Verbinding is van alle tijden. Vroeger verbonden we ons met de mensen, natuur en dieren om ons heen. Nu verbinden we ons met Wifi om in contact te blijven met de mensen die we liefhebben.

De oude yogi’s wisten het al lang, het hele leven gaat over verbinding. In mijn jarenlange zoektocht naar de basis van het leven besef ik steeds meer hoe alles met elkaar verbonden is. En eigenlijk gaat het allemaal over bewuster leven.

Geweldloos leven

Bij mij begon mijn bewustere leven met de zoektocht naar een gezonder eetpatroon. De trigger hiervoor was mijn eerste yogales, waarbij mijn docent vertelde over geweldloosheid. Dat geweldloosheid eigenlijk betekent dat je andere wezens op aarde geen pijn doet en dat betekent dat je vegetarisch eet. Het raakte me zo dat ik op dat moment besloot bewust naar mijn eetpatroon te kijken. Dat was de eerste stap in de richting van mijn bewuste levenswijze. Want ineens keek ik naar waar ik mijn eten vandaan haal, hoe het verpakt is, hoe het gemaakt is en wat het met mijn lichaam doet.

Je bent wat je eet

De manier waarop je eet en met eten omgaat zegt veel over hoe je in het leven staat. Eten kan voeden of vullen, het kan je gezond of ziek maken en eten heeft een grote impact op de wereld. De manier waarop wij tegenwoordig eten, staat ver af van hoe eten bedoeld is. Zeker in Nederland is eten altijd en overal aanwezig. Om dat te realiseren is er heel veel nodig. Zo moeten er grondstoffen gemaakt worden, producten ontwikkeld en geproduceerd worden, moet alles vervoerd worden. Want door de globalisering kunnen we eten krijgen uit alle werelddelen. Dat is een grote luxe, dat is lekker, want daardoor is er veel variatie op je bord. Maar het heeft ook effect op het milieu èn op je lichaam.

De verbinding verbreken

In mijn eigen leven is deze verbinding vaak heel goed zichtbaar. In periodes dat ik niet lekker in mijn vel zit (meestal veroorzaakt doordat ik het te druk heb en het gevoel heb dat ik geleefd wordt door mijn agenda in plaats van zelf te kiezen hoe ik mijn dagen vul) ga ik slecht eten. Dan vul ik mezelf met dingen die ik lekker vind, maar niet goed voor me zijn. Het gevolg is dat ik moe word en daardoor helemaal geen tijd meer besteed aan eten. Als ik niet goed eet en mezelf vul in plaats van voed, dan voel ik dat direct in mijn gemoedstoestand. Als ik goed in mijn vel zit, kook ik gezond, ben ik bewust mijn maaltijden aan het plannen, eet ik waar ik me  goed bij voel en ben ik ook bewuster bezig met de impact die mijn eten heeft op het milieu.

Alles is verbonden

Uiteindelijk heeft mijn zoektocht naar betere voeding me gebracht naar een bewuster leven en zie ik dat alles met elkaar verbonden is. Nadat ik bewuster ben gaan eten, ben ik bewuster gaan werken, reizen, ik gebruik veel minder spullen, maak (deels) mijn eigen cosmetica en zoek naar wegen om de wereld duurzamer te maken. Uiteindelijk heeft yoga me op dat pad van bewustzijn gebracht.

Yoga betekent verenigen en heeft als doel je te verbinden met je ziel. Met die persoon die je diep van binnen bent, maar die weggestopt is onder heel veel lagen. Laten we samen ontdekken wie we zijn en wat we echt nodig hebben, om zo samen een wereld te creëren waarin iedereen vrij èn verbonden is.

Hoe sta jij in verbinding met jezelf?

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.