Veel vrouwen hebben er een: een koopverslaving. Hoewel ik ook vrouwen ken die nooit een cent teveel uitgeven. En ik ken ook vrouwen die niet van shoppen houden. Tot beide categorieën behoor ik niet. Jij ook niet? Zo probeer ik mijn koopimpulsen te weerstaan. Acht tips.

creditcard doorknippen

Tip 1: Vermijd winkels

Kom je op weg naar je werk langs leuke winkeltjes? Neem een andere route. Ook als je alleen voor of na sluitingstijd langs winkels komt. Je ziet toch altijd weer iets leuks hangen dat je wilt hebben. En dan gaat er ergens in je hoofd een knopje om (het hebben-knopje). Deze tip geldt zeker tijdens de sale!

Tip 2: Meld je af voor nieuwsbrieven

Die nieuwsbrieven van webshops zijn natuurlijk hartstikke slim: heel visueel en met één klik zit je op de pagina en koop je met weer één klik dat felbegeerde truitje. Gewoon ‘unsubscriben’ dus. Maak desnoods een tweede Gmail-account aan waar je dat soort shit laat binnenkomen (en vergeet het wachtwoord).

Tip 3: Volg géén winkels op social media

Volg je via Facebook winkels, webshops, magazines of stylistes? Ontvolg of ontvriend ze! Reden? Net als tip 2 is doorklikken te makkelijk. Oh ja, Twitter is minder visueel en dus minder erg.

Tip 4: Zet de schaar in je creditcard

Pak en schaar en knip ‘m door! Je kunt het! Voor jou nog even geen leven zonder creditcard? misschien is een lagere limiet een optie. Bel de helpdesk en vraag naar het minimum (vaak ligt dat rond de 750 euro). Zeg ook je Paypal-account op. Zelfde effect.

Tip 5: Verstop je geld

Bereken hoeveel geld je per maand nodig hebt voor vaste lasten en om af en toe wat leuks te doen. Zet het bedrag dat je van jezelf niet meer mag uitgeven aan shoppen op een langlopende spaarrekening. Over een paar jaar kun je – afhankelijk van je shopbudget – lekker op vakantie (of je koopt een designer bag van een paar duizend euro).

Tip 6: Mest je kast uit

Wat mij helpt om minder behoefte te hebben aan nieuwe spulletjes, is mijn kast leegtrekken, alles sorteren, kijken wat weg kan en dingen ontdekken die nog of weer de moeite waard zijn om te dragen. Zo heb ik de afgelopen weken een jurkje gedragen dat ik al zeker 8 jaar heb, een shirt dat ik al 5 jaar heb en laarzen die ik al 4 jaar heb (het voordeel van veel kleren hebben, is dat niets slijt).

Tip 7: Shop alternatief

Wil je wel shoppen, maar minder geld uitgeven? Via Marktplaats vind je echt juweeltjes. Sommige mensen dragen laarzen drie keer en zijn ze dan weer beu. Die laarzen kun jij dan weer voor een bedrag ver onder de nieuwprijs bemachtigen. Hetzelfde geldt voor tweedehands winkeltjes. H&M, Zara en Primark zijn ook opties, maar denk daarbij ook eens aan de situatie van de mensen die het produceren. Ook een shopkiller.

Tip 8: Bezint eer ge shopt

Het shoppen niet kunnen weerstaan? Wees eerlijk, heb je het item echt nodig? Heb je iets soortgelijks in je bezit? Ben je daarvoor te slinks, ga dan deze kant op: gebeurt er iets ergs als je het item niet koopt? Welnee joh… (ook in een jurk die je al jaren hebt, vinden mensen je hartstikke leuk op dat feestje).

Heb jij nog goede tips? Mij is het ondanks bovenstaande tips nog steeds niet gelukt om te stoppen met shoppen. Dus alle tips zijn welkom!

één antwoord

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.