we are women

Home » Zo verliep mijn maand zonder alcohol

Zo verliep mijn maand zonder alcohol

Sober oktober is a wrap: de eerste alcoholvrije maand zit erop. En heel eerlijk heb ik geen enkel moment gebaald dat ik niet kon drinken. Ik was vooral blij dat de kater me de volgende dag bespaard zou blijven.

Natuurlijk hou ik nog steeds van een lekker wijntje, een goede bubbel en al helemaal van wijn in combinatie met kaas. Maak-me-gek. Toch wist ik genoeg alcoholvrije alternatieven te vinden die mij het gevoel gaven ‘mee te doen’. Want eerlijk: de hele avond op cola light is ook niet aan mij besteed.

Virgin pornstar martini hier, alcoholvrije bubbel daar. Van de alcoholvrije slijter, want ik ga wel voor kwaliteit. Thee bleek ook een bijzonder goede vervanging van alcohol. Het idee dat het slechts voor een maand was, werkte soms ook wel mee.

Plussen en minnen

En dat geeft me te denken: wil ik misschien wel helemaal stoppen met drinken? Nu is het verschil tussen niet drinken en een beetje drinken voor mij nihil. Ik heb de afgelopen maand geen katers gehad, dat scheelt.

Om het hectische leven met twee baby’s, een social life en een carrière vol te houden, had ik mijn drankgebruik de afgelopen twee jaar al drastisch naar beneden gebracht. Ik kon me toch al van twee wijntjes de volgende dag brak, sloom en/of loom voelen. Door de plussen en minnen van alcoholgebruik naast elkaar te zetten, bleek de lijst met minnen veel langer. Ook al dronk ik nog maar af en toe.

Borrelaar met hoofdletter B

In de twintig jaar daarvoor stond ik bij iedereen wel bekend als borrelaar met een hoofdletter B. Had je zin in een wijntje? Bel Floortje. Overdag was ik altijd brak en ‘s nachts was ik op avontuur. Mijn identiteit heeft lange tijd daarom samengehangen met drank.

Ik was de persoon die altijd in was voor wijn. Bij mij komt er altijd een fles wijn op tafel en ik keek uit naar een borrel, want dan mocht ik weer. En mijn man en ik hadden ‘gezellig borrelen’ als gemene deler toen we elkaar leerden kennen. Wat nou als ik dat niet meer ben? Niet meer die persoon waarmee je doorzakt, gierend van het lachen van de stoel valt in het café of op een raar feest belandt.

Ongezellig

Toch kreeg ik in oktober iets vaker dan ik wilde die opgetrokken wenkrauwen en de vraag ‘Echt niet één wijntje?’, of: ‘Hè wat ongezellig’, als ik aangaf een maand niet te drinken en daar ook niet van af te wijken. Jammer vind ik dat, maar ik moet ook niet roomser dan de Paus doen, want niet zo heel lang geleden deed ik nog precies hetzelfde. Ik vónd het ook jammer als iemand niet dronk, maar dat zei meer over mij, dan over de keuze van de ander. Gelukkig was er ook veel support.

Sociale druk

Bovendien weet ik nu dat ik niet saai ben zonder drank. Ik ga niet meer tot 4 uur ’s nachts mee op stap, maar dat was ik toch al niet meer van plan. Een borrel aan het einde van de middag was meer aan mij besteed. Uiteindelijk kwam het verlossende woord van mijn man. Uit zichzelf zei hij: ik merk geen verschil, je bent nog precies hetzelfde.

Toch voelt dat voor mij niet zo en knaagt ook dat stemmetje dat alcohol gelijk staat aan leuk, gezellig, avontuurlijk, spannend en ga zo maar door. Onzin, weet mijn rationele stem ook wel. De sociale druk is toch groot en ik blijk er gevoelig voor. Bovendien is drank óveral.

To drink or not to drink

In de eerste zin van dit blog geef ik het al weg: de eerste alcoholvrije maand zit erop. Ik heb besloten door te pakken en ook komende maand(en) alcoholvrij te leven. Helemaal niet meer drinken geeft mijn lichaam écht een reset en brengt me alle lange termijn voordelen wat betreft gezondheid.

Of ik nooit meer een uitspatting of spontane dronken avond beleef, hele bijzondere wijn of champagne drink, weet ik niet. Voor nu besluit ik in ieder geval om niet te drinken. Daar staat tegenover dat het leven geen straf moet zijn. Ik mag alcohol drinken, maar ik wil het niet.

Podcast-tip

Het luisteren van de podcast ‘Eerlijk over alcohol’ van Koos van Plateringen heeft me enorm aan het denken gezet en geïnspireerd. Het brengt info over wat alcohol met je doet, maar ook veel voorbeelden van voormalig alcoholisten, maar ook genoeg voorbeelden van veelgebruikers en gezelligheidsdrinkers die stiekem toch wel heel herkenbaar waren.


Heb je tips voor een alcoholarm of -vrij leven? Laat het weten, ik ben benieuwd.

Floortje

Floortje Stroeve-Vink (1986) woont in Amsterdam met haar man, twee zoontjes en stiefdochter. Ze werkt als communicatiemanager bij een portfoliobedrijf, maar begon haar carrière als journalist. Dat schrijfgemis wordt nu opgevuld middels dit blog. In haar vrije tijd gaat ze vooral graag uit eten en naar reformer pilates, maar wil ook graag nog eens een boek schrijven.

More Reading

Post navigation

Leave a Comment

Leave a Reply