een visie hebben. Dit geeft je houvast en vormt de basis van je ideeën, als je het even niet meer weet. Eerst moet je erachter komen wat je aanspreekt. Blader door tijdschriften en knip inspirerende afbeeldingen uit. Als je al wat beter weet wat je wilt, kun je gerichter zoeken op internet. Met al deze afbeeldingen kun je je eigen vision board of mood board maken: een grote collage die jouw stijl representeert. Het geeft je een duwtje in de juiste richting tijdens het bedenken van nieuwe dingen.

 

Oefening baart kunst

Hoe word je beter in wat je doet? Door te oefenen natuurlijk! En dat is precies waar je jezelf toe gaat dwingen. Elke dag weer, ook al heb je geen inspiratie of niet eens zin. Een vaste routine kan namelijk zoveel helpen om vooruit te komen in je werk. Dus kies een moment van de dag en ga ervoor zitten, zonder telefoon, zonder achtergrondgeluiden of andere afleidingen. Laat je gedachten stromen en zet ze om in iets tastbaars. Dit doe ik ook en het is heel fijn als ik hierdoor een A4 volschrijf, maar het belangrijkste is dat ik íets op papier heb staan. Al zijn het maar drie regels.

 

Wat is trending?

Gelukkig kun je tegenwoordig alles op het internet vinden, ook inspiratie. Kijk eens rond op sociale media, misschien kom je iets tegen waar je een sterke mening over hebt. Die kun je dan uiten op jouw manier, van blogpost tot schilderij. Of misschien zie je een patroon, een (beginnende) trend, waarvan je denkt: hier wil ik op reageren. Online staan ook veel quotes die tot denken aanzetten.

 

Creatief dagboek

En al die inspirerende quotes kun je bundelen in een soort art journal: je eigen boekje om je creativiteit de vrije loop te laten. Je kunt bijvoorbeeld verschillende teksten opschrijven in verschillende letterstijlen, omringd door tekeningetjes. Wat je maar wilt, experimenteer vooral. Het is leuk om hier doorheen te bladeren om nieuwe ideeën op te doen, en om te zien wat je allemaal hebt gemaakt natuurlijk.

 

Kom in beweging

Als je het echt niet meer weet en totaal niet vooruit komt, is het beter om even wat anders te doen. Dus in plaats van mentaal bezig te zijn, kan het helpen om lichamelijk bezig te zijn. Ga sporten of maak een wandeling. Alleen de verandering van omgeving kan al een positief effect hebben. Door in een andere sfeer te zijn, nieuwe dingen om je heen te zien, en zelfs andermans gesprekken op te vangen, krijg je zoveel input binnen.

 

Niet vergeten

Inspiratie kan altijd en overal opkomen. Maar als je plotseling een goede ingeving hebt, kun je er niet altijd gelijk aan werken. Houd daarom een notitieboekje bij de hand om al je ideeën op te schrijven. Dit kan ook in de notities van je telefoon, al merk ik dat ze daar snel verloren gaan, omdat je vergeet dat je ze hebt gemaakt. Noteer in ieder geval een paar steekwoorden, zodat je deze later kunt uitwerken.

 

Soms heb je heel veel goede ingevingen achter elkaar, haal er dan ook zoveel mogelijk uit. En soms ben je even leeg, maar nu weet je wat je op dat soort momenten kunt doen, dus geef niet op! Wat werkt voor jou het best als je geen inspiratie hebt?

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.