Misschien heb je wel eens een poging gewaagd om een rok te naaien en eindigde het project in een verknipte lap stof en een naaimachine die het raam uitvloog…

Of misschien maak je inmiddels je eigen kleding die ook nog eens perfect past!

Een duurzaam duwtje in de rug

Als jij dit herkent en je twijfelt of je het naaien weer op zal gaan pakken of als je wilt beginnen, is deze blog een duwtje in de goede richting. Bovendien: een naaimachine het raam uitgooien kan dus echt niet meer. Dat zullen de meesten ook wel niet doen, want alles heeft zijn waarde op Marktplaats of in een kringloopwinkel.

Waarom zou je eigenlijk zelf kleding maken als het toch in de winkel hangt?

Daar zijn heel veel redenen voor te bedenken. Misschien houd je helemaal niet van winkelen en vind je online-winkelen ook een crime. ‘No-body’ is perfect en alles wat je koopt zit voor geen meter.

Of je ben geïnteresseerd geraakt in zelf kleding maken omdat jouw creabea-vriendin altijd perfect zittende kleding draagt. “Joh, ik heb er gewoon even een paar extra naden in gelegd”, is haar antwoord als je vraagt hoe het komt dat alles haar altijd zo goed past.

Financiën kunnen ook een reden zijn: kleding zelf maken is vele malen goedkoper. De naaimachine kan wel een investering zijn, maar een dure naaimachine is niet meteen nodig. Een prima naaimachine kan net zo duur zijn als een merk-spijkerbroek.

Als je zelf kleding maakt kun je bovendien zelf de stof kiezen. Echte zijde zit veel fijner als voering dan een acetaat-voering en een jasje van wolmix stof draagt tien keer beter dan een goedkope synthetische stof waar je snel in gaat zweten. Ik noem maar eens wat.

DIY- kleding is de nieuwste trend

Maar het allerbelangrijkste argument om zelf kleding  (Do It Yourself) te gaan maken is en blijft toch wel dat het duurzaam is en milieu-bewust. Je hoeft je niet meer af te vragen hoeveel kilometers een kledingstuk heeft moeten afleggen van geboorte tot in jouw kledingkast. Welke chemische processen er allemaal hebben moeten plaatsvinden om het te wassen, verven en behandelen. En je hoeft je niet meer te ergeren aan al het verpakkingsmateriaal waar het in zit als je een kledingstuk online bestelt. “Made by me” is een stuk duurzamer en verantwoorder dan “Made in nobody-wants-to-know-circumstances”.

Hoe moeilijk kan het zijn?

Je zal waarschijnlijk niet meteen een couture-blazerjasje kunnen maken of je eigen bruidsjurk even in elkaar zetten. Maar een eenvoudige rok, comfortabele homewear  of een jersey jurk is zo gemaakt. Een naaimachine, een leuk patroon (bijvoorbeeld zoals in het magazine Victor la Maison met makkelijke patronen en prima uitleg), de aanbevolen stof erbij en gewoon lekker aan de slag gaan.
Maar je hebt helemaal geen tijd? Dat is te begrijpen. Maar vergeet niet dat een hobby niet alleen maar tijd kost, maar ook veel energie, inspiratie en rust in je hoofd teruggeeft. En die leuke rok!

Heb jij wel eens zelf kleding gemaakt?

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.