we are women

Home » Tijd voor een make-up detox

Tijd voor een make-up detox

Mijn relatie met make-up startte zo rond mijn 16e. Hoewel mijn moeder mij pertinent had verboden om op mijn gezicht te tekenen, besloot ik dat een beetje lippenstift best kon.

Nu had ik zelf helemaal geen lippenstift, dus ‘leende’ ik de Chanel-stick van mijn moeder, ging gekleurd naar school (of spijbelde gekleurd) en veegde het mooie rood er einde dag weer af met een velletje toiletpapier.

Dat hielp niks overigens. Mijn moeder had me altijd door en preekte tegen mij als de pro die zij (nog altijd) is.

Lijntjes

Na een jaartje van liptekenen voegde ik een ooglijntje toe aan mijn repertoire. Mijn moeder had het inmiddels opgegeven dus ik hoefde het er allemaal niet meer af te schrobben.

Voor een avondje stappen (wat ik inmiddels ook legaal deed) deed ik helemaal mijn best en kregen mijn wimpers een mascara-behandeling. Eén keertje erlangs maar hoor, want dat je dat vaker dan ééns kon doen, had niemand mij verteld.

Make-up dom

Daar bleef het jaren bij. Make-up was voor mij geen onderwerp van gesprek. Iets om te doen voor de leuk en sier, maar niet om tijd en moeite in te investeren of meer dan 5 minuten.

Pas rond mijn 30ste voegde ik nog een element toe: poeder. Vooral zodat mijn gezicht niet zo glimmend door het leven ging. En daar hield het ook weer lange tijd op.

Falling in <3

We skippen weer een heleboel jaren. Inmiddels ben ik een jaartje of 45 en midden in coronatijd download ik TikTok. Daar ontdek ik allerlei dames, meiden én heren met excellente make-up skills. Dat wil ik ook, denk ik bij mezelf.

Langzaam maar zeker groeit mijn make-up verzameling. Foundation, oogschaduw, corrector, liquid eyeliners, ik verzamel het allemaal. Voor de spiegel oefen ik met allerlei looks. Erg goed ben ik overigens niet direct in en ik zie er regelmatig uit als een gepensioneerde clown.

Maar ja, je moet ergens beginnen. Dus ik zet door. En – niet onbelangrijk – ik vind het echt heel leuk.

Oeps, tijd om af te kicken

Het is nu drie jaar later. Ik heb eindelijk de juiste kleuren gevonden en goede kwasten en ik weet nu (ongeveer) hoe ik een winged liner maak. Yay.

Maar hier is het probleem. Oké, op de schaal van de oorlog in Oekraïne tot Klimaatverandering, scoort dit probleem een -1000. Maar toch: van make-up dragen ga je meer make-up dragen. Wist je dat? Ik niet. Nu wel!

Want de foundation, maakt je huid lekker egaal. En de corrector verbergt de overgebleven vlekjes. De highlighter maakt je ogen zo lekker wakker en de mascara geeft je wavy wimpers. En je raakt dus gewend aan die fabulous versie van je gezicht. Wat het met de dag lastiger maakt om terug te gaan naar waar je ‘s ochtends mee op bent gestaan.

Dat maakt me licht onenthousiast

Nu wil ik kind niet weggooien met badwater. Er is niks mis met make-up en mensen die er echt goed mee kunnen werken zijn ware kunstenaars. Maar de gedachten die door mijn hoofd schieten voor ik mijn gezicht heb getekend staan me niet aan. En die gedachten zijn gebaseerd op contrast en gewenning. Want er is niks mis met mijn make-uploze hoofd. En al was er wel wat mis mee, dan is het mijn “Mis mee”. Sneppu.

Dus heb ik besloten om langzaam wat af te kicken.

Gestaag naturel

Dit is het plan: wanneer ik nérgens heen hoef, draag ik géén make-up voorlopig. Wanneer ik ergens heen moet, maar het is geen echte gelegenheid, draag ik wat correctieve (is dat een woord?) make-up. Wanneer er wel een gelegenheid is, zoals een etentje bijvoorbeeld, draag ik mooie make-up. Ga ik stappen, dan doen we fab en is het echt een superparty, dan overdrijf ik lekker.

Tot dusver ben ik al twee hele dagen bezig. En hoewel dat erg kort is, merk ik de effecten nu al. Allereerst apprecieer ik mijn gezicht nu al meer én ook mooi: ik ben minder tijd kwijt.

Wat doe jij met make-up/doet make-up met jou?

Nu ben ik natuurlijk onwijs benieuwd naar jullie relatie met make-up? Niks voor jou? Leuk, maar soms? Een ware kunstenaar? Nodig want je hoofd staat je niet aan? Vertel, ik ben echt oprecht benieuwd hoe anderen zich verhouden tot wat een krachtige tool is, maar soms ook een soort straf.

More Reading

Post navigation

Leave a Comment

Leave a Reply